Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( πάρκο στον σκουπιδότοπο! :: 27/3/2006 19:56:26) 

ΤΑΓΑΡΑΔΕΣ

Πάρκο στον σκουπιδότοπο!

Σε οικολογικό καταπράσινο πάρκο, στο οποίο θα δημιουργηθούν χώροι για αθλοπαιδιές και αναψυχή, θα μεταμορφωθεί σε λίγους μήνες έκταση 190 στρεμμάτων που καταλάμβανε μέρος του σκουπιδότοπου των Ταγαράδων. Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο έργο μετά το ΧΥΤΑ της Μαυροράχης, ύψους 14 εκατ. ευρώ, τα οποία θα σημάνουν το τέλος εποχής για τη χωματερή ύστερα από τριάντα χρόνια λειτουργίας της.

Η σύμβαση ανάθεσης του έργου για την ανάπλαση τμήματος της χωματερής Ταγαράδων ανατολικού τομέα υπογράφηκε χθες μεταξύ του Συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης, παρουσία του προέδρου Γιάννη Ζουρνά και του εκπροσώπου της αναδόχου εταιρείας "Μεσόγειος" Διονύση Γεωργόπουλου.

Το νέο περιβαλλοντικό πάρκο, το οποίο θα παραδοθεί σε χρήση των πολιτών τους επόμενους μήνες, θα αποτελέσει συνέχεια της ανάπλασης που έγινε στο παρελθόν σε έκταση 95 στρεμμάτων.

Η ανάπλαση των 190 στρεμμάτων είναι στην ουσία ένα πλέγμα υποέργων που αφορούν στο δίκτυο συγκέντρωσης των διασταλλαζόντων και τη μονάδα παραγωγής βιοαερίου με την οποία θα μπορεί να ηλεκτροδοτείται περιοχή 80.000 κατοίκων και να θερμαίνονται δημόσια κτίρια σε απόσταση 2,5 χλμ.

Ο πρόεδρος του συνδέσμου αναφέρθηκε και στις μεγάλες καθυστερήσεις που σημειώνονται σε τέτοια έργα, τα οποία, όπως είπε, στη χώρα μας καρκινοβατούν εξαιτίας των προσφυγών που κατατίθενται, με αποτέλεσμα να μην απορροφούνται τα κονδύλια από τις διάφορες χρηματοδοτικές πηγές.

Στην εκδήλωση υπογραφής της σύμβασης παραβρέθηκε και ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ο οποίος χαρακτήρισε τα έργα του συνδέσμου "υψίστης σημασίας".

Για τον προγραμματισμό ενός συνόλου έργων που διασφαλίζουν την ποιότητα ζωής και του περιβάλλοντος μίλησε ο διευθυντής της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Σταμάτης Τσιακίρης, ενώ ο αντινομάρχης Στάθης Αβραμίδης υποστήριξε ότι η νομαρχία θα στηρίξει με κάθε τρόπο τις ενέργειες του συνδέσμου, προκειμένου η Θεσσαλονίκη να ανασάνει από τα σκουπίδια.

ΦΑΝΗ ΣΟΒΙΤΣΛΗ