Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( μόνιμο μποτιλιάρισμα :: 20/2/2006 22:12:12) 

Κάτοικοι της κοινότητας Πεύκων έκαναν χθες συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον κόμβο που συνδέει την περιφερειακή οδό με την οδό Παπανικολάου.

Μόνιμο μποτιλιάρισμα

Του ΦΩΤΗ ΚΟΥΤΣΑΜΠΑΡΗ

Καθημερινός "Γολγοθάς" είναι η μετακίνηση των κατοίκων των Πεύκων, Εξοχής, Φιλύρου και Ασβεστοχωρίου προς το κέντρο της Θεσσαλονίκης, μέσω της οδού Παπανικολάου, όπου το μποτιλιάρισμα είναι μόνιμο φαινόμενο στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Όπως περιγράφουν οι κάτοικοι, για να διανύσουν μόλις ένα χιλιόμετρο χρειάζονται σαράντα λεπτά!

Κάτοικοι της περιοχής Πεύκων, αγανακτισμένοι από αυτήν την κατάσταση, πραγματοποίησαν χθες το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον κόμβο που συνδέει την περιφερειακή οδό με την οδό Παπανικολάου. Οι συγκεντρωμένοι μοίρασαν καφέ στους μποτιλιαρισμένους οδηγούς, καθώς και φυλλάδια με κύριο αίτημα να διαπλατυνθεί ο δρόμος, ώστε να δοθεί λύση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. "Ζητούμε τη διαπλάτυνση της οδού, την κατασκευή ανισόπεδου κόμβου και μια συνολικά μελέτη για το κυκλοφοριακό", αναφέρει στη "Μ" ο επικεφαλής της κίνησης πολιτών "Αναγέννηση-Πεύκα" Αγησίλαος Χρυσίδης.

Αύξηση της κίνησης 60%

Το κυκλοφοριακό πρόβλημα στον κόμβο Νεάπολης- Πεύκων προκλήθηκε πριν από τριάμισι χρόνια, όταν καταργήθηκαν τα φανάρια στην περιφερειακή οδό. Πολλοί οδηγοί επιλέγουν από τότε να κινούνται μέσω της περιφερειακής, με αποτέλεσμα να αυξηθεί κατά 60% και η κίνηση στους κάθετους άξονες της περιφερειακής που οδηγούν στο κέντρο, μεταξύ των οποίων είναι και η Παπανικολάου.

Οι δήμαρχοι της περιοχής είχαν επισημάνει από το 1996 με υπόμνημά τους στο ΥΠΕΧΩΔΕ ότι υπάρχει ανάγκη, συγχρόνως με την κατασκευή των κόμβων, να διαπλατυνθούν οι κάθετοι άξονες της περιφερειακής, ωστόσο δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη και δεν έγινε καμία ενέργεια.

"Η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. πρέπει να κάνει τη διαπλάτυνση σε μήκος 500 μέτρων από τον κόμβο, ενώ έχουν εγκριθεί και πιστώσεις για να γίνει στη συνέχεια διαπλάτυνση από τη νομαρχία μέχρι τη στροφή Φιλύρου", υπογραμμίζει ο πρόεδρος κοινότητας Πεύκων Δημήτρης Φράγκος. Ωστόσο "το πρόβλημα δεν θα λυθεί ούτε με αυτήν την παρέμβαση, εάν δεν κατασκευαστεί ανισόπεδος κόμβος στην περιφερειακή", επισημαίνει ο κ. Φράγκος, προσθέτοντας ότι "έχουμε ανοίξει δρόμο μέχρι το νοσοκομείο 'Παπαγεωργίου' σε μήκος 1.200 μέτρων, ο οποίος είναι χωματόδρομος. Περιμένουμε τη νομαρχία να τον ασφαλτοστρώσει. Ο δρόμος αυτός θα αποσυμφόρησει σε ένα μέρος το κυκλοφοριακό".

"Ο δρόμος προς Χορτιάτη, αν και εξυπηρετεί πέντε χωριά, έχει μείνει όπως ήταν πριν από εξήντα και πλέον χρόνια. Ο πληθυσμός μας ξεπερνά τους 60.000 κατοίκους και σε λίγα χρόνια θα φτάσει τους 100.000 κατοίκους. Πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα", κατέληξε ο κοινοτάρχης.