Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( γολγοθάς για 80 καρκινοπαθείς :: 25/1/2006 18:42:12) 

Πολλοί από τους ασθενείς έρχονται από μακρινές πόλεις και είτε είναι αναγκασμένοι να πηγαινοέρχονται, είτε μένουν επί μέρες σε ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, με την ελπίδα ότι σύντομα το φαρμακείο του "Παπαγεωργίου" θα προμηθευτεί το φάρμακο και θα αρχίσουν ξανά οι χημειοθεραπείες.

"Πάγωσαν" οι χημειοθεραπείες το νοσοκομείο "Παπαγεωργίου" λόγω έλλειψης φαρμάκου

Γολγοθάς για 80 καρκινοπαθείς

Της ΝΙΚΟΛΕΤΑΣ ΜΠΟΥΚΑ

Το δικό τους Γολγοθά ζουν εδώ και περίπου δεκαπέντε ημέρες 80 καρκινοπαθείς από τη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες στο νοσοκομείο "Παπαγεωργίου" της Θεσσαλονίκης.

Οπως καταγγέλλουν οι ίδιοι, τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρείται έλλειψη του φαρμάκου "φλουοροουρακίλη", που χρησιμοποιείται στις χημειοθεραπείες, με αποτέλεσμα να βρίσκονται στην αναμονή και να μην μπορούν να κάνουν τις χημειοθεραπείες τους, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται κάτι τέτοιο.

Μεγαλύτερη είναι η ταλαιπωρία των ασθενών που έρχονται από μακρινές πόλεις, οι οποίοι είτε είναι αναγκασμένοι να πηγαινοέρχονται, είτε μένουν επί μέρες σε ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, με την ελπίδα ότι σύντομα το φαρμακείο του "Παπαγεωργίου" θα προμηθευτεί το φάρμακο και θα αρχίσουν ξανά οι χημειοθεραπείες.

"Η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι ταλαιπωρούνται διότι κάποιοι δεν φρόντισαν να εξασφαλίσουν το συγκεκριμένο φάρμακο, το οποίο χρησιμοποιείται στις χημειοθεραπείες και δεν μπορεί να αντικατασταθεί από κανένα άλλο. Φυσικά, υπάρχουν και άλλα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη που κάνουν χημειοθεραπείες, ωστόσο κάθε ασθενής έχει τον γιατρό που τον παρακολουθεί και δεν μπορεί να πάει αλλού. Εξάλλου, κάθε νοσοκομείο έχει τις δικές του ποσότητες φαρμάκου, ώστε να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών του", εξηγεί στη "Μ" η πρόεδρος του δ.σ. της Ομοσπονδίας Καρκινοπαθών Ελλάδας Περσεφόνη Μήττα.

Η ίδια επισημαίνει ότι καθημερινά η ομοσπονδία δέχεται δεκάδες καταγγελίες, κυρίως από καρκινοπαθείς που έρχονται από το Κιλκίς, την Έδεσσα, την Κατερίνη, οι οποίοι αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω χωρίς να καταφέρουν να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία. Μάλιστα, κάποιοι αναγκάστηκαν να απευθυνθούν σε ιδιωτικά κέντρα, καθώς δεν μπορούσαν να περιμένουν.

Καταγγελία προς το υπουργείο Υγείας

Όπως καταγγέλλει η κ. Μήττα, παρά τις συνεχείς προσπάθειές της, κανείς από τους υπευθύνους δεν κατάφερε να της δώσει ικανοποιητική απάντηση για την έλλειψη του συγκεκριμένου φαρμάκου. Για το λόγο αυτό, η Ομοσπονδία Καρκινοπαθών Ελλάδας προχώρησε σε καταγγελία κατά παντός υπευθύνου, η οποία θα σταλεί στον υπουργό Υγείας και θα κοινοποιηθεί στον εισαγγελέα.

"Απευθυνθήκαμε στον ΕΟΦ και από κει μας παρέπεμψαν στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας, το οποίο εισάγει εδώ και δύο χρόνια το συγκεκριμένο φάρμακο από το εξωτερικό. Στο μεταξύ, μας είπαν ότι το φάρμακο θα ερχόταν πριν από τρεις ημέρες, αλλά δεν ήρθε. Τελικά, επρόκειτο να στείλουν μία μικρή δόση χθες, γύρω στα 200 τεμάχια, αλλά αυτή δεν επαρκεί για όλους. Επιπλέον, δεν είναι δυνατόν να γίνει επιλογή των ασθενών που θα το πάρουν", τόνισε η κ. Μήττα.

Ο γενικός διευθυντής του "Παπαγεωργίου" Γιώργος Χριστόπουλος εξήγησε ότι το συγκεκριμένο φάρμακο εισάγεται στην Ελλάδα μέσω του ΕΟΦ. "Εμείς έχουμε ζητήσει 3.000 τεμάχια εδώ και ένα μήνα και μας είπαν ότι τα περιμένουμε από την Ιταλία. Δυστυχώς, τα αποθέματά μας έχουν εξαντληθεί και οι 80 ασθενείς είναι στην αναμονή. Η ποσότητα που περιμένουμε επαρκεί για περίπου ένα μήνα. Η παραγγελία του φαρμάκου γίνεται ανάλογα με τις ανάγκες. Δεν μπορούμε να κρατάμε αποθηκευμένα φάρμακα για μεγάλο χρονικό διάστημα, διότι και αυτά έχουν ημερομηνία λήξης", επισήμανε ο κ. Χριστόπουλος.