Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( οτε: εθελουσία μετ' εμποδίων :: 14/2/2006 17:49:25) 

Για το ενδεχόμενο να πάει πίσω το πρόγραμμα, αλλά και να μην έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον αριθμό των εργαζομένων που θα κάνουν χρήση του, κάνει λόγο η ΟΜΕ-ΟΤΕ.

ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ της υλοποίησης του προγράμματος ζητά η ΟΜΕ-ΟΤΕ

ΟΤΕ: Εθελουσία μετ' εμποδίων

Προβλήματα στην ομαλή υλοποίηση του προγράμματος της εθελουσίας εξόδου στον ΟΤΕ, που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, διαπιστώνει η ΟΜΕ-ΟΤΕ.

Χτυπά το… καμπανάκι του κινδύνου για το ενδεχόμενο όχι απλώς να πάει πίσω το πρόγραμμα, αλλά και να μην έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον αριθμό των εργαζομένων που θα κάνουν χρήση του δικαιώματος της εθελουσίας εξόδου.

Η ηγεσία του συνδικαλιστικού οργάνου των εργαζομένων στον ΟΤΕ εντοπίζει δύο βασικές εκκρεμότητες που θέτουν σοβαρά εμπόδια στην υλοποίηση του προγράμματος και έχουν προκαλέσει αναταραχή στους υπό συνταξιοδότηση εργαζόμενους. Όπως τόνισαν οι συνδικαλιστές σε συνέντευξη Τύπου, η αίτηση ένταξης των εν λόγω εργαζομένων στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου μπορεί να ανακληθεί από τους ίδιους.

1. Η πρώτη εκκρεμότητα αφορά στην έλλειψη κοινής υπουργικής απόφασης, από τους υπουργούς Οικονομίας, Απασχόλησης και Μεταφορών-Επικοινωνιών, με βάση την οποία θα εκταμιεύονταν τα ποσά για τη συνταξιοδότηση των 711 εργαζομένων που έχουν ενταχθεί στην πρώτη φάση του προγράμματος, το οποίο λήγει τυπικά σήμερα, αφού από τις 16 του μηνός αρχίζει η δεύτερη φάση. Αυτό, κατά την ΟΜΕ-ΟΤΕ, έχει ως αποτέλεσμα οι 711 εργαζόμενοι να μην έχουν εισπράξει το ποσό που δικαιούνται από το Ταμείο Αρωγής, δηλαδή ούτε το εφάπαξ αλλά και ούτε τη σύνταξη.

2. Η δεύτερη εκκρεμότητα έχει να κάνει με την άρνηση, όπως διατείνεται η ΟΜΕ-ΟΤΕ, της διοίκησης του ΟΤΕ να σεβαστεί τη ρητή συμβατική της δέσμευση και να καλύψει, μέσω δανεισμού, το προκύπτον πρόσθετο κόστος, ύψους περίπου 150 εκατ. ευρώ, για το Ταμείο Αρωγής.

Μετά την εξέλιξη αυτή και με δεδομένες τις εκκρεμότητες που υπάρχουν, η ΟΜΕ-ΟΤΕ υποχρεώνεται, όπως δήλωσε, να ζητήσει την αναστολή τής υλοποίησης του προγράμματος της εθελουσίας πριν από την έναρξη της δεύτερης φάσης, στην οποία αναμένεται να ενταχθούν περίπου 3.500 εργαζόμενοι. "Δεν υπάρχει νόημα να βγει κάποιος τώρα στη σύνταξη και να πάρει το εφάπαξ μετά από τρία έως έξι χρόνια", τόνισαν χαρακτηριστικά οι συνδικαλιστές και ζήτησαν να μην επιδοθεί καμία απόλυση πριν τακτοποιηθούν οριστικά οι υφιστάμενες εκκρεμότητες.

Παρά το γεγονός ότι οι συνδικαλιστές επέκριναν τη διοίκηση του ΟΤΕ για αθέτηση των συμφωνηθέντων, αναγνώρισαν ότι η ευθύνη δεν είναι εξολοκλήρου δική της. Πρόσθεσαν δε ότι μπορούν να γίνουν κάποιες ενέργειες για την απεμπλοκή της διαδικασίας εθελουσίας εξόδου. Τόνισαν επίσης ότι ήδη η υλοποίηση του προγράμματος φαίνεται να πηγαίνει προς τα πίσω, καθώς η διοίκηση του ΟΤΕ μετέθεσε κατά μία εβδομάδα το χρόνο χορήγησης των υποχρεωτικών αδειών των υπό συνταξιοδότηση εργαζομένων.

Τέλος, η ηγεσία της ΟΜΕ-ΟΤΕ εκτίμησε ότι τα οφέλη του ΟΤΕ από την αναγγελία της εθελουσίας εξόδου ήταν μεγάλα, καθώς η μετοχή του οργανισμού σχεδόν διπλασιάστηκε.