Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( "κιβωτός" απεξάρτησης :: 31/1/2006 18:33:55) 

Το σχέδιο προβλέπει τη μετατροπή δύο εγκαταλελειμμένων αποθηκών πυρομαχικών εμβαδού 200 τετραγωνικών έκαστη και ενός μικρότερου κτιρίου διοικήσεως, σε χώρους φιλοξενίας 30 περίπου εξαρτημένων ανθρώπων από όλη την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Προχωρά το σχέδιο δημιουργίας θεραπευτικής κοινότητας στην Καβάλα

"Κιβωτός" απεξάρτησης

Του ΝΙΚΟΥ ΣΠΙΤΣΕΡΗ

Εκεί όπου μέχρι πριν από μερικά χρόνια αποθηκεύονταν πυρομαχικά θα βρίσκουν σύντομα απάγκιο άνθρωποι από όλη την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, που θέλουν να απεξαρτηθούν από τις ψυχοτρόπες ουσίες.

Επειτα από τρία χρόνια εμπλοκής στη Λερναία Ύδρα της γραφειοκρατίας του ελληνικού δημοσίου, το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) και ο δήμος Καβάλας ελπίζουν πλέον βάσιμα ότι πολύ σύντομα θα είναι σε θέση να ξεκινήσουν τις εργασίες για τη μετατροπή της πρώην Προκεχωρημένης Αποθήκης Πυρομαχικών (ΠΑΠ) στο αλσύλλιο της Άσπρης Άμμου, γύρω στα δύο χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης της Καβάλας, σε μια "Κιβωτό" που θα δώσει διέξοδο σε πολλά εξαρτημένα άτομα και τις οικογένειές τους, οι οποίοι σήμερα είναι υποχρεωμένοι να περνούν υποχρεωτικά από την "Ιθάκη".

Τα δυο "σκαλοπάτια" για το πρώτο στάδιο προετοιμασίας των χρηστών, τα συμβουλευτικά κέντρα Καβάλας και Θράκης στην Αλεξανδρούπολη, μπήκαν πια στον τέταρτο χρόνο λειτουργίας τους και απομένει η δημιουργία της Θεραπευτικής Κοινότητας στην Άσπρη Άμμο, για να ολοκληρωθεί το σχέδιο για τη δημιουργία του Διαπολιτισμικού Θεραπευτικού Προγράμματος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης "Κιβωτός". Ενός προγράμματος "στεγνού" όπως όλα τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ και διαπολιτισμικού, ήτοι εξειδικευμένου στις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει η περιοχή (μουσουλμανική μειονότητα, μεγάλος αριθμός παλιννοστούντων ομογενών). Ο σκόπελος, που παρακάμπτεται, είναι ο χαρακτηρισμός της περιοχής ως αισθητικού δάσους, στοιχείο που δεν επέτρεπε στο ΚΕΘΕΑ και το δήμο Καβάλας να προχωρήσουν, καίτοι δεν επρόκειτο να επιβαρύνουν την περιοχή με επιπλέον κτίσματα.

Τι προβλέπει το σχέδιο

Το σχέδιο, που πλέον τίθεται οσονούπω σε εφαρμογή, προβλέπει τη μετατροπή δύο εγκαταλελειμμένων αποθηκών πυρομαχικών εμβαδού 200 τετραγωνικών έκαστη και ενός μικρότερου κτιρίου διοικήσεως, σε χώρους φιλοξενίας 30 περίπου εξαρτημένων ανθρώπων από όλη την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Πέραν των αποθηκών, ο δήμος Καβάλας έχει παραχωρήσει στο ΚΕΘΕΑ μια έκταση 20 στρεμμάτων για τη δημιουργία των απαραίτητων βοηθητικών χώρων (αγροκτήματος, πάρκου κ.ά.) και έχει αναλάβει τη σύνδεση των κτιρίων με τα δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτρισμού. Τα υπόλοιπα είναι υπόθεση του ΚΕΘΕΑ, που μπορεί να αναλάβει την κάλυψη του ενός περίπου εκατομμυρίου ευρώ, που υπολογίζεται ότι θα απαιτηθεί.

Με τη λειτουργία της Κιβωτού θα ολοκληρωθεί το φιλόδοξο Εθνικό Σχέδιο Δράσης 2002 - 2006 του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, έστω και με κάποια καθυστέρηση. Το αναπτυξιακό αυτό πρόγραμμα δίνει προτεραιότητα στη λειτουργία νέων θεραπευτικών προγραμμάτων σε γεωγραφικές περιοχές, εκτός των δύο μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας που δεν διαθέτουν ανάλογη υποδομή. Εν προκειμένω, οι χρήστες ψυχοτρόπων ουσιών από όλη την περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα εξυπηρετούνται από την "Κιβωτό" της Καβάλας και δεν θα υποβάλλονται πλέον στην εξαντλητική ταλαιπωρία των καθημερινών μετακινήσεων ή της οριστικής μετεγκατάστασης στη Θεσσαλονίκη για το τελικό στάδιο απεξάρτησης. Ταλαιπωρία, που οδηγούσε συχνά στην ψυχική, σωματική αλλά και οικονομική εξουθένωση πολλών οικογενειών και -το χειρότερο- στη διακοπή πολλές φορές κάποιων προσπαθειών για απεξάρτηση.

Φυσικά, η "Κιβωτός" θα αποτελέσει το σημείο αναφοράς των αυτόνομων μονάδων οικογενειακής υποστήριξης και επανένταξης και παράλληλα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως πυρήνας πρόληψης κατά των ναρκωτικών σε όλη την περιοχή.