Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( "στάσιμο" νομοσχέδιο :: 3/3/2006 20:58:15) 

Τραγελαφικό είναι το γεγονός ότι στην Ελλάδα, όπου τους περισσότερους μήνες του χρόνου κυριαρχούν ο ήλιος και ο αέρας, παραμένει ζητούμενο η αξιοποίηση της ηλιακής και αιολικής ενέργειας.

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

"Στάσιμο" νομοσχέδιο

Πυρά οργανώσεων. Τις αντιδράσεις οκτώ περιβαλλοντικών οργανώσεων και φορέων προκαλεί το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Πενιχρά αποτελέσματα

Παρά το γεγονός ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) κερδίζουν συνεχώς έδαφος στο εξωτερικό, η συμμετοχή των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για τη χώρα μας την επόμενη πενταετία προβλέπεται να φτάσει μόλις τα 1.000 MW.

Ως απαράδεκτο και "εχθρική ενέργεια" απέναντι στο περιβάλλον, στην εθνική οικονομία, στο πρωτόκολλο του Κιότο και στο μέλλον των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα μας χαρακτηρίστηκε το νέο σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης από εκπροσώπους οκτώ εμπλεκόμενων φορέων και οργανώσεων.

Την ίδια περίοδο, σύμφωνα με όσα τονίζει ο εκπρόσωπος της περιβαλλοντικής οργάνωσης "Μεσόγειος SOS", το ποσό που αναμένεται να πληρώσει η χώρα μας κάθε χρόνο, για να αγοράσει τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων, είναι 400 εκατομμύρια ευρώ. "Ζούμε το σκηνικό του παραλόγου. Έχουμε να πληρώσουμε πρόστιμα για να ρυπαίνουμε και να καταστρέφουμε και δεν δίνουμε τίποτε για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ)", τόνισε ο κ. Νίκος Χρυσόγελος.

Οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΚΕ, της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας, του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών, του Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών ΑΠΕ, του Ελληνικού Ομίλου για τη Διάδοση των ΑΠΕ και οικολογικών οργανώσεων έχουν ζητήσει την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Οι περισσότερες αντιδράσεις εστιάζονται στην ελλιπή διείσδυση των ΑΠΕ στον ενεργειακό τομέα της χώρας. Παράλληλα δημιουργήθηκαν ακόμη πιο πολύπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες που τελικά αποθαρρύνουν τους ιδιώτες επενδυτές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι τονίζουν ότι το "πρώτο προσχέδιο νόμου για τις ΑΠΕ που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2005 ικανοποιούσε σε μεγάλο βαθμό τόσο τις περιβαλλοντικές οργανώσεις όσο και τους ιδιώτες επενδυτές των ΑΠΕ", ξεκαθαρίζουν σε συνέντευξη τύπου για το θέμα που έδωσαν πριν από μερικές ημέρες και οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΚΕ.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Το Ινστιτούτο Ηλιακής Τεχνικής του ΑΠΘ διοργανώνει εντός του Μαρτίου συνέδριο με θέμα τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Το Ινστιτούτο Ηλιακής Τεχνικής είναι επιστημονικός οργανισμός με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Στους καταστατικούς σκοπούς του είναι η ανάπτυξη μεθόδων τεχνολογίας χρησιμοποίησης ΑΠΕ, η ενημέρωση των ειδικών με σεμινάρια και διαλέξεις και η διεθνής διασύνδεσή του και ανταλλαγή τεχνογνωσίας με αντίστοιχους φορείς του εξωτερικού.

ΚΑΤΩ

Κόπηκαν 500 αιτήσεις στην Αττική

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Νίκος Βασιλάκος εξηγεί την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το 2002 το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε συνεργασία με τους αρμόδιους οργανισμούς αδειοδότησης για την παραγωγή ενέργειας εκπόνησαν μελέτη για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην Αττική και διαμορφώθηκε μάλιστα ο ανάλογος χάρτης. Σε αιτήσεις 600 MW η αρμόδια επιτροπή έδωσε άδεια για εγκατάσταση 100 MW. Μάλιστα είχε υιοθετηθεί πρόταση και από την Ολυμπιακή Επιτροπή για δωρεάν κάλυψη των τεράστιων αναγκών της Ολυμπιάδας από ηλεκτρική ενέργεια που θα παρήγαγαν τα αιολικά πάρκα της Αττικής.

Αντίθετα, τους τελευταίους μήνες η ΡΑΕ δρομολόγησε ταχύτατες διαδικασίες για την εγκατάσταση τεσσάρων συμβατικών σταθμών ισχύος 2.000 MW με φυσικό αέριο: 824 MW στη Χαλυβουργική, 390 MW στα ΕΛΠΕ, 400 MW στη ΔΕΠΑ και 400 MW στο Κερατσίνι. Οι σταθμοί αυτοί κάθε χρόνο, ακόμη και αν υποτεθεί ότι θα λειτουργήσουν με τους αυστηρότερους περιβαλλοντικούς όρους, θα εκπέμπουν 5 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα και 5.000 τόνους διοξειδίου του αζώτου, που θεωρείται ο βασικός συντελεστής παραγωγής φωτοχημικού νέφους στην Αττική.