Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( αυξήσεις 8% στην ευαθ :: 10/2/2006 19:18:03) 

Επιβάρυνση των τιμολογίων με αυξήσεις 5% + 3% προτείνει η ΕΥΑΘ.

Αυξήσεις 8% στην ΕΥΑΘ

Του ΦΩΤΗ ΚΟΥΤΣΑΜΠΑΡΗ

Αυξήσεις στα τιμολόγια ύδρευσης κατά 5% ετοιμάζει η ΕΥΑΘ σύμφωνα με πρόταση που θα υποβάλει τις επόμενες ημέρες στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Η ΕΥΑΘ προτείνει αυξήσεις στα τιμολόγια ύδρευσης, κατά πολύ μεγαλύτερες από 5% για τα έτη 2007-2011. Εν τω μεταξύ, τον ερχόμενο Μάιο θα ενσωματωθεί στα τιμολόγια η μεσοσταθμιστική αύξηση 3% που προβλέπεται στην προηγούμενη προγραμματική σύμβαση για την περίοδο 2001-2006.

Όπως ανέφερε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γιώργος Σκόρδας, οι αυξήσεις κρίνονται αναγκαίες για την κάλυψη του λειτουργικού κόστους της εταιρείας. "Το 2001, που ορίστηκε η τιμολογιακή πολιτική, δεν είχαμε την ευθύνη λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού και του διυλιστηρίου του Αλιάκμονα, τα οποία αύξησαν το λειτουργικό μας κόστος κατά 8 εκατ. ευρώ το χρόνο", τόνισε ο κ. Σκόρδας.

Σύνδεση της Νικόπολης

Αμεσα πρόκειται να ξεκινήσουν οι εργασίες σύνδεσης της περιοχής Νικόπολης Σταυρούπολης με το υδρευτικό και αποχετευτικό δίκτυο της ΕΥΑΘ.

Στις προτεραιότητες της εταιρείας για το 2006 είναι η επέκταση του δικτύου της στους δήμους Πυλαίας, Ευκαρπίας και Ωραιοκάστρου, η διευθέτηση των εκκρεμοτήτων με δήμους που έχουν οφειλές προς την εταιρεία και η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων.

ΠΑΛΑΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ

Ελεγχος με κάμερα 17 χιλιομέτρων

Ο κίνδυνος πλημμυρών απειλεί το κέντρο της Θεσσαλονίκης, καθώς 17 χιλιόμετρα αποχετευτικού αγωγού παρουσιάζουν πολλά προβλήματα, κυρίως παλαιότητας.

Η ΕΥΑΘ, έπειτα από μελέτη, έκρινε ότι σε πρώτη φάση πρέπει να τοποθετηθούν υπόγειες κάμερες για να καταγραφούν ακριβώς τα προβλήματα όπου θα πρέπει στη συνέχεια η εταιρεία ύδρευσης να επέμβει.

Σε ό,τι αφορά το επικίνδυνο δίκτυο, μετά τα αποτελέσματα της μελέτης, που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του κοινοτικού προγράμματος "Hydroplan", στο οποίο συμμετέχει η ΕΥΑΘ, προέκυψε ότι από τα 71 χιλιόμετρα του δικτύου που εξετάστηκαν στο τετράγωνο Γ' ΣΣ - παραλιακή λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου - Μέγαρο Μουσικής - λεωφόρος Καραμανλή, τα 17 βρίσκονται στο "κόκκινο".

Οι αγωγοί του δικτύου αυτού κατατάχθηκαν ανάλογα με την επικινδυνότητά τους σε διάφορους τομείς και χρωματίστηκαν αντίστοιχα με κόκκινο οι πλέον επικίνδυνοι, οι κίτρινοι λιγότερο και οι πράσινοι καθόλου. Τα 17 χιλιόμετρα που χαρακτηρίστηκαν ως υψηλού κινδύνου βρίσκονται στις οδούς Β. Όλγας, Ανθέων, Μαρτίου, Π. Συνδίκα, Αμαλίας και Βελισσαρίου. Οι αγωγοί αυτοί θα ελεγχθούν μέχρι το Μάρτιο με κάμερα, που θα καταγράψει λεπτομερώς όλα τα προβλήματα.