Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( μια δεύτερη θεσσαλονίκη :: 8/2/2006 19:34:18) 

Στην ευρύτερη περιοχή της Μίκρας άρχισε ήδη η ανοικοδόμηση σε διάφορα αγροτεμάχια, όπου όμως δεν υπάρχει στοιχειώδης υποδομή, όπως δρόμοι και δίκτυα.

16.500 στρέμματα εντάσσονται στο σχέδιο πόλης του δήμου Μίκρας

Μια δεύτερη Θεσσαλονίκη

Της ΦΑΝΗΣ ΣΟΒΙΤΣΛΗ

Τη μεγαλύτερη επέκταση που έγινε ποτέ στη Θεσσαλονίκη, η οποία υπολογίζεται σε 16.500 στρέμματα, προωθεί ο καποδιστριακός δήμος της Μίκρας, εκ των οποίων τα 14.000 θα αφορούν σε περιοχές αμιγώς κατοικίας. Οι πολεοδόμοι πάντως εκτιμούν ότι πρόκειται να δημιουργηθεί μια νέα Θεσσαλονίκη, καθώς το γενικό πολεοδομικό σχέδιο είναι το μεγαλύτερο σε πανελλαδικό επίπεδο.

Ο δήμος βρίσκεται ήδη σε πλήρη ετοιμότητα για τις διαδικασίες, καθώς αρχίζει η πρώτη φάση που αφορά την κτηματογράφηση και αποτύπωση της έκτασης, η οποία εκτείνεται σε 14 πολεοδομικές ενότητες στα τέσσερα δημοτικά διαμερίσματα Άνω και Κάτω Σχολαρίου, Τριλόφου, Καρδίας και Πλαγιαρίου. Μετά την πρώτη φάση πάντως θα προχωρήσει η δεύτερη, που αφορά στη μελέτη πολεοδόμησης, στο πλαίσιο της οποίας θα "κοπούν" οικόπεδα, θα προσδιοριστούν οικοδομικά τετράγωνα και όλες οι χρήσεις γης. Η τρίτη και τελευταία φάση θα αφορά την κτηματογράφηση, που σύμφωνα με τους πολεοδόμους είναι η χάραξη των οικοπέδων στο έδαφος.

Πολύπλοκη διαδικασία

Σύμφωνα πάντως με το ΓΠΣ, στο σχέδιο πόλης προβλέπεται να ενταχθούν 2.500 στρέμματα στο Κάτω Σχολάρι, 600 στο Κάτω Σχολάρι, περί τα 2.300 στην Καρδία, 5.000 στρέμματα στο Πλαγιάρι και 4.900 στον Τρίλοφο. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μίκρας Θεόδωρο Γκουστίλη, η διαδικασία ένταξης στο σχέδιο πόλης είναι αρκετά πολύπλοκη και κυρίως δαπανηρή, καθώς το κόστος της πολεοδομικής μελέτης θα στοιχίσει περί τα 10 εκατ. ευρώ.

"Ένα μέρος του ποσού θα διαθέσει ο δήμος από ιδίους πόρους, ένα άλλο η νομαρχία Θεσσαλονίκης και η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που προσπαθεί να εντάξει το έργο στο Δ' ΚΠΣ και το ΥΠΕΧΩΔΕ. Όμως απευθύναμε πρόσκληση συμμετοχής και στους πολίτες, για να ενταχθούν τα αγροτεμάχιά τους στο σχέδιο πόλης", τονίζει ο κ. Γκουστίλης και εξηγεί ότι οι τελευταίοι θα κληθούν να πληρώσουν κατά μέσο όρο 600 ευρώ το στρέμμα, σε τρεις όμως φάσεις, όπως προβλέπει η διαδικασία.

Γραφείο ενημέρωσης πολιτών

Το έργο αυτό, όπως αναφέρει ο δήμαρχος Μίκρας, είναι τεράστιο σε μέγεθος και σε κόστος, αλλά αν δεν υπάρξει τρόπος συγχρηματοδότησης θα μείνει πίσω. Μάλιστα η ανάδοχος εταιρεία, σημείωσε, για να κάνει την πολεοδομική μελέτη, απαιτεί να πληρωθεί, ενώ εγγυάται ότι θα την παραδώσει σε 36 μήνες. "Αν όμως δεν υπάρξει βοήθεια από την πολιτεία και τα χρήματα δεν βρεθούν, το έργο δυστυχώς μπορεί να γίνει και σε 36 χρόνια ή ποτέ". Ο δήμος πάντως θεωρεί ότι η ενημέρωση των πολιτών είναι προϋπόθεση για όλα αυτά τα ζητήματα και για αυτό το λόγο σύστησε γραφείο ενημέρωσης, που θα στελεχωθεί από πολεοδόμο και τοπογράφο μηχανικό, και πρόκειται να λειτουργήσει στις αρχές Μαρτίου.

Σε ό,τι αφορά πάντως στο χρόνο ένταξης των παραπάνω περιοχών στο σχέδιο πόλης, ο δήμαρχος Μίκρας επισημαίνει ότι δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί και αυτό γιατί θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η πολεοδομική μελέτη. Όμως εκτιμά ότι ικανός χρόνος για να τρέξει η διαδικασία είναι πέντε χρόνια, ενώ σε δέκα με δεκαπέντε χρόνια υπολογίζει ότι αναμένεται να εγκατασταθούν περισσότεροι από 50.000 νέοι κάτοικοι.

Στο μεταξύ στην ευρύτερη περιοχή της Μίκρας άρχισε ήδη η ανοικοδόμηση σε διάφορα αγροτεμάχια, όπου όμως δεν υπάρχει στοιχειώδης υποδομή, όπως δρόμοι και δίκτυα. "Αυτοί που χτίζουν αναλαμβάνουν και την ευθύνη", σημειώνει ο δήμαρχος.