Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Μετά τη λήξη των μαθημάτων θα αρχίσουν οι εργασίες απομάκρυνσης στοιχείων αμιάντου από τις είκοσι σχολικές μονάδες της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων. Το ποσό που έχει εγκριθεί από το υπουργείο Παιδείας για τις εργασίες αυτές αγγίζει τα 1,7 εκατομμύρια ευρώ.

Την προηγούμενη χρονιά ολοκληρώθηκαν από μηχανικούς του ΟΣΚ οι έλεγχοι-αυτοψίες στις είκοσι σχολικές μονάδες, στις οποίες εντοπίστηκαν στοιχεία αμιάντου. "Με την ολοκλήρωση των μελετών και τη δημοπράτηση πιστεύουμε ότι θα αρχίσουν εργασίες με το τέλος των μαθημάτων της σχολικής χρονιάς. Όλες οι εργασίες απομάκρυνσης γίνονται από ειδικά συνεργεία και με ειδικές προδιαγραφές", τόνισε ο προϊστάμενος του OΣΚ Θεσσαλονίκης Πέτρος Α. Σημαιοφορίδης.

Νέο σχολείο στην Πολίχνη

Η διοίκηση του οργανισμού προσανατολίζεται, επειδή το 1ο Δημοτικό Σχολείο Πολίχνης παρουσιάζει εκτεταμένα προβλήματα, να προχωρήσει, σε συνεργασία με τη νομαρχία Θεσσαλονίκης, στην κατασκευή νέου διδακτηρίου. Γι' αυτό το λόγο, από την επόμενη σχολική χρονιά και για όσο καιρό διαρκέσουν οι εργασίες οι μικροί μαθητές του δημοτικού θα φιλοξενηθούν σε άλλο σχολείο. "Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει εγκρίνει το ποσό των 1.785.000 ευρώ για το νομό μας. Όμως, αν χρειαστούμε περισσότερα για το πρόγραμμα, δεν θα υπάρξει πρόβλημα", ανέφερε ο κ. Σημαιοφορίδης, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την ευαισθησία του ΥΠΕΠΘ για αυτό το ζήτημα. "Το πρόβλημα ήταν γνωστό. Όμως, δεν έχει γίνει τίποτα τα τελευταία είκοσι χρόνια", πρόσθεσε.

Ποια είναι τα αμιαντοσχολεία

Τα σχολεία στα οποία πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες για την καταγραφή των στοιχείων αμιάντου είναι: - 5ο Γυμνάσιο - 12ο Δημοτικό Θεσσαλονίκης (Μαρτίου 1) - 1ο και 2ο Πειραματικό Δημοτικό Θεσσαλονίκης (Αρχαιολογικού Μουσείου) - 1ο Λύκειο - 31ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης (Παλιά Ηλεκτρική Εταιρεία) - 38ο Δημοτικό Θεσσαλονίκης (Μανουσογιαννάκη 1) - 66ο Δημοτικό Θεσσαλονίκης (περιοχή Ξηροκρήνης) - 31ο Λύκειο Θεσσαλονίκης - 2ο Γυμνάσιο Χαριλάου (τέρμα Αναξιμάνδρου) - 114ο, 115ο και 119ο νηπιαγωγεία Θεσσαλονίκης (Κ. Τούμπα) - 64ο Δημοτικό Θεσσαλονίκης (περιοχή Ξυλάδικα) - 1ο Εσπερινό Γυμνάσιο-Λύκειο Θεσσαλονίκης (Εθνικής Αμύνης - Τσόπελα) - 2ο Γυμνάσιο - 4ο Δημοτικό Πολίχνης - Γυμναστήριο στο 2ο Γυμνάσιο και 4ο Δημοτικό Πολίχνης - 2ο Νηπιαγωγείο Αρέθουσας - Δημοτικό Ασσήρου - 1ο Δημοτικό Πολίχνης - 1ο Δημοτικό Ευκαρπίας - 5ο και 9ο δημοτικά Αμπελοκήπων - 11ο Δημοτικό Αμπελοκήπων - 2ο Δημοτικό Επανομής

Κονδύλιο 25 εκατ. ευρώ

Το ΥΠΕΠΘ διέθεσε 25 εκατ. ευρώ στον ΟΣΚ, προκειμένου να ξεκινήσει η αντικατάσταση στοιχείων αμιάντου σε 271 σχολεία της χώρας, εκ των οποίων 44 ήταν εξολοκλήρου κατασκευασμένα από αμίαντο, ενώ τα 227 είχαν στοιχεία αμιάντου (δάπεδα, τοίχοι, όροφοι κτλ.). Μετά τις υποδείξεις των νομαρχών, τα συνεργεία του ΟΣΚ πραγματοποίησαν ελέγχους σε 37 νομούς της χώρας, από τους οποίους προέκυψε ότι στοιχεία αμιάντου είχαν χρησιμοποιηθεί σε άλλα 470 σχολεία της χώρας.