Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πορεία απολυμένων της "Softex" στο υπουργείο Οικονομικών, το Νοέμβριο του 2004. Η ανεργία πλήττει το νομό Δράμας και η απαισιοδοξία έχει κυριεύσει τους κατοίκους.

Του ΝΙΚΟΥ ΣΠΙΤΣΕΡΗ

Λίγο έως καθόλου αισιόδοξοι για το μέλλον σε ποσοστό 87%(!) δηλώνουν οι κάτοικοι του νομού Δράμας στην έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων EDEAED, που δραστηριοποιείται στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 17 έως 19 Ιανουαρίου με τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε δείγμα 400 ατόμων και δημοσιεύτηκε στον τοπικό Τύπο.

Ο πεσιμισμός των κατοίκων του ακριτικού νομού, εκ των οποίων μόνο το 10,90% δήλωσε αισιόδοξο (5,75% πολύ και 5,15% αρκετά αισιόδοξο), οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ανεργία που μαστίζει το νομό και η οποία υποδεικνύεται ως το σημαντικότερο πρόβλημα της περιοχής από το συντριπτικό ποσοστό του 50,60%.

Σε συνδυασμό δε με αυτούς που ανέφεραν ως σημαντικότερο πρόβλημα την οικονομία (18,10%) είναι φανερό ότι επτά στους δέκα κατοίκους του νομού θεωρούν πως το κυριότερο πρόβλημά τους είναι η υπανάπτυξη στην οποία έχει καταδικαστεί η ελληνική επαρχία και εν προκειμένω ο τόπος τους. Επίσης πολλοί θεωρούν ως υπ' αριθμόν 1 πρόβλημα την ακρίβεια (39,10%) και τη δημόσια υγεία (18,15%), ενώ πολύ λιγότερους απασχολούν θέματα που κατέχουν περίοπτη θέση στη λίστα της ημερήσιας τρομολαγνείας των τηλεοπτικών διαύλων μας, όπως διαφθορά (4,05%), εγκληματικότητα (4,70%), εθνικά θέματα (5,65%) και λαθρομετανάστευση (5,10%).

Στην ερώτηση για το θεσμό που συμβάλλει περισσότερο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής τους ο ένας στους δύο εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Αναλυτικά την περιφέρεια υπέδειξε το 13,95% των ερωτηθέντων, τη νομαρχία το 26,30%, το δήμο το 23,15% και τους βουλευτές μόνο το 13,15%. Κι όμως οι κάτοικοι του νομού Δράμας δήλωσαν πως δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τις επικείμενες εκλογές της αυτοδιοίκησης. Αναλυτικά το 22% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ενδιαφέρεται πολύ, το 25,40% αρκετά, το 28% λίγο και ένα ποσοστό 17,15% καθόλου!

Βασιλεύουν οι "κουμπαριές"

Οι φιλίες, το μεγάλο συγγενολόι και ζητήματα τοπικού χαρακτήρα θα παίξουν και στις εκλογές του 2006 καταλυτικό ρόλο. Όπως προκύπτει από τις απαντήσεις, ποσοστό της τάξεως του 42,85% θα ψηφίσει με πολιτικά κριτήρια, το 24,90% με τοπικά κριτήρια και το διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του 23,55% με προσωπικά κριτήρια. Κι όμως η μεγάλη πλειοψηφία (56,65%) θεωρεί ότι οι τοπικές εκλογές του ερχόμενου Οκτωβρίου θα είναι ουσιαστικά δημοψήφισμα για την κυβέρνηση, ενώ το 38,20% πως δεν θα επηρεάσει τις γενικότερες εξελίξεις.