Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Η ισότητα των δύο φύλων δεν είναι "γυναικείο ζήτημα", αφορά την κοινωνία στο σύνολό της, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων.

"…Το κράτος μεριμνά για την άρση των ανισοτήτων που υφίστανται στην πράξη, ιδίως σε βάρος των γυναικών…" (Αναβαθμισμένο Σύνταγμα, άρθρο 116, παρ. 2, 18-4-2001)

Το υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης σε εφαρμογή του Συντάγματος καθιέρωσε την υποχρεωτική κατ' ελάχιστον συμμετοχή των γυναικών στα ψηφοδέλτια των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών με το νόμο 2910/2.5.01, άρθρο 75.

Στον απόηχο της παγκόσμιας ημέρας γυναίκας οι απολογισμοί συνεχίζονται: Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος συμμετοχής των γυναικών στην απασχόληση είναι 55,6%, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση στην Ελλάδα αναφέρει ότι ο ίδιος δείκτης κινείται στο 44%.

Η προώθηση ίσης πρόσβασης και εξέλιξης στην αγορά εργασίας των γυναικών παραμένει το ζητούμενο.

Η ανισοκατανομή των ρόλων των δύο φύλων στην προσωπική-ιδιωτική και δημόσια ζωή είναι εμφανέστερη από ποτέ.

- Τα ασφαλιστικά δικαιώματα καταστρατηγούνται.

- Ο χρόνος εργασίας διευρύνεται.

- Οι εργασιακές σχέσεις γίνονται ακόμη πιο ευέλικτες.

- Το δώρο καταργείται.

- Ακυρώνεται η οικογενειακή συνοχή.

- Απορρυθμίζονται οι ισορροπίες μεταξύ οικογενειακής-επαγγελματικής ζωής.

- Ατονεί η λειτουργία κοινωνικών υποδομών στήριξης της οικογένειας (ολοήμερα σχολεία-παιδικοί σταθμοί κτλ.), παιδιών και ηλικιωμένων.

- Καταργείται στην τροποποίηση του κώδικα δήμων και κοινοτήτων η συμμετοχή γυναικών κατά το 1/3 στα τοπικά συμβούλια.

Πολεμική πρακτική

Συγκλονιστικά στοιχεία για τη βία κατά των γυναικών, καθημερινό φαινόμενο στις χώρες του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου, ήλθαν για ακόμη μία φορά στο φως με αφορμή την ομιλία της εκτελεστικής διευθύντριας της Unicef Αν Βένεμαν. "Η βία κατά των γυναικών είναι η έσχατη μορφή ανισότητας και είναι δύσκολο να σκεφθούμε μία πράξη κατά των γυναικών που να είναι πιο καταστρεπτική και διαρκής απ' ό,τι είναι η σεξουαλική βία. Ο βιασμός ως όπλο πολέμου χρησιμοποιείται, για να τρομοκρατεί και να υποσκάπτει το ηθικό των κοινοτήτων, για εκδίκηση απέναντι στους άνδρες μέσω των γυναικών ή απλά επειδή πολλοί από τους δράστες πιστεύουν ότι μπορούν να μείνουν ατιμώρητοι", είπε η Βένεμαν.

Εκτιμάται ότι 100-140 εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων τους, προκαλώντας τους μεταξύ άλλων σοβαρά προβλήματα υγείας. Για ακόμη μία φορά τονίστηκε ότι "δεν είναι δυνατόν μία κοινωνία να περιθωριοποιεί το μισό πληθυσμό της και να περιμένει θετικά αποτελέσματα". "Η ενδυνάμωση των γυναικών δεν είναι μόνο ζήτημα για γυναίκες, είναι ένα ζήτημα για όλους".