Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( τα βαλκανικά πανεπιστήμια δικτυώνονται :: 7/2/2006 19:16:12) 

Τα βαλκανικά πανεπιστήμια δικτυώνονται

Στόχος είναι η συνεργασία των ιδρυμάτων της Βαλκανικής- Η πρωτοβουλία ανήκει στο ΑΠΘ

Ενδεκα βαλκανικά πανεπιστήμια δικτυώνονται μέσω μιας πρωτοβουλίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το Βαλκανικό Δίκτυο Πανεπιστημίων θα θεσμοθετηθεί στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή με την υπογραφή της ιδρυτικής διακήρυξης από τους πρυτάνεις των ένδεκα ιδρυμάτων. Στόχος του δικτύου είναι να αναλάβει δράσεις που θα οδηγήσουν στη συνεργασία των πανεπιστημίων της Βαλκανικής. Το δίκτυο θα επιχειρήσει να ενώσει την εμπειρία και τις γνώσεις, ώστε αποτελεσματικά πλέον να προχωρήσει η ανάπτυξη της περιοχής σε επιστημονικό, οικονομικό και πολιτισμικό επίπεδο.

"Στις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν το Αριστοτέλειο προσβλέπει στη διασυνοριακή ακαδημαϊκή και επιστημονική συνεργασία, στην προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας, όπως και στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα οποία με αμοιβαία στήριξη θα δημιουργήσουν κέντρα αριστείας για την ακαδημαϊκή ποιότητα και την έρευνα. Τα παραπάνω θα συμβάλουν σε μια πιο ανταγωνιστική παρουσία στην ευρωπαϊκή περιοχή ανώτατης εκπαίδευσης και την ευρωπαϊκή περιοχή έρευνας", τόνισε ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Αντωνόπουλος.

Σύμφωνα με την αντιπρύτανη ακαδημαϊκών υποθέσεων Αικατερίνη Δούκα-Καμπίτογλου, "ο πολυεθνικός και διεπιστημονικός χαρακτήρας του δικτύου θα περιλαμβάνει και θα εστιάζει στα ιδιαίτερα ιστορικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά των εθνών μας. Θα ασχοληθεί επίσης, σε ένα μετέπειτα στάδιο, με την προώθηση νέων τεχνολογιών, τη μεταφορά πόρων, τη δημιουργία κοινών μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, καθώς και την πιθανή δημιουργία ενός εικονικού πανεπιστημίου".

Κοινό ταμείο για έρευνα

Το δίκτυο θα είναι ανοιχτό σε οποιοδήποτε πανεπιστήμιο θελήσει να συμμετάσχει σε κοινά ερευνητικά έργα ή εκπαιδευτικά προγράμματα εντός του πεδίου της συμφωνίας του Βαλκανικού Δικτύου Πανεπιστημίων. Επίσης, θα εργαστεί για την καθιέρωση ενός κοινού ταμείου με σκοπό τη στήριξη προτεινόμενων ερευνητικών προγραμμάτων.