Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( μοναξιά στο διαδίκτυο :: 31/1/2006 21:16:53) 

Τα παλιά λευκώματα με τα μικρά μυστικά φαίνεται ότι έχουν αντικαταστήσει οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές για τους έφηβους της σημερινής εποχής.

14χρονος έστειλε σήμα κινδύνου μέσω του Ιντερνετ απειλώντας να αυτοκτονήσει

Μοναξιά στο Διαδίκτυο

Θύμα του σύγχρονου τρόπου ζωής φαίνεται ότι υπήρξε και ο 14χρονος που σώθηκε από τους αστυνομικούς της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος και δεν πραγματοποίησε τη σκέψη του να αυτοκτονήσει, όπως ο ίδιος είχε γράψει σε ένα ημερολόγιο (blog).

Οι ειδικοί επιστήμονες εξηγούν ότι δεν είναι ο μοναδικός νεαρός που νιώθει μοναξιά, αφού εκατοντάδες γονείς παρασύρονται από την καθημερινότητα και τις αυξημένες επαγγελματικές υποχρεώσεις τους, "αδιαφορώντας" έτσι για τον ψυχικό κόσμο των παιδιών τους.

"Υπάρχει μια απέραντη μοναξιά για πολλούς ανθρώπους, ακριβώς επειδή έχουν χαθεί οι διαπροσωπικές σχέσεις, ενώ και τα παιδιά ζουν μόνα τους μέσα από μια εικονική πραγματικότητα που δίνει το Διαδίκτυο. Δεν υπάρχουν πια οι γειτονιές και τα παιχνίδια και κυρίως η ανθρώπινη επαφή. Νομίζω ότι πρέπει πια να αφουγκραστούμε τα παιδιά και οι γονείς να ελέγχουν περισσότερο τους χρόνους τους στη δουλειά και στις άλλες υποχρεώσεις τους", τόνισε στη "Μ" ο καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο "Μακεδονία", Γιώργος Πιπερόπουλος.

Χαρακτήρισε το Διαδίκτυο καθημερινό εργαλείο για όλους τους εργαζόμενους και τους μαθητές, όμως "ειδικά για τα παιδιά μπορεί να μετατραπεί σε ζούγκλα".

"Χρειάζεται προσοχή και οι γονείς οφείλουν να ελέγχουν και κυρίως να συμβουλεύουν τα παιδιά για τις ιστοσελίδες στις οποίες μπαίνουν", κατέληξε ο κ. Πιπερόπουλος.

Δεν ενημερώνονται στα σχολεία

Καμία ενημέρωση δεν γίνεται στα σχολεία για την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο. Από πανευρωπαϊκές έρευνες προέκυψε ότι στα σχολεία, ακόμα και χωρών που έχουν αναπτυγμένη τεχνολογία, διδάσκεται στους μαθητές μόνο η χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και σε καμία περίπτωση το ασφαλές σερφάρισμα στο Ίντερνετ. Χαρακτηριστικό είναι ότι, ενώ εδώ και αρκετό καιρό έχει κατατεθεί στο ελληνικό Παιδαγωγικό Ινστιτούτο το πρόγραμμα Educonet που έχει στόχο την ενημέρωση των παιδιών από τους κινδύνους του Διαδικτύου, δεν είχε καμία ανταπόκριση.

Το πρόγραμμα, που αποτελείται από ένα πακέτο παιχνιδιών και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από οκτώ έως 18 ετών, κατασκεύασε ομάδα επιστημόνων από το Βέλγιο και τη Γαλλία.

Στη συνέχεια το πήραν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το προσάρμοσαν στα ελληνικά δεδομένα, εφαρμόζοντάς το παράλληλα πιλοτικά σε 15 σχολεία του νομού Θεσσαλονίκης.

Οι γονείς έχουν άγνοια της τεχνολογίας

"Τα περισσότερα παιδιά στις έρευνες απάντησαν ότι έμαθαν το Ίντερνετ από φίλους και όχι από το σχολείο", σχολίασε η καθηγήτρια της ΑΣΠΑΙΤΕ (Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογίας Εκπαίδευσης), Σοφία Ασλανίδου.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι στη χώρα μας πάσχουμε από έλλειψη ενημέρωσης, κυρίως αυτό αφορά τους γονείς. Άλλωστε, η διαπαιδαγώγηση των γονέων αλλά και των παιδιών πάνω στο θέμα "ασφαλές Διαδίκτυο" αποτελεί μια από τις δυο λύσεις, που υπάρχουν σε ό,τι αφορά την προστασία των χρηστών. Η άλλη είναι τα φίλτρα που προωθούν διάφορες εταιρείες, τα οποία, όμως, δεν είναι απολύτως ασφαλή.

"Ο σημερινός γονιός δεν παρεμβαίνει γιατί έχει άγνοια. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές είναι τοποθετημένοι στα δωμάτια των παιδιών. Το κινητό και ο Η/Υ - Διαδίκτυο είναι δύο μέσα, με τα οποία προστατεύουν τις ιδιωτικές τους στιγμές οι έφηβοι. Είναι κάτι σαν τα λευκώματα που χρησιμοποιούσαμε άλλες εποχές", τόνισε η κ. Ασλανίδου.

Πρέπει, ανέφερε, οι ενήλικες να γνωρίζουν ότι σε κάθε εποχή η περίοδος εφηβείας έχει τα ίδια χαρακτηριστικά (ευαίσθητη, εσωστρεφής κτλ.) και σε αυτές τις περιπτώσεις "βοηθάει" πάρα πολύ το Διαδίκτυο.