Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( τριπλό αντιρατσιστικό συλλαλητήριο :: 15/1/2006 22:08:44) 

Με σύνθημα «Όχι στο ρατσισμό, ισονομία και δημοκρατία για όλους», διαδήλωσαν χθες μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα από κοινού με μέλη κοινωνικών και πολιτικών οργανώσεων.

Τριπλό αντιρατσιστικό συλλαλητήριο

Ταυτόχρονη διαμαρτυρία σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Ρέθυμνο - Οι διαδηλωτές άναψαν κεριά στη μνήμη του Αλβανού Έντισον Γιαχάι που τον δολοφόνησε με 17 μαχαιριές Έλληνας στην Κρήτη

Αντιρατσιστικό συλλαλητήριο και διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκαν χθες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τη δολοφονία του 18χρονου Αλβανού Έντισον Γιαχάι στο Ρέθυμνο Κρήτης. Αντίστοιχες διαμαρτυρίες έγιναν στο Ρέθυμνο, στη Ζάκυνθο και στην Τρίπολη.

Είτε «για τα μάτια μιας κοπέλας», είτε για την αλβανική σημαία στην μπλούζα του θύματος, είτε λόγω παλιότερων διαφορών, δύο παρέες νεαρών ήρθαν στα χέρια τα ξημερώματα της πρωτοχρονιάς. Παρότι η παρεξήγηση φάνηκε να τελειώνει εκεί, ο Έλληνας στρατιώτης και άλλα έξι άτομα, μεταξύ των οποίων και ο πατέρας του, πήγαν στο σπίτι του Αλβανού μετανάστη, χτύπησαν τον πατέρα του και σκότωσαν τον 18χρονο με 17 μαχαιριές!

Στη Θεσσαλονίκη, μετανάστες και Έλληνες πολίτες συγκεντρώθηκαν χθες στο άγαλμα του Βενιζέλου, όπου άναψαν κεριά στη μνήμη του δολοφονημένου Αλβανού. Η διαμαρτυρία έγινε με πρωτοβουλία του Ελληνοαλβανικού Συλλόγου Εργαζομένων και Φίλων Θεσσαλονίκης «Πρόοδος» και τη συμμετοχή του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ. Οι συγκεντρωμένοι αποχώρησαν λίγο αργότερα.

Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε μεγάλο συλλαλητήριο στην Ομόνοια και πορεία στη Βουλή, με τη συμμετοχή μεταναστευτικών, κοινωνικών και πολιτικών οργανώσεων. Με κεντρικό σύνθημα «Όχι στο ρατσισμό, ισονομία και δημοκρατία για όλους», κρατώντας τη φωτογραφία του άτυχου Αλβανού, οι διαδηλωτές ζήτησαν ειρηνική συμβίωση με κοινωνική συμμετοχή και σεβασμό στη διαφορετικότητα.

Ο κεντρικός ομιλητής πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλβανικών Συλλόγων Ελλάδας Γιοβάν Μεχίλι εξέφρασε τα συλλυπητήρια της αλβανικής κοινότητας προς την οικογένεια του 18χρονου και τόνισε πως οι μετανάστες σήμερα δίνουν πολλά περισσότερα από όσα παίρνουν, συχνά και τη ζωή τους, «γεγονός το οποίο πρέπει να εξαλειφθεί στην Ελλάδα της δημοκρατίας». Προς την κατεύθυνση αυτή, πρόσθεσε, πρέπει να καταβληθούν μεγάλες και συντονισμένες προσπάθειες με σημαντικότερη τη συμβολή των διανοουμένων και των ΜΜΕ και στην αναγκαιότητα υιοθέτησης θεσμικού πλαισίου που να σέβεται τη διαφορετικότητα.

Ομιλητές, εκπρόσωποι μειονοτήτων, αφρικανικών και ασιατικών συλλόγων κατήγγειλαν το «καπιταλιστικό, αντιτρομοκρατικό σύστημα του προηγμένου Βορρά», το οποίο, όπως είπαν, προκαλεί και συγκαλύπτει εγκλήματα σε βάρος πολιτών του, ενώ αναφέρθηκαν και στο θέμα των 28 Πακιστανών που ζουν στην Ελλάδα, οι οποίοι κατήγγειλαν πως απήχθησαν και μυστικώς ανακρίθηκαν.

Κ.ΚΟΥΚ.