Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( πώς θα γίνει η επανένταξη πρώην κρατουμένων :: 7/3/2006 21:41:11) 

Πώς θα γίνει η επανένταξη πρώην κρατουμένων

Τι συνιστούν ειδικοί για την επιμόρφωση και επαγγελματική αποκατάσταση των αποφυλακισμένων

Την παντελή έλλειψη μέριμνας για την κοινωνική επανένταξη και επαγγελματική αποκατάσταση των αποφυλακισμένων κατέδειξε η ιστορία του 38χρονου βαρυποινίτη που επέστρεψε με τη βούλησή του στη φυλακή τον περασμένο Γενάρη, μόλις έξι μήνες μετά την αποφυλάκισή του. Την περίπτωση του 38χρονου Δημήτρη, που αποκάλυψε η "ΜτΚ", σχολίασαν επιστήμονες που ασχολούνται συστηματικά με το σωφρονιστικό σύστημα, οι οποίοι τονίζουν ότι τα όποια μέτρα λαμβάνονται για την επιμόρφωση των κρατούμενων θα πρέπει να συνοδεύονται με αντίστοιχα προγράμματα επαγγελματικής αποκατάστασης αμέσως μετά την αποφυλάκισή τους.

Δεν είναι πρωτοφανές

"Το γεγονός ότι ένας αποφυλακισμένος επέστρεψε με τη βούλησή του στη φυλακή μπορεί να είναι σπάνιο για τα ελληνικά δεδομένα. Δεν είναι όμως πρωτοφανές. Στη βιβλιογραφία για το σωφρονισμό έχουν καταγραφεί περιπτώσεις αποφυλακισμένων που διέπραξαν ένα μικρό αδίκημα με μοναδικό κίνητρο να επιστρέψουν στη φυλακή. Το δεδομένο αυτό οφείλει να λάβει υπόψη της η πολιτεία και να μεριμνήσει για την κοινωνική επανένταξη των αποφυλακισμένων", σχολίασε ο καθηγητής Νομικής του ΑΠΘ Νίκος Ιντζεσίλογλου.

"Τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας και τα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης για κρατούμενους, που εφαρμόζει το υπουργείο Δικαιοσύνης, αποτελούν αναμφισβήτητα θετικά βήματα και θα πρέπει με κάθε τρόπο να ενισχυθούν", ανέφερε ο Νίκος Γαβαλάς, υπεύθυνος της κοινωνικής οργάνωσης υποστήριξης νέων "Άρσις", η οποία λειτουργεί αντίστοιχα προγράμματα στις φυλακές Διαβατών της Θεσσαλονίκης.

"Η εμπειρία δείχνει ότι οι κρατούμενοι δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τα προγράμματα αυτά. Συνήθως συμμετέχουν για να ξεφύγουν από τη ρουτίνα της φυλακής. Αλλά και αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι συμβάλλει ακριβώς στην αποϊδρυματοποίησή τους. Εμείς που εφαρμόζουμε τα προγράμματα δεν μπορούμε να αγνοήσουμε αυτήν την παράμετρο. Κάποιος που θα αναλάβει να κάνει μαθήματα αγγλικών, για παράδειγμα, δεν μπορεί να μένει προσηλωμένος αποκλειστικά στην παράδοση του μαθήματος", εξηγεί ο κ. Γαβαλάς.

Επαγγελματική αποκατάσταση

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι κρατούμενοι, ανεξάρτητα αν είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε κάποιο επιμορφωτικό πρόγραμμα μέσα στη φυλακή, είναι η επαγγελματική τους αποκατάσταση μετά την αποφυλάκιση.

"Θα πρέπει να δοθούν ισχυρά κίνητρα για την απορρόφηση των αποφυλακισμένων στην αγορά εργασίας", υποστηρίζει ο κ. Ιντζεσίλογλου.

"Σύμφωνα με τον σωφρονιστικό κώδικα, οι νομαρχίες είναι αρμόδιες για να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες σε προγράμματα υποστήριξης αποφυλακισμένων. Κάτι τέτοιο όμως δεν γίνεται από καμία νομαρχία. Θα πρέπει να δημιουργηθεί μία ειδική υπηρεσία, η οποία θα αναλάβει αποκλειστικά το έργο της κοινωνικής επανένταξης και επαγγελματικής αποκατάστασης αποφυλακισμένων", καταλήγει ο κ. Γαβαλάς.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΙΑΚΟΥΒΗΣ