Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( υπόγειο πάρκινγκ στην αλάνα της τούμπας :: 25/1/2006 19:38:42) 

Σύμφωνα με τους όρους της διακήρυξης το υπόγειο πάρκιγκ, που θα κατασκευαστεί στην αλάνα της Τούμπας, θα εκτείνεται σε τουλάχιστον τέσσερις υπόγειους ορόφους και η χωρητικότητά του θα ξεπερνά τις 350 θέσεις.

Εντός του προσεχούς διμήνου αναμένεται να δημοπρατηθεί το έργο

Υπόγειο πάρκινγκ στην αλάνα της Τούμπας

Της ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΖΟΥΚΑ

Στη δημιουργία ενός υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων, χωρητικότητας άνω των 350 θέσεων, στην περιοχή της αλάνας της Τούμπας προχωρά ο δήμος Θεσσαλονίκης. Το έργο αναμένεται να δημοπρατηθεί εντός του προσεχούς διμήνου και να παραδοθεί στη χρήση των Θεσσαλονικέων σε διάστημα περίπου τριών ετών.

Ειδικότερα σύμφωνα με τον προγραμματισμό της αρμόδιας αντιδημαρχίας Δημοτικών Έργων και Κυκλοφορίας ο δημόσιος διεθνής διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου κατασκευής του υπόγειου πάρκιγκ θα διεξαχθεί στις 23 Μαρτίου. Το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί προβλέπει την περαίωση του έργου, το οποίο προϋπολογίζεται στο ύψος των περίπου 8 εκατ. ευρώ, εντός 36 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο κοινοπραξία.

350 θέσεις στάθμευσης

Σύμφωνα με τους όρους της διακήρυξης το υπόγειο πάρκιγκ, που θα κατασκευαστεί στην αλάνα της Τούμπας, θα εκτείνεται σε τουλάχιστον τέσσερις υπόγειους ορόφους και η χωρητικότητά του θα ξεπερνά τις 350 θέσεις. Όπως προβλέπουν οι σχετικές μελέτες, η είσοδος και η έξοδος των οχημάτων θα γίνονται από την οδό Παπαηλιάκη.

Η κατασκευή του υπόγειου πάρκιγκ προσωρινά είχε εξαιρεθεί από το γενικότερο σχεδιασμό του δήμου Θεσσαλονίκης για την ανάπλαση της αλάνας της Τούμπας, καθώς οι δύο διαγωνισμοί που είχαν προκηρυχθεί για το συγκεκριμένο έργο στο παρελθόν κηρύχθηκαν άγονοι.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος ζήτησε ωστόσο από τις δημοτικές υπηρεσίες να προχωρήσουν σε επαναδημοπράτηση του έργου, με το σκεπτικό ότι οι νέες χρήσεις που θα φιλοξενηθούν στην περιοχή με την ολοκλήρωση των έργων ανάπλασης, τα οποία αυτό το διάστημα βρίσκονται σε εξέλιξη, θα δημιουργήσουν αυξημένες ανάγκες για την ύπαρξη οργανωμένου χώρου στάθμευσης.

Στην αλάνα της Τούμπας κατασκευάζονται μεταξύ άλλων πολυδύναμο πνευματικό κέντρο, δημοτικό κέντρο πολυμέσων και ανοικτό κολυμβητήριο ολυμπιακών προδιαγραφών. Τα συγκεκριμένα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 10,6 εκατ. ευρώ, υπολογίζεται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί έως το προσεχές καλοκαίρι.

Πάρκιγκ και στην Άνω Πόλη

Ο δήμος Θεσσαλονίκης ήδη έχει αρχίσει τις διαδικασίες για την κατασκευή ακόμη ενός σταθμού αυτοκινήτων στην περιοχή του Προφήτη Ηλία, στην Άνω Πόλη. Το νέο πάρκιγκ σχεδιάζεται να διαμορφωθεί σε μία έκταση 431 τ.μ., πλησίον της πλατείας Τερψιθέας (οικοδομικό τετράγωνο Ολυμπιάδος-ανώνυμη οδός-Άθωνος-ανώνυμη οδός).

Η συγκεκριμένη έκταση είναι ήδη χαρακτηρισμένη ως χώρος στάθμευσης και απομένει τώρα η εκτέλεση των αναγκαίων απαλλοτριώσεων, καθώς στην περιοχή υπάρχουν τρία οικόπεδα που ανήκουν σε ιδιώτες. Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Αρχιτεκτονικού Κώστα Εγγλέζο, ο δήμος Θεσσαλονίκης θα υποβάλει πρόταση, ώστε ο σχεδιασμός για την εκτέλεση των αναγκαίων απαλλοτριώσεων να προενταχθεί στο αναπτυξιακό πρόγραμμα "Θησέας" με το ποσό των 350.000 ευρώ.

Η διαδικασία των απαλλοτριώσεων εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους, ώστε να αρχίσουν στη συνέχεια τα έργα για την κατασκευή του πάρκιγκ. Στο μεσοδιάστημα οι αρμόδιες υπηρεσίες της αντιδημαρχίας Δημοτικών Έργων και Κυκλοφορίας θα εκπονήσουν τις αναγκαίες μελέτες, από τις οποίες θα καταδειχθεί και ο αριθμός των θέσεων στάθμευσης που θα προκύψουν από την αξιοποίηση της συγκεκριμένης έκτασης.