Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( ζακυνθου χρυσοστομοσ: "υπηρέτης της χούντας ο χριστόδουλος" :: 28/2/2006 18:49:39) 

ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ: "Υπηρέτης της χούντας ο Χριστόδουλος"

Υπηρέτη της "κραταιάς χούντας" και ανακόλουθο χαρακτήρισε χθες τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο ο μητροπολίτης Ζακύνθου. Ο κ. Χρυσόστομος, πριν ξεκινήσουν οι εργασίες της έκτακτης συνόδου της Ιεραρχίας, διένειμε στους μητροπολίτες μεταξύ άλλων τρισέλιδη επιστολή, το ύφος της οποίας ήταν ιδιαιτέρως αιχμηρό. Αφορμή φέρεται πως στάθηκε πληροφορία που εμφανίζει ως επικρατέστερο για τη θέση του αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου τον αρχιμανδρίτη Επιφάνιο Οικονόμου. Υπενθυμίζεται πως ο μητροπολίτης Ζακύνθου είχε κατηγορήσει τον αρχιμανδρίτη πως συναντήθηκε με λαϊκό, από τον οποίο έναντι αμοιβής θα παραλάμβανε οπτικοακουστικό υλικό που θα "ενοχοποιούσε" τον ιεράρχη.

Τι αναφέρει η επιστολή

Στην επιστολή του ο κ. Χρυσόστομος παρουσιάζει τον αρχιεπίσκοπο ως "υπηρέτη" της "κραταιάς χούντας". Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, "δεν γνωρίζετε προφανώς ότι ποτέ δεν εφοβήθην την κραταιά χούντα, την οποία σεις υπηρετήσατε". Μάλιστα συμπληρώνει πως "ο Γέρων Κορίνθου ζει, ο Άγιος Φιλίππων γνωρίζει, ρωτήσατέ τους".

Και συνεχίζει: "Ειλικρινώς θλίβομαι διότι ούτε εγώ όστις δεν σας εψήφισα εφανταζόμην ποτέ ταύτα, τα οποία βιώνω σήμερον. Υπηρετώ την Εκκλησία της Ελλάδος πεντήκοντα και πλέον έτη… και διαπιστώνω ότι -φευ- θα γραφή το όνομά σας εις το βιβλίον Γκίνες ως μνημείον ανακολουθίας. Έχουν πάμπολλα καταγραφεί, άτινα ημπορούν να συγκροτήσουν πολύτομον έργον". Προηγουμένως, του ασκεί κριτική για τον τρόπο διοίκησης της Εκκλησίας καταλογίζοντας του προσπάθεια ελέγχου των ιεραρχών.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου και ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Χρυσόστομος ανέφερε πως πρόκειται για επιστολή "δικαίας αγανάκτησης για τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται ο αρχιεπίσκοπος επιλεκτικά σε κάποιους που του χαλάνε το αυγολέμονο".

Η συνεδρίαση και οι νέοι μητροπολίτες

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι ιεράρχες συζήτησαν και απέρριψαν ομοφώνως την ένσταση που κατέθεσε ο μητροπολίτης πρώην Αττικής για τον αποκλεισμό του από τη συνεδρίαση, ενώ προχώρησαν στην εκλογή δύο νέων ιεραρχών. Νέος μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης εξελέγη με 60 ψήφους ο αρχιμανδρίτης Παύλος Ιωάννου, ενώ στη μητρόπολη Πειραιώς με 63 ψήφους εξελέγη ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου επίσκοπος Χριστιανουπόλεως Σεραφείμ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Σ. ΠΡΑΜΠΡΟΜΗΣ