Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( "δώστε τώρα επίδομα θέρμανσης!" :: 13/3/2006 17:36:55) 

"Δώστε τώρα επίδομα θέρμανσης!"

Μεγάλο συλλαλητήριο στη Φλώρινα και συμβολική διαμαρτυρία στη Βουλή, με επίδοση ψηφίσματος στον πρωθυπουργό

Την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης απαίτησαν χθες πολίτες και φορείς του νομού Φλώρινας στο μεγάλο συλλαλητήριο που διοργάνωσαν στη νομαρχία, την ίδια ώρα που αντιπροσωπεία φορέων με επικεφαλής τον νομάρχη Γιάννη Στρατάκη προχώρησε σε συμβολική διαμαρτυρία μπροστά στη Βουλή και στη συνέχεια επέδωσε ψήφισμα στον πρωθυπουργό, στην πρόεδρο της Βουλής και στα πολιτικά κόμματα.

Από νωρίς το πρωί το προαύλιο του διοικητηρίου της Φλώρινας πλημμύρισε από κόσμο. Όμως, τον τόνο στη μεγαλύτερη διαδήλωση των τελευταίων ετών στην πόλη έδωσαν οι μαθητές, οι οποίοι με απόφαση των δεκαπενταμελών συμβουλίων τους πραγματοποίησαν αποχή από τα μαθήματά τους τις τρεις πρώτες ώρες. Την παράσταση έκλεψε ο μητροπολίτης Φλώρινας Θεόκλητος, ο οποίος συμμετείχε στο συλλαλητήριο μαζί με περίπου τριάντα ιερείς, υποδηλώνοντας την ενεργή στήριξη της εκκλησίας στο δίκαιο και χρόνιο αίτημα.

"Η εκκλησία βρίσκεται κοντά στο λαό όταν αυτός υποφέρει. Είναι καθήκον μας να συμπαρασταθούμε γιατί εδώ έχουμε χειμώνα εννέα μήνες το χρόνο και οι οικονομικά ασθενέστερες τάξεις αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα. Εμείς έχουμε το φιλόπτωχο ταμείο και ξέρουμε πολύ καλά πόσο υποφέρουν οι φτωχότερες οικογένειες, τις οποίες βοηθούμε, αλλά αυτό δεν φτάνει, πρέπει να βοηθήσει και το κράτος", υπογράμμισε ο μητροπολίτης.

Στη Βουλή

Τη στιγμή που στη Φλώρινα βρισκόταν σε εξέλιξη το συλλαλητήριο, περίπου πενήντα εκπρόσωποι όλων των φορέων πραγματοποίησαν συμβολική διαμαρτυρία μπροστά στη Βουλή, ενώ στη συνέχεια αντιπροσωπεία επέδωσε ψήφισμα στον διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού Γιάννη Αγγέλου.

Στο ψήφισμα γίνεται λόγος για τις "ιδιότυπες καιρικές συνθήκες", για το "βαρύ χειμώνα με μακρά διάρκεια" και για τις "πολικές θερμοκρασίες, που φτάνουν συνήθως στους -20 βαθμούς Κελσίου", και ως εκ τούτου απαιτείται μεγάλη κατανάλωση καυσίμων, το κόστος του οποίου για ένα σπίτι της Φλώρινας είναι "υπερδιπλάσιο" σε σχέση με άλλες περιοχές. Το ψήφισμα επιδόθηκε επίσης στην πρόεδρο της Βουλής Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη και στους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών ομάδων όλων των κομμάτων.

Τους φορείς της περιοχής στην Αθήνα συνόδευε ο βουλευτής Φλώρινας του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Λιάνης, ενώ βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Νίκος Κορτσάρης έστειλε μήνυμα συμπαράστασης, με το οποίο υπενθυμίζει ότι για το θέμα είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή τον περασμένο Σεπτέμβριο.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ