Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( η ταλαιπωρία των μεταναστών :: 27/2/2006 21:26:55) 

Από τις 5 το πρωί περιμένουν έξω οι μετανάστες προκειμένου να εξασφαλίσουν μια καλή θέση στην ουρά που σχηματίζεται και βρίσκονται για ώρες στριμωγμένοι έξω από την πόρτα του γραφείου.

Η ταλαιπωρία των μεταναστών

Τεράστιες ουρές από όσους επιθυμούν να ανανεώσουν την άδεια παραμονής τους

Απερίγραπτη ταλαιπωρία υφίστανται οι μετανάστες που επιθυμούν να ανανεώσουν την άδεια παραμονής τους ή να καταθέσουν δικαιολογητικά για να εκδώσουν για πρώτη φορά άδεια στο γραφείο μεταναστών του δήμου Θεσσαλονίκης.

Στο γραφείο μεταναστών, που στεγάζεται στον έκτο όροφο οικοδομής επί της οδού Διοικητηρίου 14, απασχολούνται συνολικά τέσσερις υπάλληλοι, οι οποίοι καλούνται να εξυπηρετήσουν μέχρι και πεντακόσια άτομα ημερησίως. Οι μετανάστες πηγαίνουν στο κτίριο από τις 5 το πρωί, προκειμένου να εξασφαλίσουν μια καλή θέση στην ουρά που σχηματίζεται και βρίσκονται για ώρες στριμωγμένοι έξω από την πόρτα του γραφείου στο διάδρομο και στις σκάλες. Η πόρτα του ασανσέρ φρακάρει από τον κόσμο και δεν ανοίγει, οι σκάλες είναι κατειλημμένες από μετανάστες που περιμένουν τη σειρά τους και δημιουργείται κίνδυνος ατυχήματος και ζήτημα ασφάλειας.

"Ερχόμαστε εδώ για δύο εβδομάδες και δεν μπορούμε να εξυπηρετηθούμε. Οι υπάλληλοι καταβάλλουν προσπάθειες, αλλά το προσωπικό και ο χώρος δεν επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες. Γίνεται χαμός. Υπάρχει κίνδυνος να συμβεί κάποιο ατύχημα", αναφέρει ο κ. Γκόι, εκπρόσωπος του Δικτύου Μεταναστών. "Παλαιότερα η υπηρεσία λειτουργούσε σε χώρο της ΔΕΘ, όπου δεν υπήρχαν προβλήματα", τονίζει ο ίδιος. "Έρχομαι καθημερινά εδώ και μια εβδομάδα με τον συνάδελφό μου, που είναι Ιάπωνας ερευνητής και δεν μπορεί να ανανεώσει την άδεια παραμονής του. Είναι απαράδεκτη η κατάσταση. Κινδυνεύει ο κόσμος από την ασφυξία", σημειώνει ο κ. Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος, διευθυντής του ερευνητικού κέντρου ΕΚΕΣΑ. "Περίμενα δέκα μέρες για να εξυπηρετηθώ", λεει μετανάστρια.

Οι μετανάστες τονίζουν την ανάγκη μετεγκατάστασης του γραφείου σε άλλο κτίριο με άνετους χώρους και αυξημένο προσωπικό.

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΤΣΑΜΠΑΡΗΣ