Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( κινητοποιήσεις στην οα :: 15/2/2006 21:36:50) 

Οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν από μόνιμους πελάτες της εταιρείας ότι υπάρχει πρόθεση της διοίκησης να καταργήσει τις πτήσεις από τη Θεσσαλονίκη προς τη Στουτγκάρδη, το Ντίσεντολφ, τις Βρυξέλλες και το Μόναχο.

Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για την κατάργηση πτήσεων από τη Θεσσαλονίκη

Κινητοποιήσεις στην ΟΑ

Του ΦΩΤΗ ΚΟΥΤΣΑΜΠΑΡΗ

Σοβαρές επιπτώσεις στον τουρισμό της Μακεδονίας, στις μετακινήσεις των απόδημων Ελλήνων, στη μεταφορά εμπορευμάτων και στην απώλεια θέσεων εργασίας θα προκαλέσει η ενδεχόμενη κατάργηση πτήσεων των Ολυμπιακών Αερογραμμών από τη Θεσσαλονίκη προς προορισμούς του εξωτερικού και τουριστικούς προορισμούς της χώρας.

Τα παραπάνω επισημαίνουν οι εργαζόμενοι της Ολυμπιακής Αεροπορίας στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι αποφάσισαν χθες το βράδυ να προχωρήσουν στα τέλη του τρέχοντος μήνα σε δυναμικές κινητοποιήσεις εναντίον της νέας πολιτικής των Ολυμπιακών Αερογραμμών.

Οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν από μόνιμους πελάτες της εταιρείας ότι υπάρχει πρόθεση της διοίκησης να καταργήσει τις πτήσεις από τη Θεσσαλονίκη προς τη Στουτγκάρδη, το Ντίσεντολφ, τις Βρυξέλλες και το Μόναχο. Ταξιδιωτικοί πράκτορες αναφέρουν επίσης ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να περιοριστεί η συχνότητα των πτήσεων των Ο.Α. από Θεσσαλονίκη προς Λονδίνο και των πτήσεων προς Ηράκλειο και Ρόδο. Εκτός αυτών, στελέχη των Αερογραμμών δεν διαψεύδουν το παραπάνω σενάριο.

Το ζήτημα έγινε γνωστό και από τον νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη, ο οποίος στην τελευταία συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου, την περασμένη Πέμπτη, εισηγήθηκε την έκδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας. Η εισήγηση έγινε ομόφωνα δεκτή, όπως έγραψε η "Μ" (φύλλο 10/2/2006).

Τους… πρόδωσε το ηλεκτρονικό σύστημα

Οι προθέσεις της εταιρείας επιβεβαιώθηκαν από το γεγονός ότι το ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης εισιτηρίων των Ολυμπιακών Αερογραμμών δεν επιτρέπει την κράτηση θέσεων μετά την 25η Μαρτίου, για τις πτήσεις που πιθανώς θα καταργηθούν.

"Βάση της επιχειρησιακής εμπειρίας που έχουμε, αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται να καταργηθούν οι πτήσεις", αναφέρει στη "Μ" ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ολυμπιακής Αεροπορίας Ελλάδος, Χρήστος Γυριχίδης. Σύμφωνα με το σωματείο, σε περίπτωση εφαρμογής των προτάσεων κατάργησης ή περιορισμού των πτήσεων, το πλήγμα για την ευρύτερη κοινωνία της Μακεδονίας θα είναι βαρύ.

"Κινδυνεύουν θέσεις εργασίας των εργαζομένων στην Ολυμπιακή και σε πρακτορεία σε μια περίοδο που στην ευρύτερη περιφέρεια Θεσσαλονίκης έχουν κλείσει πολλά εργοστάσια", λέει ο κ. Γυριχίδης. Σήμερα στις Ο.Α. της Θεσσαλονίκης εργάζονται συνολικά 450 άτομα, μόνιμοι και συμβασιούχοι και περίπου 30 άτομα στα πρακτορεία.

"Θα κοπούν θέσεις συμβασιούχων και θα περιοριστούν θέσεις στον αέρα. Έχουμε 30 άτομα που πετούν με έδρα την πόλη μας και υπάρχει πιθανότητα να περιοριστούν στους 18 εργαζόμενους", τονίζει ο κ. Γυριχίδης.

Το Σωματείο Εργαζομένων Ο.Α. απέστειλε επιστολή στους βουλευτές της Θεσσαλονίκης, με την οποία τους ζητά να παρέμβουν, ώστε να μην υλοποιηθούν τα σχέδια της εταιρείας. Ο βουλευτής α' Θεσσαλονίκης Γιάννης Μαγκριώτης, αντιδρώντας, κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Μεταφορών, ζητώντας να γνωρίσει τι προτίθεται να κάνει η πολιτική ηγεσία, για να μη δεχτεί πλήγμα η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα.

Η στάση της εταιρείας

Οι Ολυμπιακές Αερογραμμές δεν έχουν κάνει καμία επίσημη ανακοίνωση σχετικά με την ενδεχόμενη κατάργηση ή τον περιορισμό των πτήσεων, ενώ σε προσπάθεια που έκανε η "Μ" δεν κατέστη δυνατό να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας.