Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( ευτυχώς ήταν άσκηση! :: 20/2/2006 20:41:58) 

Με ειδικό όχημα της Πυροσβεστικής απομακρύνεται από το παράθυρο του νοσοκομείου ένας κλινήρης ασθενής (αριστερά), ενώ οι γιατροί παρέχουν τις πρώτες βοήθειες σε ασθενή που έπαθε ανακοπή.

Ευτυχώς ήταν άσκηση!

Της ΝΙΚΟΛΕΤΑΣ ΜΠΟΥΚΑ

Με απρόοπτα πραγματοποιήθηκε η χθεσινή άσκηση ετοιμότητας για την αντιμετώπιση πυρκαγιάς στο νοσοκομείο "Άγιος Παύλος" της Θεσσαλονίκης. Την κρίσιμη στιγμή, όταν στο ισόγειο και στο χώρο όπου στεγάζεται το ακτινολογικό εργαστήριο, ξεσπά πυρκαγιά, η οποία επεκτείνεται σταδιακά στους θαλάμους του πρώτου ορόφου, η μάνικα πυρόσβεσης που διαθέτει το νοσοκομείο δεν… φτάνει μέχρι το σημείο της φωτιάς!

Μάταια ο υπάλληλος του νοσοκομείου προσπαθεί να την τραβήξει εκτός κτιρίου, ώστε να φτάσει κοντά στο σημείο απ' όπου βγαίνουν καπνοί. Τελικά, η προσπάθεια εγκαταλείπεται και τη λύση δίνουν τα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τα οποία έχουν στο μεταξύ φτάσει στο νοσοκομείο.

Κατά τα άλλα η χθεσινή άσκηση ετοιμότητας, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του σχεδίου αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών "Περσέας", κύλησε ομαλά. Το σενάριό της προέβλεπε ότι στο ισόγειο και στο χώρο όπου στεγάζεται το ακτινολογικό εργαστήριο ξεσπά πυρκαγιά από άγνωστη αιτία.

Η φωτιά επεκτείνεται εξαιτίας κάποιων εύφλεκτων υλικών, με αποτέλεσμα να εγκυμονεί κίνδυνος και για το υπόλοιπο κτίριο. Οι καπνοί φτάνουν στον πρώτο όροφο του κτιρίου, όπου υπάρχουν θάλαμοι ασθενών του ρευματολογικού τμήματος και του εργαστηρίου υπνικής άπνοιας. Στο νοσοκομείο σημαίνει συναγερμός.

Η διάσωση

Στους θαλάμους νοσηλείας του κτιρίου, όπου έχει εκδηλωθεί η πυρκαγιά, νοσηλεύονται 20 ασθενείς, εκ των οποίων οι οκτώ είναι κλινήρεις, ενώ οι υπόλοιποι 12 περιπατητικοί.

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, μόλις ξεσπά η πυρκαγιά οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου καλούν την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το ΕΚΑΒ. Παράλληλα, διακόπτεται η ηλεκτροδότηση στην πτέρυγα όπου έχει εκδηλωθεί φωτιά, ενώ το προσωπικό του νοσοκομείου απομακρύνει τους ασθενείς και τους συνοδούς. Ωστόσο, η φωτιά επεκτείνεται, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν πέντε άτομα.

Σε λίγο καταφτάνουν τέσσερα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 16 πυροσβέστες και δύο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Οι περιπατητικοί ασθενείς απομακρύνονται και μεταφέρονται σε ασφαλή χώρο. Την ίδια στιγμή ένας κλινήρης ασθενής απομακρύνεται από το παράθυρο του κτιρίου με το κλιμακοφόρο όχημα της Πυροσβεστικής. Με τον ίδιο τρόπο απομακρύνονται και δύο περιπατητικοί ασθενείς. Ωστόσο, ένας απ' αυτούς παθαίνει ανακοπή και οι γιατροί τού κάνουν καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση. Τελικά, η φωτιά σβήνει και ο κίνδυνος απομακρύνεται.

"Αγκάθι" η πρόσβαση

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Α' ΔΥΠΕ Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Χατζητόλιος, ήταν η πρώτη φορά που έγινε άσκηση ετοιμότητας στον "Άγιο Παύλο", ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνουν και σ' άλλα νοσοκομεία.

"Ήδη, έχουν γίνει τέτοιες ασκήσεις στο 'Παπανικολάου' και στο νοσοκομείο Γιαννιτσών. Όσον αφορά το θέμα της πυρασφάλειας, οι ευαίσθητοι χώροι των νοσοκομείων είναι καλυμμένοι. Βεβαίως, τα συστήματα χρειάζονται συμπλήρωση λόγω μεγαλύτερων απαιτήσεων που υπάρχουν από πλευράς διεθνών κανονισμών", είπε ο κ. Χατζητόλιος.

Ο διοικητής του "Αγίου Παύλου", Γιώργος Βογιατζής, τόνισε ότι στόχος της άσκησης ήταν να εντοπιστούν οι όποιες αδυναμίες, ώστε να βελτιωθεί και να επικαιροποιηθεί το σχέδιο εκτάκτων αναγκών "Περσέας". Παράλληλα, ανέφερε ότι πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα του χρόνου αναφορικά με την πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων και των ασθενοφόρων στο νοσοκομείο, που εξαρτάται από την κίνηση που επικρατεί στους δρόμους της πόλης.