Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( υπολειτουργούν οι τεχνικές υπηρεσίες :: 1/3/2006 21:51:58) 

Υπολειτουργούν οι τεχνικές υπηρεσίες

Αναγκαία η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών λόγω έλλειψης προσωπικού - Απαιτούνται άμεσα 2.000 μηχανικοί

Σοβαρές δυσλειτουργίες και έλλειψη προσωπικού παρουσιάζουν οι δημόσιες τεχνικές υπηρεσίες, ενώ κρίνεται αναγκαία η αναδιοργάνωσή τους. Το παραπάνω συμπέρασμα προέκυψε από τη χθεσινή ημερίδα που διοργάνωσε το ΤΕΕ στη Θεσσαλονίκη με θέμα "Δημόσια διοίκηση και δημόσια έργα".

Σύμφωνα με την Ένωση Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Κεντρικής Μακεδονίας, το πρόβλημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών είναι έντονο και πρέπει να προσληφθούν άμεσα περίπου 2.000 νέοι μηχανικοί. Εκτός από την έλλειψη μηχανικών, "δεν γίνεται σωστός καταμερισμός του προσωπικού στις περιφέρειες", όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο κ. Νίκος Ξηρουχάκης, πολιτικός μηχανικός. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι οι καποδιστριακοί δήμοι και οι κοινότητες δεν έχουν δική τους τεχνική υπηρεσία. Έτσι, για έργα των δήμων "καλούνται οι υπηρεσίες των νομαρχιών, με επτά έως δέκα μηχανικούς και άλλους τόσους τεχνολόγους και εργοδηγούς, να ανταποκριθούν σε αντικείμενο εκατοντάδων έργων, τόσο για την εκπόνηση μελετών όσο και για τη διοίκηση και επίβλεψη της κατασκευής τους", είπε ο κ. Ξηρουχάκης.

Στην έλλειψη συνολικού αναπτυξιακού σχεδιασμού και στις απόπειρες απαξίωσης του ρόλου του ΤΕΕ αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Σάκης Τζακόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε ότι πρέπει "να δοθεί έμφαση στα μεγάλα ζητούμενα της ισόρροπης ανάπτυξης κέντρου - περιφέρειας, της αποκέντρωσης των δομών και των υπηρεσιών και της δημιουργίας ανταγωνιστικών μελετητικών και κατασκευαστικών σχημάτων εκτός Λεκανοπεδίου.

Φ. ΚΟΥΤΣΑΜΠΑΡΗΣ