Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( σε διπλοβάρδια το 21,14% των σχολικών μονάδων του νομού :: 19/1/2006 18:37:34) 

Σε διπλοβάρδια το 21,14% των σχολικών μονάδων του νομού

Δραματική η κατάσταση στο χώρο της σχολικής στέγης - Με συλλαλητήριο και κλείσιμο σχολείων απειλεί η Ομοσπονδία Γονέων Μαθητών

Με συλλαλητήριο και κλείσιμο σχολείων τον επόμενο μήνα απειλεί η Ομοσπονδία Γονέων Μαθητών νομού Θεσσαλονίκης εξαιτίας της δραματικής κατάστασης στο χώρο της σχολικής στέγης. Σύμφωνα με στοιχεία της ομοσπονδίας, αυτή τη στιγμή το 21,14% των σχολικών μονάδων του νομού λειτουργεί σε διπλοβάρδια, η οποία για να εξαλειφθεί, πρέπει να δοθούν τουλάχιστον 293,5 εκατ. ευρώ.

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ομοσπονδίας συζητήθηκε το παραπάνω ενδεχόμενο, όπως και η αποστολή υπομνήματος και η επίδοση ψηφίσματος στον πρωθυπουργό, στους υπουργούς Οικονομίας, Παιδείας και Μακεδονίας-Θράκης, στους αρχηγούς των κομμάτων και τους βουλευτές του νομού Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, οι γονείς αποφάσισαν να καλέσουν όλους τους φορείς της εκπαίδευσης σε κοινή συνέλευση, προκειμένου να συντονίσουν τις δράσεις τους το επόμενο διάστημα.

"Οι παρωχημένες προβλέψεις των γενικών πολεοδομικών σχεδιασμών, οι κακοί χειρισμοί αρκετών τοπικών αρχών, η γραφειοκρατία και η έλλειψη πόρων συντελούν στη δημιουργία του φαινομένου της ανεπάρκειας χώρων εκπαίδευσης. Παράλληλα, η αδυναμία του κράτους να ενισχύσει την αυτοδιοίκηση με πόρους ή να βρει κάθε άλλο πρόσφορο τρόπο, ώστε να προωθηθούν γρήγορα τα προγράμματα σχολικής στέγης, οδηγεί στο φαινόμενο της έλλειψης κτιριακών εγκαταστάσεων στους λιγοστούς ελεύθερους χώρους που προορίζονται για την εκπαίδευση", ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας Σίμος Δανιηλίδης, η εισήγηση του οποίου έγινε αποδεκτή από τη γενική συνέλευση.

Προβληματική διδασκαλία

Όπως αναφέρουν οι γονείς, χιλιάδες μαθητές ακόμη και σήμερα παρακολουθούν μαθήματα υπό απαράδεκτες συνθήκες, σε αυτοσχέδιες αίθουσες, κλείνοντας διαδρόμους, εξόδους κινδύνου, σε υπόγειους χώρους και ενοικιαζόμενα κτίρια που προορίζονταν από την κατασκευή τους για άλλους χρήστες.

Για να βελτιωθεί η κατάσταση, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Γονέων, χρειάζεται πολιτική βούληση και οι αναγκαίες πιστώσεις για: α) δημοπράτηση και ολοκλήρωση έργων σχολικής στέγης από την αναμόρφωση του Γ' ΚΠΣ, του ΕΠΕΑΕΚ II και δανειοδότηση από ΤΑΣΕ, β) ολοκλήρωση των ενταγμένων έργων σχολικής στέγης από ΠΕΠ (ΣΑΝΑ/3), γ) χρηματοδότηση των έργων που είναι στο πλαίσιο της μελέτης και της δημοπράτησης, υλοποίηση όλων των προγραμματικών συμβάσεων του ΟΣΚ και δ) άμεση αποπεράτωση και παράδοση από το αντίστοιχο πρόγραμμα της νομαρχίας όλων των σχολικών αιθουσών, για τις οποίες έχει δεσμευθεί.

ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΔΗΜΟΛΑΪΔΟΥ

Επιδεινώνεται το πρόβλημα

- To 21,14% των σχολικών μονάδων του νομού λειτουργεί σε διπλοβάρδια. Δηλαδή σε σύνολο 1.064 σχολείων, των οποίων το μαθητικό δυναμικό αγγίζει τα 142.387 άτομα, τα 244 είναι σε διπλοβάρδια.

- Ιδιαίτερα οξυμένο παρουσιάζεται το πρόβλημα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, κυρίως στα νηπιαγωγεία, ενώ στη δευτεροβάθμια το σοβαρότερο πρόβλημα εντοπίζεται στην τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση.

- Το 2001 οι απαιτούμενες αίθουσες για την εξάλειψη της διπλής βάρδιας ανέρχονταν σε 1.957. Σήμερα χρειάζονται πολύ περισσότερες.

- Απαιτούνται 58,7 εκατομμύρια ευρώ για τις απαλλοτριώσεις των οικοπέδων, τα οποία κινδυνεύουν να αποχαρακτηριστούν.

- Για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών της σχολικής στέγης, οι οποίες αφορούν την υλοποίηση του προγράμματος 2001-06 με ανώτατο χρονικό όριο το 2008 χρειάζονται 293,5 εκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: Ομοσπονδία Γονέων νομού Θεσσαλονίκης