Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( εντός σχεδίου 2.000 στρμ. :: 28/2/2006 19:14:09) 

Ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες για πρώτη κατοικία, λέει δήμαρχος Κουφαλίων Γιάννης Τσουκνιδάς.

Εντός σχεδίου 2.000 στρμ.

Της ΦΑΝΗΣ ΣΟΒΙΤΣΛΗ

Στην επέκταση του σχεδίου πόλης στα τέσσερα δημοτικά διαμερίσματα, προωθώντας την ένταξη συνολικά 2.000 στρεμμάτων, προχωρά ο δήμος Κουφαλίων. Ήδη για τα 1.000, τα οποία εκτείνονται γύρω από την έδρα του δήμου, ολοκληρώνονται οι διαδικασίες, μαζί με τα έργα υποδομής, όπως δίκτυα και δρόμοι, ενώ η υπόλοιπη έκταση θα εκτείνεται περιμετρικά των τριών οικισμών Προχώματος, Καστανά και Ακροποτάμου.

Ήδη στην περιοχή της επέκτασης του κεντρικού οικισμού, αυτού των Κουφαλίων, η ανοικοδόμηση είναι ραγδαία, γεγονός στο οποίο συνέβαλε η ταχύτατη υλοποίηση των έργων υποδομής και η βελτίωση της αστικής συγκοινωνίας με πιο πυκνά δρομολόγια, ενώ όλα τα οικόπεδα που διαμορφώθηκαν έχουν πωληθεί. Η δημοτική αρχή, αντιλαμβανόμενη τη ζήτηση για πρώτη κατοικία, αποφάσισε να προχωρήσει στην ένταξη 1.000 ακόμα στρεμμάτων, περιμετρικά των τριών οικισμών, όπου εκτιμάται ότι τα επόμενα δέκα με δεκαπέντε χρόνια πρόκειται να εγκατασταθούν περί τους 15.000 νέους κατοίκους, διπλασιάζοντας τον πληθυσμό του δήμου που σήμερα υπολογίζεται στους 13.000 κατοίκους.

"Αποφασίσαμε να προωθήσουμε στο σχέδιο πόλης επιπλέον 1.000 στρέμματα, δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για πρώτη κατοικία από πολίτες που ζουν στην ευρύτερη Θεσσαλονίκη", τονίζει ο δήμαρχος Κουφαλίων Γιάννης Τσουκνιδάς και προσθέτει ότι το σημαντικότερο είναι πως σήμερα ο δήμος κατάφερε να ολοκληρώσει την υποδομή που απαιτείται για την εγκατάσταση των κατοίκων στην περιοχή που σχεδόν μπήκε στο σχέδιο.

"Όμως στόχος μας είναι να ξεκινήσουμε άμεσα τις διαδικασίες και για τα επιπλέον 1.000 στρέμματα, δημιουργώντας τις βάσεις για την προσέλκυση νέων κατοίκων", σημειώνει ο δήμαρχος. Ήδη για τη νέα επέκταση ο δήμος ξεκίνησε την εκπόνηση προμελέτης, δαπανώντας 300.000 ευρώ, ενώ πρόκειται να τρέξει τη διαδικασία για την κυρίως πολεοδομική μελέτη.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ

Νέες επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας

Ο δήμος Κουφαλίων, αξιολογώντας τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της ευρύτερη περιοχής, προωθεί άμεσα και τη δημιουργία δεύτερου, μετά τη Σίνδο, Βιομηχανικού Πάρκου (ΒΙ.ΠΑ.), όπου πρόκειται να εγκατασταθούν επιχειρήσεις χαμηλής και μέτριας όχλησης, όπως βιοτεχνίες.

Η επένδυση υπολογίζεται σε 1,5 εκατ. ευρώ και το εγχείρημα γίνεται σε συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία, την "ΕΤΥΛ - ΕΛΛΑΣ" που είναι και ο κύριος επενδυτής, καθώς ο δήμος θα παραχωρήσει την έκταση 130 στρεμμάτων που βρίσκεται μεταξύ Κουφαλίων και Προχώματος. Σύμφωνα με το δήμαρχο ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή περίπου 70 επιχειρήσεις -βιοτεχνίες- ενώ την επόμενη τριετία πρόκειται συνολικά να εγκατασταθούν μόνιμα στο πάρκο άλλες 100 με 150 επιχειρήσεις.

Συνεργασία με ιδιώτη

"Αποφασίσαμε τη σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα, αφενός γιατί ο δήμος δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει αυτήν την επένδυση, αφετέρου γιατί από τη συνεργασία θα καρπωθεί πολλά οφέλη ο δήμος", υπογράμμισε ο δήμαρχος.

Ουσιαστικά η έκταση την οποία θα καταλαμβάνει η κάθε επιχείρηση θα πωλείται, ενώ η μελέτη προβλέπει ότι μέρος των εγκαταστάσεων θα είναι και προς ενοικίαση. Από την αγορά της έκτασης, ο δήμος θα καρπώνεται το 24%, ενώ ανάλογο ποσοστό θα υπάρχει και από τους χώρους που θα νοικιαστούν. Εκτός αυτού όμως ο δήμος βλέπει και την προοπτική νέων θέσεων εργασίας, τις οποίες θα καταλάβουν ενδιαφερόμενοι πολίτες του δήμου Κουφαλίων.

Πάντως σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο περιβαλλοντικών προβλημάτων που αναμένεται να προκύψουν, ο δήμαρχος Κουφαλίων εξηγεί ότι αυτό έχει διασφαλιστεί καθώς οι επιχειρήσεις θα συνδεθούν με το βιολογικό σταθμό του δήμου και με το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης.