Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( "κυνήγι" εργολάβων :: 15/2/2006 19:38:43) 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους δήμους είναι η ρίψη μπαζών από ασυνείδητους εργολάβους. Όσοι θα εντοπίζονται να μην συμμορφώνονται με τους κανόνες, θα πληρώνουν από έως 100 και 1.500 ευρώ.

Πρόστιμα των δήμων σε όσους ρυπαίνουν

"Κυνήγι" εργολάβων

Της ΦΑΝΗΣ ΣΟΒΙΤΣΛΗ

Με κυνήγι μαγισσών μοιάζει η επιχείρηση πολλών δήμων να εντοπίσουν ασυνείδητους εργολάβους οικοδομών, οι οποίοι αδιαφορούν για τα μπάζα που αφήνουν ανεξέλεγκτα σε κοινόχρηστους χώρους, ρυπαίνοντας το περιβάλλον. Οι εργολάβοι γίνονται άφαντοι και οι δήμοι δεν έχουν την ανάλογη υποδομή για να τους εντοπίσουν, ώστε να τους επιβληθούν τα αναλογούντα πρόστιμα.

Όσοι πάντως εντοπιστούν από τους επόπτες και τους υπαλλήλους των υπηρεσιών καθαριότητας και δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες, καλούνται να πληρώσουν "τσουχτερά" πρόστιμα που κυμαίνονται από έως 100 και 1.500 ευρώ. Το πρόβλημα με τα μπάζα και τα άχρηστα υλικά οικοδομής είναι μεγαλύτερο στις περιοχές επέκτασης των περισσότερων δήμων, όπου υπάρχει έντονη ανοικοδόμηση.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο στην επέκταση του δήμου Καλαμαριάς, στον Αϊ-Γιάννη, σήμερα βρίσκονται υπό κατασκευή περί τα 1.000 διαμερίσματα. Ο όγκος των υλικών (χώματα, μπάζα κ.ά.) που μένουν μετά το πέρας των εργασιών δεν απομακρύνονται από τους εργολάβους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εστίες ρύπανσης σε περιοχές που θεωρούνται προνομιακές. Την ίδια ώρα οι δήμοι που εισπράττουν τις διαμαρτυρίες των πολιτών αναγκάζονται να μαζέψουν τα σκουπίδια, παρότι δεν είναι υποχρεωμένοι, δαπανώντας επιπλέον χρήματα σε εργατοώρες και εξοπλισμό.

Οι περισσότεροι είναι άφαντοι

Ο εντοπισμός των ασυνείδητων εργολάβων δεν είναι και πολύ εύκολη υπόθεση, όπως υποστηρίζουν οι δήμαρχοι και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι. "Δεν μπορούμε να κάνουνε και τους ντετέκτιβ, δεδομένου ότι απευθυνόμαστε σε επαγγελματίες που γνωρίζουν ότι πρέπει τα μπάζα να τα συγκεντρώνουν σε ειδικά κοντέινερ", λεει ο αντιδήμαρχος Καλαμαριάς Σταύρος Ζαμπέτογλου, και εξηγεί ότι δεν μπορεί ο δήμος να τους εντοπίσει εύκολα, διότι δεν διαθέτει τον ανάλογο ελεγκτικό μηχανισμό, όπως δημοτική αστυνομία και ειδικές υπηρεσίες που θα ελέγχουν τις περιοχές όπου υπάρχει ανοικοδόμηση.

"Τα προβλήματα είναι πολλά με το θέμα απομάκρυνσης αυτών των απορριμμάτων, γιατί οι εργολάβοι δεν συνειδητοποιούν τις υποχρεώσεις τους και όταν τις γνωρίζουν, αρνούνται να συμμορφωθούν", επισημαίνει ο δήμαρχος Εχεδώρου Γιώργος Αρβανιτίδης. Σήμερα ειδικά στο δημοτικό διαμέρισμα των Διαβατών η ανοικοδόμηση είναι μεγάλη και υπό κατασκευή βρίσκονται περί τα 60 διαμερίσματα.

Σωτηρία με τον κανονισμό

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ελευθερίου Κορδελιού Στάθης Λαφαζανίδης παραδέχεται το πρόβλημα, αλλά υποστηρίζει ότι στο 90% οι εργολάβοι συμμορφώνονται με τους κανονισμούς καθαριότητας. Το 2005 πάντως ο δήμος κλήθηκε να επιβάλει πρόστιμα, που σε κάποιες περιπτώσεις κυμάνθηκαν από 100 έως και 500 ευρώ.

Επειδή η σύσταση δημοτικής αστυνομίας δεν είναι στο χέρι των δήμων αλλά της πολιτείας, οι ΟΤΑ αναγκάζονται να καταρτίζουν αυστηρούς κανονισμούς καθαριότητας και να επιβάλλουν πρόστιμα, καθώς προς το παρόν είναι η μόνη λύση για την ευταξία και την καθαριότητα των περιοχών.