Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( πεντε στην ροδοπη :: 12/2/2006 23:20:38) 

ΠΕΝΤΕ ΣΤΗΝ ΡΟΔΟΠΗ

Πέντε νεκροί κύκνοι εντοπίστηκαν στην περιοχή του Νέου Σιδηροχωρίου Ροδόπης, κοντά στη λίμνη Μητρικού, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στις αρμόδιες αρχές. Παράλληλα υπήρξαν καταγγελίες για το θάνατο κι άλλων πτηνών, κυρίως κύκνων, σε κοντινούς οικισμούς, όπως στο χωριό Ίσαλο. Έχει ήδη ληφθεί το παθολογικό υλικό και θα σταλεί σήμερα στο Εργαστήριο της Θεσσαλονίκης.

Καθυστερήσεις

Ήδη, η διεύθυνση Κτηνιατρικής έχει λαμβάνειν αποτελέσματα δειγμάτων που εστάλησαν ακόμη από τις 21 Ιανουαρίου, γεγονός που αποδεικνύει την έλλειψη τάχιστης ενημέρωσης. "Έχουμε στείλει 26 δείγματα από οικόσιτα πουλερικά, άγρια πτηνά και δεν έχουμε πάρει αποτελέσματα", δηλώνει ο κ. Διαμαντάκης και κάνει λόγο για τεράστιο φόρτο στο εργαστήριο της Θεσσαλονίκης. Όσον αφορά τα αίτια θανάτου, ο κ. Διαμαντάκης υποστηρίζει ότι τα πτηνά μάλλον πεθαίνουν από ασιτία και ταλαιπωρία, αλλά για πρώτη φορά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αιτία θανάτου των κύκνων να είναι ο ιός H5N1. Αλλωστε ήδη δρομολογείται η λήψη μέτρων επιτήρησης στις χαρακτηριζόμενες ως επικίνδυνες περιοχές. Σε μια ακτίνα τριών χιλιομέτρων δεν θα πλησιάζει κανείς στους υγρότοπους, παρά μόνο οι ομάδες κρούσης που έχουν συσταθεί σε κάθε δήμο και έχει γίνει προμήθεια κατάλληλου, προστατευτικού υλικού. Παράλληλα υλοποιούνται εντατικοί έλεγχοι, με στόχο να εξακριβωθεί εάν και κατά πόσο εφαρμόζονται τα μέτρα ασφάλειας. "Θα προχωρήσουμε ακόμη και σε μηνύσεις παραγωγών, αν διαπιστώσουμε ότι δεν εφαρμόζονται", δηλώνει ο διευθυντής της κτηνιατρικής υπηρεσίας.

Αφθώδης-πανώλη

Παράλληλα, άλλες παλιές γνωστές ζωονόσοι έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Πρόκειται για τον αφθώδη πυρετό και την κλασσική πανώλη των χοίρων. Με έγγραφο που εστάλη από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κοινοποιείται στις αρχές της Θράκης ότι είκοσι χιλιόμετρα από τα ελληνικά σύνορα, στις τουρκικές περιοχές Kirklareli Babaesk και Tekirdag Malkara έχουν εντοπιστεί κρούσματα αφθώδους πυρετού. Παράλληλα επί βουλγαρικού εδάφους, επίσης πολύ κοντά στα σύνορα, στην περιοχή Yambol έχουν εντοπιστεί κρούσματα κλασσικής πανώλης των χοίρων. Πρόκειται για ζωονόσους που μεταδίδονται στα ζώα.

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΝΤΑΚΤΗ ΜΑΡΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ