Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( δύο χρόνια απλήρωτοι οι εργαζόμενοι της εας σερβίων :: 16/1/2006 19:46:11) 

Δύο χρόνια απλήρωτοι οι εργαζόμενοι της ΕΑΣ Σερβίων

Στα 2,8 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα χρέη της συνεταιριστικής αγροτικής ένωσης

Σε τραγικό οικονομικό αδιέξοδο έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Σερβίων (ΕΑΣ) και Κοζάνης, οι οποίοι είναι απλήρωτοι εδώ και δύο ολόκληρα χρόνια. Φτάνοντας στα όρια της απελπισίας οι εργαζόμενοι, που βρίσκονται εδώ και δύο μήνες σε επίσχεση εργασίας, χτες προχώρησαν σε κατάληψη των γραφείων της ΕΑΣ, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα, χωρίς όμως να λάβουν οποιαδήποτε διαβεβαίωση, αφού η ΕΑΣ Σερβίων και Κοζάνης είναι υπερχρεωμένη, όπως τουλάχιστον παραδέχτηκε ο πρόεδρός της, Παναγιώτης Αρνίδης.

Το συνολικό χρέος της Ένωσης προς τους εργαζόμενους ξεπερνά το ένα εκατ. ευρώ, ενώ οι οφειλές σε κάθε εργαζόμενο κατά μέσο όρο κυμαίνεται σε 15.000 έως 20.000 ευρώ. Εκτός από τους εν ενεργεία εργαζόμενους, υπάρχουν οφειλές σε εργαζόμενους, που αποχώρησαν, χωρίς να τους δοθούν αποζημιώσεις και άλλες νόμιμες αποδοχές.

Ζητούν δεσμεύσεις

Σε παράσταση, που έκαναν χτες στον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του συνεταιριστικού φορέα, οι εργαζόμενοι ζήτησαν δέσμευση για την ημερομηνία πληρωμής, αλλά ο Π. Αρνίδης δεν δεσμεύτηκε, καθώς, όπως είπε, "εξαρτάται από το ξεκαθάρισμα της αγοραπωλησίας ακινήτου στο δήμο Κοζάνης", για το οποίο είπε ότι "ο δήμος καθυστερεί την εκταμίευση χρημάτων, αν και υπάρχει ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την αγορά του ακινήτου, το οποίο ο δήμος προορίζει για χώρο πράσινου". Το τίμημα του ακινήτου συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο μερών στα 1,4 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Σερβίων και Κοζάνης, ο οποίος τόνισε ότι "με τα χρήματα αυτά θα πληρωθούν τα δεδουλευμένα".

Εκποιούν ακίνητα

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η ΕΑΣ έχει μπει εδώ και χρόνια σε μία αδιέξοδη διαδικασία εκποίησης ακίνητης περιουσίας για την εξόφληση χρεών, δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα. Πριν από τρία χρόνια πούλησε πάλι στο δήμο Κοζάνης τις αποθήκες που διέθετε στην πρωτεύουσα του νομού, αλλά η υπόσχεση της τότε διοίκησης ότι θα εξοφλούσε τα δεδουλευμένα πολλών μηνών που είχαν σωρευτεί δεν υλοποιήθηκε. Έτσι, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα τις νέες υποσχέσεις, ιδιαίτερα επειδή τα συνολικά χρέη της ΕΑΣ Σερβίων και Κοζάνης ανέρχονται περίπου στα 2,8 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι ο νυν πρόεδρος της ΕΑΣ, Π. Αρνίδης, κατηγορεί την προηγούμενη διοίκηση για κακοδιαχείριση, η οποία οδήγησε την Ένωση στη χρεοκοπία. Πρόσθεσε μάλιστα, "κατέθεσα φάκελο με σχετικά στοιχεία στη δικαιοσύνη".

Χ.Β.