Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( ανοχύρωτο το περιβάλλον :: 3/2/2006 22:42:18) 

Τοξικά απόβλητα από υγρά τσιμένων κατακλύζουν τη θάλασσα του Πλαταμώνα Πιερρίας. (Φωτογραφία αρχείου).

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ WWF ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ανοχύρωτο το περιβάλλον

Βλάπτουν την υγεία. Ελλείψεις στο νομοθετικό πλαίσιο προστασίας του περιβάλλοντος, στους ελεγκτικούς μηχανισμούς και έλειμμα πληροφόρησης των πολιτών διαπιστώνει έκθεση της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF

Τρεις άξονες

Εκπρόσωποι της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF τονίζουν ότι, για να επιλυθούν τα περιβαλλοντικά προβλήματα της χώρας, πρέπει να βελτιωθούν οι τρεις άξονες που αφορούν την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας: η ενίσχυση της διαφάνειας, η θέσπιση θετικών κινήτρων, η ενίσχυση των μηχανισμών επιβολής της νομοθεσίας.

Δεν προστατεύουμε το περιβάλλον, δεν διαθέτουμε τους απαραίτητους κρατικούς μηχανισμούς, που θα μπορούσαν να κάνουν κάτι τέτοιο, δεν μπορούμε να πληροφορήσουμε το κοινό για θέματα σχετικά με το περιβάλλον, δεν καταφέρνουμε να εναρμονιστούμε με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και, το χειρότερο, δεν μπορούμε να προστατέψουμε το φυσικό περιβάλλον ούτε να διασφαλίσουμε ποιότητα ζωής στις πόλεις όπου ζούμε.

Τα παραπάνω συνάγονται από τα πορίσματα της δεκαπενταετούς έρευνας της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF σχετικά με την εξέλιξη των περιβαλλοντικών προβλημάτων στη χώρα μας.

Η έρευνα που έχει εκπονήσει η περιβαλλοντική οργάνωση σχετικά με την περιβαλλοντική νομοθεσία στη χώρα μας σκιαγραφεί με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση που επικρατεί.

* Απουσιάζει το ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τα επικίνδυνα απόβλητα.

* Το ποσοστό των επικίνδυνων απόβλητων που ανακυκλώνονται είναι πολύ μικρό. Υπολογίζονται σε 400.000 τόνους.

* Ο μηχανισμός επιθεώρησης των εγκαταστάσεων Seveso και αξιολόγησης των μελετών ασφαλείας θεωρείται αδύναμος.

* Η έλλειψη διαχείρισης των στερεών αποβλήτων σε εθνικό επίπεδο είναι εμφανής.

Σημαντική είναι και η υποαπορρόφηση κονδυλίων του Γ' ΚΠΣ και του Ταμείου Συνοχής για τη δημιουργία μικρών ΧΥΤΑ, την αποκατάσταση παλιών χωματερών και την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου.

* Σε ό,τι αφορά τον ατμοσφαιρικό αέρα και το κλίμα, απαγορευμένες ουσίες καταστρέφουν το όζον και υποβαθμίζουν το ατμοσφαιρικό περιβάλλον στις πόλεις.

* Απελπιστική είναι η έλλειψη ελεύθερων χώρων στα μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς και η έλλειψη ενσωμάτωσης σχετικών οδηγιών της Ε.Ε., που προβλέπουν μείωση του θορύβου.

* Υπάρχει έλλειψη θεσμικού πλαισίου για χαρακτηρισμό θαλάσσιων περιοχών ως προστατευόμενων και τη δημιουργία περιοχών απαγόρευσης της αλιείας.

Ανύπαρκτη πληροφόρηση των πολιτών για το δικαίωμα απρόσκοπτης πρόσβασης σε πληροφορίες για το περιβάλλον, ελλιπέστατη γνώση των αρμόδιων υπηρεσιών για την υποχρέωσή τους να παρέχουν στους πολίτες πληροφόρηση σε περιβαλλοντικά θέματα αλλά και σημαντική συμβολή του θεσμού του Συνηγόρου του Πολίτη στη βελτίωση της πρόσβασης πολιτών σε πληροφορίες και διοίκηση είναι τα γενικά χαρακτηριστικά της πρόσβασης που διαθέτει το ελληνικό κοινό σε περιβαλλοντικές πληροφορίες.

Ημερίδα για το περιβαλλοντικό δίκαιο

Την προηγούμενη Πέμπτη και Παρασκευή διοργανώθηκε στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Γκαίτε στην Αθήνα διημερίδα με θέμα "Η κοινωνία πολιτών και η εφαρμογή του περιβαλλοντικού δικαίου". Στη διάρκεια της διημερίδας συζητήθηκαν μεγάλα περιβαλλοντικά ζητήματα που προκάλεσαν πολλαπλές αναταράξεις στην κοινωνική ζωή της χώρας, όπως το έργο της εκτροπής του Αχελώου, το καθεστώς αδειοδότησης των ατμοηλεκτρικών σταθμών (ΑΗΣ) της ΔΕΗ στην Καρδιά, στον Άγιο Δημήτριο και στην Πτολεμαΐδα του νομού Κοζάνης.

Σε ξεχωριστή ενότητα αναλύθηκαν οι διοικητικοί μηχανισμοί ελέγχου και προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων αναφέρθηκαν στο έργο των ΜΚΟ και του Συνηγόρου του Πολίτη. Στη διάρκεια της διημερίδας που διοργανώθηκε από την περιβαλλοντική οργάνωση WWF και τη ΜΚΟ "Νόμος και Φύση" παρέστη και ο Έλληνας επίτροπος Περιβάλλοντος Σταύρος Δήμας, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό.