Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Μία ακόμη συνάντηση στα γραφεία της ΕΒΖ στη Λάρισα είχαν προχθές τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής των τευτλοπαραγωγών, στην οποία διαφάνηκαν οι προθέσεις της βιομηχανίας για τα δικαιώματα καλλιέργειας που παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Στα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση, απάντησε ο διευθυντής της Γεωπονικής Υπηρεσίας Ν. Μαζλάρης, ο οποίος παρέσχε στοιχεία στους εκπροσώπους των αγροτών για την καλλιέργεια των τεύτλων. Ο κ. Μαζλάρης διευκρίνισε ότι το θέμα των δικαιωμάτων το χειρίζεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και απέφυγε να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες, ενώ οι αγροτοσυνδικαλιστές επιμένουν να πραγματοποιηθεί συνάντηση εντός της εβδομάδας και με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Αλ. Κοντό.

Σύμφωνα με τις ενδείξεις που έχουν οι εκπρόσωποι της συντονιστικής επιτροπής των τευτλοπαραγωγών, η τριετία αναφοράς για τα δικαιώματα θα είναι από το 2003 - 2005. Βάσει της συγκεκριμένης τριετίας θα δημιουργηθεί το μητρώο των τευτλοκαλλιεργητών, στο οποίο εντάσσεται το 76% - 77%. Βάσει του μητρώου αυτού οι τευτλοπαραγωγοί θα λάβουν 41 ευρώ φέτος και 60 ευρώ τον επόμενο χρόνο.

Ωστόσο, όπως εκτιμάται, θα εισαχθεί και το 2006, ως χρονιά ενεργοποίησης της καλλιέργειας, προκειμένου να μειωθούν ακόμη περισσότερο οι αδικίες μεταξύ των παραγωγών στην κατανομή των δικαιωμάτων από τη βιομηχανία. Με τη φόρμουλα αυτή φαίνεται να συμφωνούν και οι αγροτοσυνδικαλιστές, αρκεί βεβαίως να τηρηθούν στο ακέραιο οι δεσμεύσεις της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.

Στο θέμα παρενέβη ο βουλευτής της ΝΔ Λάρισας Κ. Αγοραστός, ο οποίος ζητά, λόγω των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν, να παραταθεί η διαδικασία τιμολόγησης του πιστοποιημένου σπόρου για τα σιτάρια και το καλαμπόκι.

Στο σχετικό αίτημα προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευ. Μπασιάκο, ο κ. Αγοραστός αναφέρει συγκεκριμένα: "Παρακαλώ όπως εξετάσετε το θέμα της παράτασης της τιμολόγησης για τη φετινή χρονιά του πιστοποιημένου σπόρου για σιτηρά και καλαμπόκι. Η παράταση αυτή ζητείται λόγω της μη οριστικής επικύρωσης των δικαιωμάτων από την Ε.Ε. με αποτέλεσμα να μη γνωρίζει επακριβώς ο κάθε αγρότης τα εγκεκριμένα δικαιώματα. Συνεπώς, χρειάζεται παράταση πέραν από την 28η Φεβρουαρίου για την τιμολόγηση του πιστοποιημένου σπόρου σιτηρών".

Ι.Χ.Γ.