Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( κλιμάκιο υπουργών επισκέφτηκε χθες τα κύθηρα - ανεπαίσθητοι οι μετασεισμοί :: 10/1/2006 20:42:15) 

Κλιμάκιο υπουργών επισκέφτηκε χθες τα Κύθηρα - Ανεπαίσθητοι οι μετασεισμοί

Ανεπαίσθητοι είναι πλέον οι μετασεισμοί που σημειώνονται με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κυθήρων και Χανίων, σημείο από το οποίο προήλθε ο μεγάλος σεισμός της Κυριακής.

Στα Κύθηρα έφτασε χθες κλιμάκιο υπουργών της κυβέρνησης, προκειμένου να συμπαρασταθεί στους πληγέντες. Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Β.Ι. Μιχαλολιάκος, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών και δήμαρχοι επισκέφθηκαν την περισσότερο πληγείσα περιοχή του νησιού, το χωριό Μητάτα, καθώς και τα χωριά Καρβουνάδες, Λειβάδι και Ποταμός.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την επίσκεψη ο κ. Μιχαλολιάκος δήλωσε πως τα έργα θα υλοποιηθούν με τους ταχύτερους δυνατούς ρυθμούς.

Αντιπροσωπεία της ΤΕΔΚΝΑ επέδωσε στον δήμαρχο Κυθήρων επιταγή 50.000 ευρώ για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών και 10.000 ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών στον ιερό ναό του Αγίου Ανδρέα.

Από το ΥΠΕΧΩΔΕ ανακοινώθηκε ότι για τους σεισμόπληκτους του σεισμού της Κυριακής θα ισχύσουν τα μέτρα αρωγής που λαμβάνονται σε αυτές τις περιπτώσεις (χαμηλότοκα δάνεια για την αποκατάσταση των ζημιών, δωρεάν βοήθεια στους πληγέντες).

Ποιος ενημερώνει ποιον

«Οι οργανισμοί μελετούν τις εκθέσεις που τους υποβάλλονται, τις αξιολογούν και ενδεχομένως κατόπιν ενημερώνουν την πολιτική ηγεσία», τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος, απαντώντας στο ερώτημα αν ο Οργανισμός Αντισεισμικής Προστασίας είχε ενημερωθεί για την έκθεση της ομάδας του καθηγητή Β. Παπαζάχου. Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τα τελευταία εικοσιτετράωρα, από το 2002 υπήρχε αναφορά για πιθανό σεισμό στην περιοχή των Κυθήρων.

Σχετικά με το ενδεχόμενο να έχει επιδοθεί νεότερη έκθεση του καθηγητή Σεισμολογίας Β. Παπαζάχου, με την οποία προβλέπονται ισχυροί σεισμοί σε άλλες δύο περιοχές της Ελλάδας, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως δεν γνωρίζει το πρόσωπο προς το οποίο έχει απευθύνει την έκθεσή του αυτή ο κ. Παπαζάχος και ξεκαθάρισε πως αυτή δεν έχει επιδοθεί στον πρωθυπουργό ή στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ.

Χθες το πρωί σημειώθηκε ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο θαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά της Κεφαλλονιάς.