Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( πάγωσαν 3 τόνοι τσιπούρας :: 19/1/2006 18:22:10) 

Στα όρια της οικονομικής καταστροφής οι ιχθυοπαραγωγοί της Ροδόπης

Πάγωσαν 3 τόνοι τσιπούρας

Αναγκαία, χαρακτήρισε ο νομάρχης Ροδόπης Άρης Γιαννακίδης, τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών, ώστε να αναβαθμιστεί η λειτουργία του συνεταιρισμού

Της ΜΑΡΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Στα όρια της οικονομικής καταστροφής βρίσκονται από χθες οι ιχθυοπαραγωγοί της Ροδόπης. Νεκρά βρέθηκαν στις όχθες των λιμνών Πτελέας και Έλους χιλιάδες ψάρια, τα οποία πάγωσαν από το κρύο.

Σύμφωνα με σχετικούς υπολογισμούς, περίπου τρεις τόνοι τσιπούρας πετάχτηκαν στα σκουπίδια με αποτέλεσμα είκοσι οικογένειες να βρίσκονται στα όρια της οικονομικής καταστροφής, αφού η παραγωγή τσιπούρας χαρακτηρίζεται η πλέον ακριβή.

Όπως αναφέρει μιλώντας στη "Μ" ο αντιπρόεδρος του αλιευτικού συνεταιρισμού Μαρώνειας Ροδόπης Ιωάννης Ευστρατίου, η φετινή καταστροφή είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών. Προσθέτει πως εκτός της έτοιμης προς πώληση τσιπούρας καταστράφηκε ολοκληρωτικά και ο γόνος του ψαριού, με αποτέλεσμα να θεωρείται σχεδόν βέβαιη η ανυπαρξία παραγωγής για τα επόμενα τουλάχιστον δύο έτη. Όπως αναφέρει, "ο υδράργυρος κατά τη διάρκεια της νύχτας πέφτει στους -10, με αποτέλεσμα τα νερά των λιμνών να παγώνουν. Πέρυσι εκτός από την τσιπούρα είχαν παγώσει και τα λαβράκια, τα κεφάλια και οι γλώσσες".

Καταγράφηκαν οι ζημιές

Ήδη από χθες ανταποκριτές του ΕΛΓΑ επισκέφτηκαν το χώρο και κατέγραψαν τη ζημιά. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η οικονομική καταστροφή ξεπερνάει το 80% της συνολικής παραγωγής. "Ίσως κάποια έργα και η αξιοποίηση του πλούσιου γεωθερμικού πεδίου να μπορούσαν να αλλάξουν το σκηνικό, αλλά δυστυχώς τίποτε δεν έχει γίνει", δηλώνει στη "Μ" ο ιχθυοπαραγωγός Γιώργος Ρίζος, προσθέτοντας πως το επάγγελμά του ακολουθεί ιδιαιτέρως φθίνουσα πορεία τα τελευταία χρόνια. Όπως αναφέρει, "με τις αλλεπάλληλες κακές χρονιές και τα ελάχιστα κέρδη λίγοι είναι εκείνοι που αποφασίζουν να ασχοληθούν".

Αναγκαία τα νέα μέτρα

Ο νομάρχης Ροδόπης Άρης Γιαννακίδης, ο οποίος έσπευσε αμέσως στην περιοχή, πέραν των αποζημιώσεων που απαιτούνται για τους παραγωγούς χαρακτήρισε αναγκαία τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών, ώστε να αναβαθμιστεί η λειτουργία του συνεταιρισμού.

Σημείωσε ωστόσο πως "ο συνεταιρισμός θα μπορούσε με κατάλληλη στήριξη να προσφέρει θέσεις εργασίας στην περιοχή", υπενθυμίζοντας πως οι μόνες δράσεις που υλοποιήθηκαν στην περιοχή προερχόντουσαν από κονδύλια του Β' ΚΠΣ.