Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( κορυφή του παγόβουνου οι εξαφανίσεις ανήλικων :: 27/2/2006 21:41:38) 

Κατά 345% αυξήθηκαν την τελευταία πενταετία οι "ύποπτοι" διαδυκτιακοί τόποι

Κορυφή του παγόβουνου οι εξαφανίσεις ανήλικων

Οι γονείς στη Βέροια συνοδεύουν τα παιδιά παντού

Το "Χαμόγελο του Παιδιού" φέρνει το σύστημα Other Alert

"Ούτε να εφησυχάζουμε, αλλά ούτε και να πανικοβαλλόμαστε". Με αυτή τη δήλωση-συμβουλή προς τους γονείς ιδιαίτερα της Βόρειας Ελλάδας, ο πρόεδρος της εθελοντικής οργάνωσης για την προστασία των παιδιών "Χαμόγελο του Παιδιού" Κ. Γιαννόπουλος τονίζει στη "Μ" ότι "καταγεγραμμένη και αποδεδειγμένη περίπτωση εξαφανισμένου παιδιού στη Μακεδονία είναι μόνο αυτή του 11χρονου Αλέξανδρου από τη Βέροια. Τα υπόλοιπα που κατά καιρούς ακούγονται είναι μυθεύματα και δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα".

Αυτοί όμως οι αστικοί μύθοι που δημιουργούνται για παιδιά που εξαφανίζονται και βρίσκονται νεκρά με ζωτικά τους όργανα να λείπουν ή ανάλογες ιστορίες τρόμου αντικατοπτρίζουν το φρικτό πρόσωπο της απαγωγής παιδιών με σκοπό τη σεξουαλική τους εκμετάλλευση, την κακοποίησή τους, τον καταναγκασμό τους σε επαιτεία, την αφαίρεση οργάνων τους.

Την ίδια ώρα στη Βέροια, οι γονείς είναι ιδιαίτερα ανάστατοι και συνοδεύουν τα παιδιά τους σε όλες τις δραστηριότητές τους. Μάλιστα δημοτική παράταξη της πόλης απέστειλε επιστολή για το θέμα στον υπουργό Δημόσιας Τάξης, στην οποία περιγράφεται ο τρόμος που επικρατεί στην περιοχή.

Ευαισθητοποίηση

Η μη κυβερνητική οργάνωση "Χαμόγελο του Παιδιού" προωθεί και στην Ελλάδα το σύστημα Other Alert. Ουσιαστικά πρόκειται για τη μαζική ευαισθητοποίηση της κοινωνίας κάθε φορά που ένα παιδί χάνεται. Όταν υπάρχει άμεση και μεγάλης κλίμακας κινητοποίηση για το παιδί που χάνεται, τότε μπορεί κανείς να κερδίσει πολύτιμο χρόνο και να έχει θετικά αποτελέσματα και αυτό έχει συμβεί πολλές φορές.

Στην κατεύθυνση αυτή, της ευαισθητοποίησης της κοινωνίας, στόχευε και η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες από την κοινωνική οργάνωση "Αγάπη" στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ. Όπως τόνισε το ιδρυτικό μέλος της οργάνωσης, βουλευτής της ΝΔ Έλενα Ράπτη, "όσο μετράμε αθώες παιδικές ψυχές που ξαφνικά χάνονται, δεν μπορούμε να έχουμε ήσυχες συνειδήσεις".

Το Διαδίκτυο

Στη διάρκεια της εκδήλωσης που είχε θέμα "Παράνομη εμπορία και διακίνηση ανθρώπων" η πρόεδρος της καταναλωτικής οργάνωσης ΕΚΑΤΟ Τάνια Κυριακίδου αναφέρθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τους ανήλικους, στο Διαδίκτυο, και συγκεκριμένα στη διακίνηση πορνογραφικού υλικού μέσα από αυτό. Υπολογίζεται ότι πάνω από ένα εκατομμύριο άνδρες στην Ελλάδα πληρώνουν ετησίως, για να έχουν υπηρεσίες παιδιών και γυναικών που έχουν πέσει θύματα της σεξουαλικής βιομηχανίας. Η αύξηση των διαδικτυακών τόπων που χρησιμοποιούν τέτοιο υλικό ανήλθε την τελευταία πενταετία σε 345%.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ

Σημαντική συμφωνία για την πάταξη της παράνομης διακίνησης παιδιών από την Αλβανία υπογράφηκε χθες μεταξύ του υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Ευριπίδη Στυλιανίδη και της υφυπουργού Εσωτερικών της γείτονος Ίβα Ζαΐμι. Καθορίζονται πρόσκαιροι κηδεμόνες για κάθε παιδί που εντοπίζεται στην Ελλάδα να έχει πέσει θύμα των κυκλωμάτων. Προστατεύεται, δε, μέχρι να επαναπατριστεί στην Αλβανία.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών για την πάταξη του φαινομένου της παράνομης διακίνησης παιδιών από τη γειτονική χώρα, η Hellenic Aid δαπάνησε το 2004 δύο εκατομμύρια ευρώ, ενώ η μη κυβερνητική οργάνωση Άρσις σε συνεργασία με την ελβετική μη κυβερνητική οργάνωση TDH από το 2002 καταγράφουν παιδιά από την Αλβανία που εργάζονται στο δρόμο, προσπαθούν να τα επανεντάξουν και να τα προωθήσουν στη γειτονική χώρα.