Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( σχολείο στο αρμενοχώρι :: 1/2/2006 19:55:54) 

Την τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του δήμου Συκεών για την κατασκευή δημοτικού και νηπιαγωγείου στο Αρμενοχώρι αποφάσισε το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Της ΦΑΝΗΣ ΣΟΒΙΤΣΛΗ

Σχολείο στο Αρμενοχώρι

Οριστικά αποφάσισε το ΥΠΕΧΩΔΕ ότι στην περιοχή Αρμένικα του δήμου Συκεών θα ανεγερθεί σχολικό συγκρότημα.

Η απόφαση αυτή του υπουργείου ικανοποιεί πάγιο αίτημα της δημοτικής αρχής, ωστόσο προκαλεί την έντονη αντίδραση των κατοίκων, οι οποίοι πρέπει να εκκενώσουν την περιοχή μετά τη διαδικασία των απαλλοτριώσεων.

Με την απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ, η οποία δημοσιοποιήθηκε ήδη στο ΦΕΚ, εγκρίνεται η τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του δήμου για την κατασκευή δημοτικού και νηπιαγωγείου στο Αρμενοχώρι.

Η απόφαση αποτελεί σταθμό για το δήμο και την εκπαιδευτική κοινότητα, που εδώ και χρόνια έκριναν επιβεβλημένη την ανάγκη ανέγερσης σχολείου στα Αρμένικα. Σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Σταύρος Καλογιάννης, η οποία δημοσιεύτηκε στο 28ο ΦΕΚ (24/1/2006), "εγκρίνεται η τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του δήμου Συκεών. Ειδικότερα α) Στο Ο.Τ. 64-65 που περικλείεται από τις οδούς Επταπυργίου, Λ. Βύρωνος, Κομνηνών και λεωφόρο Α. Παπανδρέου με χαρακτηρισμό του (με στοιχεία ΑΒΓΔΑ τμήματος αυτού) ως χώρου δημοτικού σχολείου - νηπιαγωγείου, την έγκριση πεζοδρόμων και τη δημιουργία νέων οικοδομικών τετραγώνων και β) στο 0.Τ. 66 που περικλείεται από τις οδούς Επταπυργίου, Βαλτετσίου, Κομνηνών, Λ. Βύρωνος με χαρακτηρισμό του (με στοιχεία ΑΒΓΔΕΖΗΑ) τμήματος αυτού ως χώρου παιδικής χαράς, την έγκριση πεζοδρόμων και τη δημιουργία νέων οικοδομικών τετραγώνων".

"Εσωτερική υπονόμευση"

Μετά την εξέλιξη αυτή, άμεσα πρόκειται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες των απαλλοτριώσεων. Ο δήμος θα καλέσει τους νόμιμους ιδιοκτήτες να προσέλθουν στο δημαρχείο, ώστε να οριστούν οι λεπτομέρειες για την αγορά ή την απαλλοτρίωση των ακινήτων τους. Εξίσου σημαντικό, όπως αναφέρει ο δήμαρχος Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει πια φόβος να χαθεί η δυνατότητα λειτουργίας σε πρωινή μόνο βάρδια στο 4ο, το 8ο, το 10ο και το 11ο δημοτικό σχολείο. "Παρά τις προσπάθειες, σαφέστατα ανεπιτυχείς, όπως επανειλημμένα προκύπτει, γνωστών δυνάμεων να μπλοκάρουν την απαλλοτρίωση του χώρου όπου θα γίνει το σχολείο, η δημοτική αρχή κατάφερε να πείσει με άρτια επιχειρήματα το ΥΠΕΧΩΔΕ, ώστε να γνωμοδοτήσει θετικά", υπογράμμισε ο δήμαρχος.

Πρόκειται, όπως λέει, για πολύ μεγάλη επιτυχία της δημοτικής αρχής, των ανθρώπων της παιδείας, των συλλόγων γονέων, των εκπαιδευτικών του δήμου, αφού ανοίγει διάπλατα ο δρόμος μετά τις κατοχυρώσεις των δημοτικών αποφάσεων για την κατασκευή σχολείων στον τομέα Τειχών, στην Πέτρου Λεβαντή, στην Ομήρου - Ηπείρου, στην Καραϊσκάκη. "Παρά τα προβλήματα που προέκυψαν τα τελευταία τρία χρόνια, κυρίως από την εσωτερική υπονόμευση που δεχθήκαμε αλλά και από τα οικονομικά και εργολαβικά συμφέροντα που είχαν κάνει στόχο της ζωής τους να μπλοκάρουν το θέμα, τα σχολεία θα γίνουν".

Τι προβλέπει ο δημοτικός σχεδιασμός

Το Αρμενοχώρι ανήκει σε μία από τις συνοικίες του δήμου Συκεών, όπου παρατηρείται έντονη ανοικοδόμηση και αύξηση του πληθυσμού. Επομένως, αν δεν κατασκευαστούν νέα διδακτήρια, ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαθεί η πρωινή βάρδια και τα δημοτικά σχολεία 4ο, 8ο, 10ο, 11ο να επιστρέψουν σε διπλή βάρδια. Το πράσινο φως από το ΥΠΕΧΩΔΕ επιτρέπει πλέον στη δημοτική αρχή να συνεχίσει απρόσκοπτη το έργο της για τη δημιουργία ενός σχολικού κτιρίου που θα περιλαμβάνει συνολικά δώδεκα αίθουσες διδασκαλίας δημοτικού και τέσσερις νηπιαγωγείου, γυμναστήρια, αίθουσες ολοήμερου, εργαστηριών, εκδηλώσεων και βοηθητικούς χώρους.