Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( 100 ευρώ μηνιαίως το "χαράτσι" λόγω της κούρσας των τιμών :: 23/1/2006 20:07:41) 

Πετρέλαιο

100 ευρώ μηνιαίως το "χαράτσι" λόγω της κούρσας των τιμών

"Χαράτσι", που φτάνει τα 100 ευρώ το μήνα στην περίπτωση μιας τετραμελούς οικογένειας, επιφέρει η απότομη άνοδος της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, η οποία επαναφέρει το ζήτημα της χορήγησης ειδικού επιδόματος στις ασθενέστερες ομάδες, αλλά και τις αλληλοκατηγορίες για κερδοσκοπία ανάμεσα στους διάφορους "κρίκους" της αγοράς πετρελαιοειδών.

Σε ό,τι αφορά το ράλι των τιμών, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στο νομό Θεσσαλονίκης έφτασε την περασμένη Παρασκευή τα 0,614 ευρώ τα λίτρο (0,59 η μέση τιμή πανελλαδικώς), και είναι πλέον 20%-25% ακριβότερη σε σχέση με πέρυσι. Την ανιούσα πήρε και η τιμή της αμόλυβδης, που σε ορισμένες περιοχές της χώρας έχει ξεπεράσει πλέον το ένα ευρώ το λίτρο (αύξηση 0,21% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα), ενώ στο νομό Θεσσαλονίκης έφτασε τα 92 λεπτά. Οι ανησυχητικές εξελίξεις στην αγορά του πετρελαίου θέρμανσης και καυσίμων οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στο ράλι της διεθνούς τιμής του μαύρου χρυσού, που ξεπέρασε χθες στη Νέα Υόρκη τα 69 δολάρια το βαρέλι και δεν αποκλείεται να καταρρίψει κάθε ιστορικό ρεκόρ το προσεχές διάστημα.

Αισχροκέρδεια

Εν τω μεταξύ ξαναβγήκαν τα μαχαίρια ανάμεσα στους βενζινοπώλες και τα διυλιστήρια, με αφορμή τη διάχυτη εντύπωση των καταναλωτών ότι κάποιοι κερδοσκοπούν σε βάρος τους. Μιλώντας στη "Μ" ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Δημήτρης Μακρυβέλιος κατηγόρησε τα διυλιστήρια για αδιαφάνεια στον τρόπο καθορισμού των τιμών και υπογράμμισε ότι τα πρατήρια δεν κερδοσκοπούν και ελέγχονται εξονυχιστικά από τις υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης. Από την πλευρά του ο κλάδος των διυλιστηρίων υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως αδιαφάνεια, ότι οι τιμολογήσεις γίνονται κατά απόλυτα νόμιμο τρόπο και ότι οι κερδοσκόποι πρέπει να αναζητηθούν αλλού.

Επίδομα θέρμανσης

Σε πολιτικό επίπεδο, η αντιπολίτευση επαναφέρει το ζήτημα της παροχής επιδόματος θέρμανσης, μέτρο το οποίο είχε αποκλείσει παλαιότερα η κυβέρνηση. Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και ο ΣΥΝ ζήτησαν χθες από τα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών να χορηγήσουν το επίδομα στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, ενώ μιλούν επίσης για ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία που αφήνει τους πολίτες ανυπεράσπιστους.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ