Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( απομακρύνουν τον αμίαντο από τα σχολεία της θεσσαλονίκης :: 31/1/2006 18:18:58) 

Απομακρύνουν τον αμίαντο από τα σχολεία της Θεσσαλονίκης

Πρόγραμμα 1,7 εκατ. ευρώ υλοποιεί η ΟΣΚ Α.Ε.

Πρόγραμμα απομάκρυνσης αμιάντου από τα σχολεία, προϋπολογισμού 1.785.000 ευρώ, υλοποιεί η ΟΣΚ Α.Ε. στο νομό Θεσσαλονίκης. Το ποσό αυτό συμπεριλαμβάνεται στα 25 εκατ. ευρώ που διέθεσε το υπουργείο Παιδείας στον Οργανισμό, προκειμένου να αρχίσει η αντικατάσταση στοιχείων αμιάντου σε 271 σχολεία της χώρας, εκ των οποίων τα 44 ήταν κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από αμίαντο, ενώ τα 227 είχαν στοιχεία αμιάντου (δάπεδα, τοίχοι, όροφοι κτλ.). Σύμφωνα με το ΥΠΕΠΘ μετά τις υποδείξεις των νομαρχών τα συνεργεία του ΟΣΚ πραγματοποίησαν ελέγχους σε 37 νομούς της χώρας, από τους οποίους προέκυψε ότι σε άλλα 470 σχολεία της χώρας είχαν χρησιμοποιηθεί στοιχεία αμιάντου.

Τη στιγμή αυτή, τονίζεται από το ΥΠΕΠΘ, κοστολογείται το έργο απομάκρυνσης των στοιχείων αμιάντου από τα 470 αυτά σχολεία, προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η χρηματοδότησή του.

Τι έχει γίνει

Μέχρι τώρα ο ΟΣΚ έχει απομακρύνει τον αμίαντο από 58 σχολεία, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη άλλες 167 εργολαβίες. Για τα υπόλοιπα 46 σχολεία οι μελέτες απομάκρυνσης ολοκληρώνονται εντός των επόμενων ημερών.

Τα παραπάνω έργα γίνονται σε 18 νομούς (Αρκαδίας, Βοιωτίας, Έβρου, Ηρακλείου, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Μεσσηνίας, Πέλλας, Ρεθύμνου, Σάμου, Σερρών, Τρικάλων, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Χαλκιδικής).

Στους υπόλοιπους νομούς ολοκληρώνονται οι μελέτες από τις νομαρχίες για προκήρυξη του έργου απομάκρυνσης του αμιάντου.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Παιδείας, η καθαρότητα της ατμόσφαιρας ελέγχεται και κατά τη διάρκεια του έργου αλλά και μετά την απομάκρυνση του αμιάντου από εξουσιοδοτημένο εργαστήριο. Η απομάκρυνση γίνεται από ειδικά συνεργεία με περιβαλλοντική άδεια και έπειτα από άδεια της νομαρχίας, η δε απόθεση του υλικού γίνεται σε κατάλληλους χώρους υγειονομικής ταφής αποβλήτων (ΧΥΤΑ) εκτός Ελλάδος.

Επίσης έχουν κατασκευαστεί 20 νέες μικρές σχολικές μονάδες, που αντικατέστησαν ισάριθμα σχολεία από πλήρη αμίαντο. Τέλος σε φάση κατασκευής είναι ακόμη 18 νέες σχολικές μονάδες, που θα αντικαταστήσουν ισάριθμες με πλήρη αμίαντο.