Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( εργαζομενοι της βιομηχανιας φωσφορικων λιπασματων :: 11/2/2006 15:29:54) 

Οι περίπου 650 εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να μη σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους και να αγωνίζονται για τη συνέχιση λειτουργίας ενός εργοστασίου που "και βιώσιμο είναι και προοπτικές ανάπτυξης έχει".

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΦΩΣΦΟΡΙΚΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ

Ζητούν παρέμβαση του πρωθυπουργού

650 εργαζόμενοι. Πραγματοποίησαν χθες πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, ενώ μαζί με τις οικογένειές τους θα "κατέβουν" την Τρίτη στην Αθήνα

Εκατοντάδες εργαζόμενοι της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων Θεσσαλονίκης μαζί με τις οικογένειές τους θα "κατέβουν" την Τρίτη στην Αθήνα, προκειμένου να ζητήσουν την πολιτική παρέμβαση του πρωθυπουργού και βουλευτή της πόλης, για να μην κλείσει το εργοστάσιο.

Οι περίπου 650 εργαζόμενοι, εκπρόσωποι των οποίων έκαναν χθες πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, είναι αποφασισμένοι να μη σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους και να αγωνίζονται για τη συνέχιση λειτουργίας ενός εργοστασίου που "και βιώσιμο είναι και προοπτικές ανάπτυξης έχει".

Επιπλέον, αύριο το πρωί σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν παραστάσεις διαμαρτυρίας στα κεντρικά καταστήματα των τραπεζών Εθνική και Εμπορική, ενώ λίγο αργότερα θα καταλάβουν συμβολικά τη νομαρχία Θεσσαλονίκης.

"Έχουμε στείλει το μήνυμα στον πρωθυπουργό πως την Τρίτη θα πάμε στο Μαξίμου αλλά δεν λάβαμε καμία απάντηση. Εμείς, ωστόσο, θα κάνουμε πορεία διαμαρτυρίας προς το Μαξίμου, με σκοπό να επιδώσουμε το ψήφισμά μας στον πρωθυπουργό", δήλωσε ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΒΦΛ Γιώργος Μιχαηλίδης.

Παράλληλα, από χθες οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου τελούν υπό κατάληψη. Οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε εργασίες ασφαλείας, καθώς, όπως αναφέρουν, υπάρχει κίνδυνος από τους εκατοντάδες αποθηκευμένους τόνους πρώτων υλών για την παρασκευή λιπασμάτων.

ΑΝΕΡΓΟΙ ΣΤΑ 60

Με σκυθρωπά πρόσωπα εκατοντάδες εργαζόμενοι στη ΒΦΛ Θεσσαλονίκης διαδήλωσαν χθες στο κέντρο της πόλης, ξεκινώντας από το άγαλμα του Βενιζέλου και καταλήγοντας στο ΥΜΑΘ.

Ο Κώστας Χαλκίδης δουλεύει εδώ και 30 χρόνια στο χημείο του εργοστασίου. Με το κλείσιμό του, όμως, δεν μένει μόνο αυτός άνεργος αλλά και η γυναίκα του. "Σε δυο χρόνια θα έβγαινα στη σύνταξη. Τώρα δεν υπάρχει περίπτωση να με προσλάβει κανείς. Η κατάστασή μας είναι πολύ δύσκολη, μιας και έχουμε ένα γιο που σπουδάζει", τόνισε ο κ. Χαλκίδης.

Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται και οι Χαράλαμπος Χατζαρίδης και Δημήτρης Συναδάκης. "Υποβαθμίζεται με αυτόν τον τρόπο όλος ο θεσμός της οικογένειας", σχολίασε ο κ. Συναδάκης, ενώ ο κ. Χατζαρίδης πρόσθεσε: "Δεν ξέρουμε πώς θα ζήσουμε με το επίδομα των 300 ευρώ, έχοντας παράλληλα να πληρώνουμε και στεγαστικό δάνειο".

Σύμφωνα με τους εργαζομένους, η απόφαση αυτή των μετόχων αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και μόνο. "Θα ξεκινήσει ένα ντόμινο με σοβαρότατες συνέπειες στην οικονομία του νομού μας από τη στιγμή που 2.000 οικογένειες (εργαζόμενοι, προμηθευτές, μεταφορείς, έμποροι) ζουν από αυτό το εργοστάσιο. Ας αναλογιστούμε όλοι πόσα εκατομμύρια ευρώ θα χαθούν από την αγοραστική δύναμη της πόλης μας", αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.