Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( σε κλοιό αμιάντου η κοζάνη :: 16/1/2006 19:23:18) 

Όπως έγραψε στις 14 τρέχοντος η «Μ» και επιβεβαίωσε χθες ο νομάρχης Ιορδάνης Ανδρεάδης, η ΔΕΗ έστειλε έγγραφο στη νομαρχία, ζητώντας άδεια λειτουργίας νέων χωματερών αμιάντου μέσα στα ορυχεία.

Πλήρης επιβεβαίωση της «Μ» για το αίτημα της ΔΕΗ να δημιουργήσει νέες χωματερές

Σε κλοιό αμιάντου η Κοζάνη

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΗΤΤΑ

Σε διαρκή τοξική απειλή βρίσκεται ο νομός Κοζάνης, ο οποίος είναι εγκλωβισμένος από τον αμίαντο. Ο νομάρχης Ιορδάνης Ανδρεάδης επιβεβαίωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου πρόσφατο δημοσίευμα της «Μ», σύμφωνα με το οποίο η ΔΕΗ, που πριν από δύο χρόνια είχε θάψει τόνους αμιάντου σε δύο χωματερές των ορυχείων, ζητά τώρα νέα άδεια από τη νομαρχία για την ταφή χιλιάδων τόνων αμιάντου, τον οποίο θα ξηλώσει από τους πύργους ψύξης των σταθμών της περιοχής.

Ο νομάρχης αποκάλυψε χθες ότι δεκάδες σχολεία του νομού έχουν αμίαντο, αλλά δυστυχώς ο νομός δεν έχει ενταχθεί ακόμη στο πρόγραμμα του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) που αφορά την απομάκρυνσή του. Σύμφωνα με στοιχεία που ζήτησε η νομαρχία από όλους τους δήμους και κοινότητες της περιοχής, τα σχολεία που έχουν στα δομικά υλικά τους αμίαντο ή τουλάχιστον υπάρχουν σχετικές υπόνοιες, ανέρχονται συνολικά σε τριάντα. Ανοιχτή πληγή στο νομό παραμένει το πρώην εργοστάσιο αμιάντου των Μεταλλείων Αμιάντου Βόρειας Ελλάδας (ΜΑΒΕ), στο οποίο έχει ξεκινήσει με προβλήματα το πρόγραμμα Life για την υγειονομική ταφή των μεγάλων ποσοτήτων αμιάντου.

Όπως έγραψε στις 14 τρέχοντος η «Μ» και επιβεβαίωσε χθες ο κ. Ανδρεάδης, η ΔΕΗ επείγεται να αρχίσει εντός της προσεχούς άνοιξης το ξήλωμα των πλακών αμιάντου από τα εργοστάσια της περιοχής (η ποσότητα ανέρχεται σε 7.500 χιλιάδες τόνους), γι' αυτό έστειλε έγγραφο στη νομαρχία, ζητώντας άδεια λειτουργίας νέων χωματερών μέσα στα ορυχεία. «Το γεγονός ότι δώσαμε πρόπερσι άδεια για υγειονομική ταφή αμιάντου δεν αποτελεί άλλοθι για τη μετατροπή των ορυχείων σε χώρο υποδοχής ανεξέλεγκτων ποσοτήτων αμιάντου», τόνισε ο Ι. Ανδρεάδης. Κατήγγειλε μάλιστα ότι πρόπερσι η νομαρχία αναγκάστηκε να επιβάλει στη ΔΕΗ την αναστολή των εργασιών ενταφιασμού αμιάντου, επειδή η τελευταία δεν τηρούσε τις αυστηρές προδιαγραφές για την υγειονομική ταφή του αμιάντου που υπάγεται στα επικίνδυνα τοξικά υλικά. Επέτρεψε την απόθεση αμιάντου στα ορυχεία μόνον όταν η ΔΕΗ προσαρμόστηκε με τις αυστηρές οδηγίες ασφαλούς διαχείρισης του επικίνδυνου υλικού.

Για το νέο αίτημα της ΔΕΗ, ο νομάρχης πέταξε το μπαλάκι στην τοπική αυτοδιοίκηση, επισημαίνοντας ότι «θα ζητήσουμε από όλα τα δημοτικά συμβούλια των δήμων που γειτνιάζουν με τα ορυχεία να αποφασίσουν αν δέχονται τον αμίαντο και θα αποφασίσουμε από κοινού». Δεδομένου ότι ήδη αρκετοί δήμοι αντιτάχθηκαν κατηγορηματικά με το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων χωματερών, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι είναι προεκλογική χρονιά και κανείς δήμαρχος δεν θα ζητήσει από τους δημότες του να δεχτούν την τοξική απειλή, όλα δείχνουν ότι η τοπική κοινωνία του νομού θα πει ένα μεγάλο «όχι» στο αίτημα της ΔΕΗ.

Αμίαντος στα σχολεία

Σύμφωνα με μια πρώτη καταγραφή των δήμων, στο νομό Κοζάνης υπάρχουν ενδείξεις για ύπαρξη υλικών από αμίαντο σε τριάντα σχολεία της περιοχής: από επτά στους δήμους Κοζάνης και Σιάτιστας, έξι στο δήμο Νεάπολης, τρία στο δήμο Πτολεμαΐδας, από δύο στους δήμους Καμβουνίων, Αιανής και Ελίμειας και ένα στο δήμο Μουρικίου. Ο κ. Ανδρεάδης υπογράμμισε ότι «τεχνικοί του ΟΣΚ διενήργησαν αυτοψίες στα σχολεία του νομού, αλλά ακόμη δεν έστειλαν στη νομαρχία τα αποτελέσματα των αυτοψιών, ώστε να γνωρίζουμε πόσα σχολεία έχουν αμίαντο».

Πρόσθεσε πως «ο νομός Κοζάνης δεν εντάχθηκε στον προγραμματισμό του ΟΣΚ και δεν χρηματοδοτήθηκε η απομάκρυνση του αμιάντου από τα σχολεία».