Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( δεύτερη... πολίχνη :: 3/2/2006 19:56:38) 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις έως 15.000 νέοι κάτοικοι αναμένεται να εγκατασταθούν τα επόμενα πέντε χρόνια στην περιοχή.

1.000 στρέμματα εντάσσονται στο σχέδιο πόλης

Δεύτερη… Πολίχνη

Της ΦΑΝΗΣ ΣΟΒΙΤΣΛΗ

Μία δεύτερη πόλη θα αρχίσει να αναπτύσσεται σταδιακά, εντός της επόμενης πενταετίας, στο δήμο Πολίχνης, καθώς ολοκληρώθηκε η διαδικασία της ένταξης στο σχέδιο πόλης μίας περιοχής συνολικής έκτασης 1.000 στρεμμάτων. Μάλιστα εκτιμάται ότι μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, στη νέα επέκταση της Πολίχνης θα εγκατασταθούν περίπου 10.000 με 15.000 νέοι κάτοικοι.

Η περιοχή της νέας επέκτασης εκτείνεται σε τρεις γεωγραφικές ενότητες του δήμου και συγκεκριμένα στην περιοχή Π16, Π15 και Π6, οι οποίες βρίσκονται στις παρυφές του περιφερειακού δρόμου και πρόκειται να ενταχθούν στο σχέδιο πόλης μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Η διαδικασία έχει ήδη προχωρήσει και σύμφωνα με το δήμαρχο Μιχάλη Ξανθόπουλο "είμαστε πλέον στο στάδιο της πράξης εφαρμογής και σύντομα θα αρχίσει η ανάρτηση των περιοχών που μπαίνουν στο σχέδιο πόλης, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν τυχόν ενστάσεις. "Είναι γεγονός ότι η Πολίχνη είναι ακόμη ένας δήμος που μεγαλώνει, τόσο οικιστικά όσο και πληθυσμιακά", παραδέχεται ο δήμαρχος κ. Ξανθόπουλος και εξηγεί ότι η επέκταση ήταν επιβεβλημένη, δεδομένου ότι υπάρχει ζήτηση στην εν λόγω περιοχή, για πρώτη κατοικία, η οποία διαθέτει καλά ποσοστά πρασίνου και έχει καλή ρυμοτομία.

Ξεχρεώνουν με την επέκταση

Η περιοχή της νέας επέκτασης όμως εκτός από προνομιακή, για όσους θα επιλέξουν να κατοικήσουν στο μέλλον, θα έχει τεράστια οφέλη και για τον ίδιο το δήμο που κάνει χρήση του κοινωνικού συντελεστή σε πολίτες που τους χρωστά γη. Πρόκειται για περιπτώσεις ιδιωτών, περιουσία των οποίων δεσμεύτηκε στο παρελθόν από το δήμο για τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων, αλλά δεν αποζημιώθηκαν ποτέ. Έτσι ο δήμος, με την ένταξη των περιοχών αυτών στο σχέδιο πόλης, έχει τη δυνατότητα να αποπληρώσει τα χρέη του, που υπολογίζονται σε 60 στρέμματα γης, προσφέροντας ακίνητα ίσης αξίας στην επέκταση. "Είναι μια δίκαια ανταλλαγή που δεν ζημιώνει τους ιδιώτες και επιπλέον δεν αναγκάζει το δήμο να… ξεπουληθεί, για να αποπληρώσει τα χρέη του", επισημαίνει ο δήμαρχος Πολίχνης.

Με την ένταξη της περιοχής όμως στο σχέδιο πόλης αρχίζουν τα προβλήματα για το δήμο, διότι πρέπει να κατασκευαστούν έργα υποδομής, όπως δρόμοι, πεζοδρόμια, κράσπεδα και δίκτυα, αποχέτευσης και ύδρευσης, το κόστος των οποίων έχει υπολογιστεί.