Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( "παρουσία βρετανών η ανάκριση των πακιστανών" :: 3/1/2006 18:59:44) 

"Παρουσία Βρετανών η ανάκριση των Πακιστανών"

Νέα στοιχεία για την υπόθεση παρουσίασε βρετανική εφημερίδα - Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν στην Αθήνα μετανάστες που διαβιούν στη χώρα μας

Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση της απαγωγής 28 Πακιστανών που διαβιούν στη χώρα μας από Βρετανούς πράκτορες. Χθες, ορισμένοι από αυτούς παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε για το θέμα η οργάνωση "Σταματήστε τον Πόλεμο", στην Αθήνα, και εξιστόρησαν όσα τους συνέβησαν αμέσως μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο. Την ίδια στιγμή, η βρετανική εφημερίδα "Ομπζέρβερ", επικαλούμενη μαρτυρίες αξιωματούχων του Φόρεϊν Όφις, επιβεβαιώνει την παρουσία Βρετανών μυστικών πρακτόρων στην ανάκριση των Πακιστανών στη χώρα μας.

"Μου σκέπασαν το πρόσωπο"

"Με άρπαξαν, με χτύπησαν, μου έβαλαν χειροπέδες, μου σκέπασαν το πρόσωπο γυρίζοντας ανάποδα τη μπλούζα μου και με ρωτούσαν για το τρομοκρατικό κτύπημα στο Λονδίνο". Με αυτά τα λόγια ένας Πακιστανός που ζει και εργάζεται τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα εξιστόρησε όσα έζησε το περασμένο καλοκαίρι. Υποστήριξε ότι άγνωστα άτομα τον απήγαγαν και, με σκεπασμένο το πρόσωπο, τον έσυραν σε ένα αυτοκίνητο και τον οδήγησαν σε κάποιο σπίτι, όπου τον ανέκριναν επί δύο ημέρες. Στη συνέχεια, όπως είπε, τον οδήγησαν σε άλλο σπίτι και συνέχισαν την ανάκριση, ενώ, όταν τον άφησαν ελεύθερο, τον συμβούλεψαν να μη μιλήσει για την απαγωγή του, διότι "θα τον επισκέπτονταν ξανά και θα του έκοβαν το λαιμό".

Τελικώς, έσπασε τη σιωπή του και υποστήριξε ότι οι δεσμώτες του μιλούσαν ελληνικά και ότι όλες οι ερωτήσεις που δέχτηκε ήταν στα ελληνικά, αλλά στην ανάκριση συμμετείχαν και άτομα που μιλούσαν αγγλικά. Επίσης, ανέφερε ότι μετά την απελευθέρωσή του πληροφορήθηκε πως το ίδιο διάστημα συγγενικά του πρόσωπα στο Πακιστάν δέχθηκαν στα σπίτια τους επισκέψεις από μυστικούς πράκτορες.

Η οργάνωση "Σταματήστε τον Πόλεμο" ζήτησε χθες την παραίτηση του υπουργού Δημόσιας Τάξης, κ. Γιώργου Βουλγαράκη, ενώ τις επόμενες ημέρες θα διοργανώσει και συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το θέμα της απαγωγής των 28 Πακιστανών από πράκτορες ξένων μυστικών υπηρεσιών στην Αθήνα.

Τι υποστηρίζουν οι Βρετανοί

Η εφημερίδα "Ομπζέρβερ" υποστηρίζει ότι είναι η πρώτη φορά που αξιωματούχοι στο Λονδίνο παραδέχονται πως αξιωματικοί της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας MI6 ήταν παρόντες στην ανάκριση των 28 Πακιστανών στην Ελλάδα και πως οι πράκτορες (ο επικεφαλής της Μ16 στην Αθήνα και ακόμα δύο αξιωματικοί) δεν συμμετείχαν ενεργά στη σύλληψη, απαγωγή ή ανάκριση, αλλά "ήταν απλώς παρόντες ως παρατηρητές". Επικαλούμενη μαρτυρίες Βρετανών αξιωματούχων, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, κ. Τζακ Στρο, ο οποίος είχε αποκαλέσει "αποκυήματα φαντασίας" όσα αναφέρονταν στα μέσα ενημέρωσης για την εμπλοκή βρετανών πρακτόρων στην υπόθεση, "εννοούσε ότι πράκτορες της ΜΙ6 σε καμία περίπτωση δεν είχαν ενεργό ανάμειξη στη σύλληψη, ανάκριση και κακοποίηση των συλληφθέντων, αλλά δεν εννοούσε ότι οι Βρετανοί πράκτορες δεν ήταν παρόντες".

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ο υπεύθυνος Τύπου του ΣΥΝ, κ. Ν. Βούτσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για "επίμονη και ένοχη σιωπή σε ένα θέμα που έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, ενώ ταυτόχρονα έκανε το παν για να αποκρυβεί ή και, μετέπειτα, να υποβαθμιστεί η υπόθεση αυτή". Η υπόθεση αναμένεται να συζητηθεί και στη συνάντηση που θα έχει αύριο ο πρόεδρος του ΣΥΝ, κ. Αλ. Αλαβάνος, με τον πρωθυπουργό, κ. Κ. Καραμανλή, στο μέγαρο Μαξίμου, ύστερα από αίτημα του πρώτου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Ν. Αθανασάκης.

Ν ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ

"Ορθώς συντηρείται το θέμα"

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, κ. Ν. Αθανασάκης, τόνισε ότι "ορθώς το θέμα διατηρείται στην επικαιρότητα" και πως "απαιτείται πλήρης διερεύνηση, διαλεύκανση και καταλογισμός ευθυνών όπου αυτές υπάρχουν". Ανακοίνωσε ότι πριν από μερικές ημέρες, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, κ. Τζακ Στρο, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, κ. Γιώργο Παπανδρέου, τον οποίο διαβεβαίωσε πως δεν υπήρχε συμμετοχή Βρετανών στις ανακρίσεις.