Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( σε οριακό σημείο το δίκτυο της δεη :: 24/1/2006 21:19:09) 

Σε οριακό σημείο το δίκτυο της ΔΕΗ

Κίνδυνος διακοπών ρεύματος λόγω αυξημένης ζήτησης - Τέσσερις μονάδες εκτός λειτουργίας

Σε οριακό επίπεδο βρίσκεται τις τελευταίες ώρες το ισοζύγιο ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Η αυξημένη ζήτηση σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τέσσερις μονάδες της ΔΕΗ βρίσκονται ήδη εκτός λειτουργίας, λόγω βλαβών, ελλοχεύουν τον κίνδυνο προγραμματισμένων διακοπών ρεύματος στην περίπτωση που τεθούν εκτός λειτουργίας και νέες μονάδες παραγωγής ρεύματος.

Τις τελευταίες ώρες οι υπεύθυνοι του Κέντρου Κατανομής Φορτίων της ΔΕΗ παρακολουθούν με έκδηλη αγωνία τους δείκτες προσφοράς και ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, αφού οποιαδήποτε αλλαγή στη λειτουργία των παλιών μονάδων Πτολεμαΐδας και Μεγαλόπολης, που θεωρούνται ήδη αναξιόπιστες, μπορούν να ανατρέψουν το σκηνικό. Χτες το μεσημέρι η ζήτηση ήταν 8.700 μεγαβάτ, εκ των οποίων πρέπει να σημειωθεί ότι τα 3.600 καταναλώνονταν στο "αδηφάγο" λεκανοπέδιο της Αττικής. Τις βραδινές ώρες η ζήτηση επρόκειτο να αυξηθεί και να φτάσει στα 9.000 μεγαβάτ. Την ίδια στιγμή η εγχώρια διαθέσιμη ενέργεια ήταν χτες 9.400 μεγαβάτ, ενώ στο φορτίο αυτό πρέπει να προστεθούν και τα 600 μεγαβάτ που εισάγονται από τις βόρειες γειτονικές χώρες.

Ετήσια συντήρηση

Στο μεταξύ αυτή την περίοδο βρίσκονται εκτός λειτουργίας, λόγω προγραμματισμένης ετήσιας συντήρησης, τρεις μονάδες της ΔΕΗ. Πρόκειται για τη μονάδα 4 της Καρδιάς, την 1 της Μεγαλόπολης και την 9 του Κερατσινίου. Επίσης, προχτές βγήκε εκτός λειτουργίας λόγω έκτακτης βλάβης η μονάδα 4 του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, για την οποία οι υπεύθυνοι του σταθμού εκτιμούν ότι θα τη θέσουν σήμερα σε λειτουργία. "Το πρόβλημα ενδεχομένως θα δημιουργηθεί αν προκύψει βλάβη σε κάποια άλλη μονάδα, οπότε είναι υπαρκτό το σενάριο των προγραμματισμένων διακοπών ηλεκτροδότησης σε διάφορες περιοχές της χώρας", δήλωσε στη "Μ" ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ Νίκος Πιλαλίδης.

Ωστόσο, ο Ν. Πιλαλίδης υπογράμμισε "την ελλιπή συντήρηση των δικτύων της ΔΕΗ", αλλά και τη "μεγάλη έλλειψη τεχνικού προσωπικού". Είπε ότι "έγιναν 1.000 προσλήψεις επί Στέργιου Νέζη (πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ), αλλά εκκρεμούν 1.350 προσλήψεις τεχνικού προσωπικού, οι οποίες είναι άκρως απαραίτητες, τις υποσχέθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, αλλά δυστυχώς ακόμη περιμένουμε". Επίσης είπε ότι εκκρεμούν άλλες 96 προσλήψεις στον ΑΗΣ Μελίτης στη Φλώρινα και στο Αθερινέλαιο.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ