Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( ο "νόμος της σιωπής" :: 23/1/2006 21:49:36) 

Με απόλυση και χρηματική ποινή απειλείται όποιος εργαζόμενος δημοσιοποιεί στοιχεία από τη διαδικασία βιολογικού καθαρισμού που έχει αναλάβει κοινοπραξία.

Ο "νόμος της σιωπής"

Του ΦΩΤΗ ΚΟΥΤΣΑΜΠΑΡΗ

Το "νόμο της σιωπής" προσπαθεί να επιβάλει στους εργαζομένους η κοινοπραξία που έχει την ευθύνη της λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού Θεσσαλονίκης, όπως καταγγέλλει το σωματείο των εργαζομένων.

Η κοινοπραξία υποχρέωσε οκτώ εργαζομένους, τις συμβάσεις των οποίων ανανέωσε την προηγούμενη Παρασκευή, να υπογράψουν παράρτημα σύμβασης εργασίας, με το οποίο δεσμεύονται "να τηρούν την υποχρέωση της εχεμύθειας". Στο παράρτημα υπογραμμίζεται ότι "κάθε πληροφορία που δέχεται ο μισθωτός ως αποτέλεσμα της εργασίας του και ειδικότερα κάθε πληροφορία που ανάγεται σε θέματα τα οποία άπτονται της δημόσιας υγείας ή και αυτής της υγείας των εργαζομένων χαρακτηρίζεται ως απόρρητη έναντι οιουδήποτε τρίτου… Για το λόγο αυτό οποιαδήποτε τυχόν δημοσιοποίησή της σε άτομα που εργάζονται εντός της εταιρείας ή σε άλλα άτομα γενικότερα θεωρείται αντισυμβατική ενέργεια και συμπεριφορά και δίδεται η δυνατότητα στην εργοδότρια, θεωρώντας ότι υφίσταται σοβαρός και σπουδαίος λόγος, να καταγγείλει τη σύμβαση ορισμένου χρόνου για την αιτία αυτή". Όπως τονίζεται μάλιστα στο παράρτημα-σύμβαση, εάν ο εργαζόμενος παραβιάσει την υποχρέωση της εχεμύθειας, ακόμη και μετά τη λήξη της σύμβασης, μπορεί η κοινοπραξία να απαιτήσει ποινική ρήτρα από τον εργαζόμενο ίση με το 1/6 των αποδοχών που έλαβε καθ' όλη τη διάρκεια της εργασίας του.

Μετά τις καταγγελίες

Το παράρτημα της σύμβασης συντάχθηκε από την κοινοπραξία αμέσως μετά τις καταγγελίες του σωματείου εργαζομένων ότι η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού είναι πλημμελής, ότι δεν λειτουργούν τομείς του βιολογικού, όπως ο χωνευτής και η αφυδάτωση, με αποτέλεσμα τα λύματα που καταλήγουν στα νερά του Θερμαϊκού να είναι επιβαρημένα και να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των εργαζομένων.

"Με το παράρτημα αυτό μπορεί η κοινοπραξία να εκφοβίζει τους εργαζομένους να μη μιλήσουν. Ζήτησα την προστασία της πολιτείας. Το έργο καθαρίζει τα λύματα της πόλης και είμαι υποχρεωμένος αυτό που δεν είναι καλό για τη δημόσια υγεία να το δημοσιοποιώ. Έχουμε υπευθυνότητα ως σωματείο και ως συνδικαλιστές", αναφέρει ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Σάββας Δημητριάδης. "Φέραμε έγκαιρα την τεχνική επιθεώρηση εργασίας στις 12 Ιανουαρίου, η οποία στο πρακτικό της λέει ότι οι εργαζόμενοι από τις 24 Νοεμβρίου μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου 2005 εκτέθηκαν σε τοξικά αέρια. Δεν μπορούμε να τα κρατήσουμε κρυφά αυτά. Η κοινοπραξία, αντί να απαντήσει για την πλημμελή λειτουργία του βιολογικού, βγάζει παραρτήματα συμβάσεων, για να κρατήσει κλειστά τα στόματα", προσθέτει ο ίδιος.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

"Παραβιάζονται το Σύνταγμα και οι νόμοι"

"Τα παραρτήματα συμβάσεων εργασίας που παράνομα προσπαθεί να επιβάλει στους εργαζομένους η κοινοπραξία θυμίζουν κανονισμούς στρατοπέδων συγκέντρωσης και χουντικά διατάγματα", επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το σωματείο εργαζομένων στο βιολογικό καθαρισμό. "Καλούμε την εταιρεία να σταματήσει την επικίνδυνη τακτική που ακολουθεί χτυπώντας τα δημοκρατικά-συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, παραβιάζοντας το σύνταγμα και τους νόμους του κράτους", τονίζει το σωματείο και καλεί τον κύριο του έργου, την ΕΥΑΘ, καθώς και το αρμόδιο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης να παρέμβουν. Ο πρόεδρος του σωματείου απέστειλε επιστολή στη Βουλή, στους αρχηγούς και τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων, τη διοίκηση της ΓΣΕΕ και στους αρμόδιους υπουργούς, ζητώντας "την προστασία και την παρέμβαση των συντεταγμένων οργάνων της πολιτείας, για να σταματήσει ο κάθε εργολάβος που αναλαμβάνει τέτοια έργα να επιβουλεύεται τα δικαιώματά μου και να χτυπά τις δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες μου", όπως αναφέρει.

Σήμερα θα απαντήσει η εταιρεία

Οι υπεύθυνοι της κοινοπραξίας που έχει την ευθύνη της λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού Θεσσαλονίκης σε επικοινωνία που είχε η "Μ" μαζί τους επιφυλάχτηκαν να απαντήσουν σήμερα στις αναφορές του σωματείου εργαζομένων.