Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( νέα συνταγή στα φάρμακα :: 8/1/2006 18:58:49) 

Νέα συνταγή στα φάρμακα

Του ΚΩΣΤΗ ΚΕΚΕΛΙΑΔΗ

Ο πρώτος που εισήγαγε τον όρο "νταβατζήδες" στο πολιτικό λεξιλόγιο δεν ήταν ο πρωθυπουργός αλλά ο πρόεδρος του πανελλήνιου φαρμακευτικού συλλόγου Δημήτρης Βαγιωνάς: Όταν πριν ένα χρόνο άρχισε η συζήτηση για το φάρμακο και το νέο σχέδιο νόμου, μίλησε για "νταβατζήδες που λυμαίνονται το χώρο", χωρίς να τους κατονομάσει.

Εκτοτε, η σύγκρουση συμφερόντων γύρω από το φάρμακο εξελίσσεται με αυξομειούμενη ένταση. Ένα μέρος της έγινε ορατό το τελευταίο διάστημα υπό τη μορφή καταγγελιών στα ΜΜΕ για "προβληματικές εισαγόμενες σύριγγες", που "απαντήθηκαν" με το ίδιο νόμισμα: "Ελαττωματικά ιατρικά υλικά παράγονται και στην Ελλάδα".

Το σχέδιο νόμου βρίσκεται πλέον στη φάση της ολοκλήρωσης με βασικό διακηρυγμένο στόχο "την κατάργηση της λίστας" και αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή μέσα στον Ιανουάριο. Προβλέπεται να εξαιρεθεί μεγάλος αριθμός φαρμάκων από τα συνταγογραφούμενα, που δεν θα καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία και το κόστος θα μετακυλίεται στους ασθενείς.

Παράλληλα, η αρχική διαφωνία μεταξύ των υπουργείων Υγείας και Ανάπτυξης για το ποιος θα έχει τον βασικό λόγο στη χάραξη της νέας πολιτικής στο φάρμακο λύθηκε με τον καταμερισμό των αρμοδιοτήτων: Το υπουργείο Ανάπτυξης σχεδιάζει νέο τρόπο τιμολόγησης, που θα τεθεί σε ισχύ όταν ψηφιστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Ο νέος τρόπος υπολογισμού των τιμών εκτιμάται ότι θα επιφέρει σημαντικές αυξήσεις στις τιμές βασικών φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας και τις βασικές του διατάξεις μιλούν στη "Θ" ο αναπληρωτής καθηγητής φαρμακολογίας στο ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας, το μέλος του πανελλήνιου ιατρικού συλλόγου Τάσος Σπανός και το μέλος του πανελλήνιου φαρμακευτικού συλλόγου Γιάννης Κουκόπουλος.