Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( και τώρα αντιμέτωποι με τον παγετό :: 24/1/2006 21:15:06) 

Η κακοκαιρία δεν έφερε μόνο προβλήματα, αλλά και χαρά, κυρίως στις νεαρές ηλικίες που απόλαυσαν με χιονοπόλεμο, καθώς τα σχολεία έμειναν κλειστά.

Και τώρα αντιμέτωποι με τον παγετό

Σποραδικά τα προβλήματα από τις χιονοπτώσεις στους περιφερειακούς δήμους του νομού Θεσσαλονίκης

Τον παγετό τρέμουν οι υπεύθυνοι της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αλλά και οι άλλοι αρμόδιοι φορείς, καθώς τότε θα προκληθούν πολλά προβλήματα σε όλα τα οδικά δίκτυα.

Με τον υδράργυρο βυθισμένο αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν, κύριο μέλημα είναι να παραμείνουν ανοικτά τα εθνικά οδικά δίκτυα, ενώ η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει τοποθετήσει σε 35 σημεία σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία εκχιονιστικά μηχανήματα, για να επεμβαίνουν σε όποιο σημείο των εθνικών δρόμων παραστεί ανάγκη.

"Όλοι είναι στις θέσεις τους σε 35 κομβικά σημεία των οδικών δικτύων της Κεντρικής Μακεδονίας κι έχουμε στη διάθεσή μας 123 μηχανήματα, καθώς και γερανοφόρα, ενώ έχουμε διανείμει περίπου 4.000 τόνους αλάτι σε όλους τους δήμους", δήλωσε στη "Μ" ο υπεύθυνος της διεύθυνσης γ.γ.Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κώστας Κοκολάκης.

Οι αρμόδιοι φορείς απευθύνουν έκκληση στους οδηγούς των οχημάτων να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

Σε επιφυλακή βρίσκεται και ο στρατός. Η διοίκηση του Γ' Σώματος Στρατού έχει προμηθεύσει τη νομαρχία Θεσσαλονίκης με κουβέρτες και στρώματα για τους άστεγους, οι οποίοι μπορούν να προστατευθούν από το χιονιά στην αποθήκη Δ' του λιμανιού Θεσσαλονίκης, που άνοιξε για το λόγο αυτό.

Στους ορεινούς δήμους

Στο Χορτιάτη και σε άλλες περιοχές του ομώνυμου δήμου το χιόνι έπεφτε πυκνό όλη ημέρα χθες, ενώ η κίνηση των οχημάτων γινόταν μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Κλειστός παρέμεινε και χθες ο δρόμος Χορτιάτη - Αγίου Βασιλείου, ενώ μηχανήματα της νομαρχίας Θεσσαλονίκης από τα ξημερώματα της Δευτέρας προσπαθούσαν να ανοίξουν τους δρόμους στην Περιστερά, στο Λειβάδι, στα Πετροκέρασα, στο Σοχό, στο Βερτίσκο, στη Νικόπολη, στο Λαχανά, στη Μεσήμβρια, στο Ξηροχώρι, στον Πεντάλοφο, στο Χορτιάτη, στον Άγιο Βασίλειο, στο Ασβεστοχώρι -για να παραμείνει ανοικτός ο δρόμος που οδηγεί στο νοσοκομείο "Παπανικολάου" που χθες εφημέρευε-, στην Αρέθουσα, στη Βαμβακιά.

Κλειστοί δρόμοι λόγω… αρμοδιοτήτων

Προβλήματα σημειώθηκαν σε πολλές περιοχές του δήμου Θερμαϊκού, αλλά και στο Πλαγιάρι, στο Ρύσιο στον Άγιο Αντώνιο και στη Σουρωτή.

"Δώσαμε βαρύτητα να ανοίξουμε τους κεντρικούς δρόμους του δήμου μας ρίχνοντας θαλασσινό νερό και αλάτι. Όμως πολλοί έπαιρναν στο δημαρχείο και έκαναν παράπονα για το δρόμο Θεσσαλονίκης - Μηχανιώνας, ο οποίος είναι στην ευθύνη της νομαρχίας.

Είναι απαράδεκτοι πολλοί οδηγοί, οι οποίοι δεν είχαν καν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες", δήλωσε ο δήμαρχος Θερμαϊκού Αντώνης Μαντζάρης.

Στις Συκιές, στη Νεάπολη, στην Πολίχνη, στον Άγιο Παύλο από προχθές βράδυ, οπότε άρχισε η χιονόπτωση, συνεργεία των δήμων εργάστηκαν πυρετωδώς, ώστε να παραμείνουν ανοικτοί οι κεντρικοί δρόμοι των δήμων.

Δήμος Θεσσαλονίκης

Σε λευκό κλοιό και η πόλη της Θεσσαλονίκης, όπου με εξαίρεση μερικούς δρόμους σε γειτονιές του δήμου γενικά δεν υπήρξαν προβλήματα. Ο δήμος διέθεσε χθες εννέα εκχιονιστικά οχήματα, δέκα υδροφόρες, είκοσι οχήματα διαφόρων χρήσεων, προκειμένου να παραμείνουν ανοικτοί κεντρικοί δρόμοι της Θεσσαλονίκης. Ακόμη χρησιμοποιήθηκαν 300 τόνοι αλάτι, ενώ διανεμήθηκαν 4.000 σακούλες με αλάτι και απασχολήθηκαν 200 εργαζόμενοι σε τρεις βάρδιες.

ΦΑΝΗ ΧΑΡΙΣΗ