Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Την αντίθεσή της στην απόφαση της ΔΕΗ για οικειοθελή αποχώρηση 200 στελεχών της επιχείρησης, εφόσον έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, εξέφρασε χθες η διοίκηση της ΓΕΝΟΠ.

Σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Ν. Πιλαλίδης ανέφερε ότι τα στελέχη που θα αποχωρήσουν, με μπόνους που φθάνει έως και τους είκοσι μηνιαίους μισθούς, θα εργαστούν στους ανταγωνιστές της ΔΕΗ, η οποία θα χάσει σημαντική τεχνογνωσία. Είπε επίσης πως η αποχώρηση δημιουργεί πρόσθετο κόστος για τον Οργανισμό Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ: απώλεια εισφορών 400.000 ευρώ το μήνα, δαπάνη για συντάξεις 800.000 ευρώ το μήνα και 12.000.000 ευρώ για εφάπαξ. Το κόστος, σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ, πρέπει να καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός. Ήδη η εισφορά του προϋπολογισμού φέτος στο ταμείο των εργαζομένων της ΔΕΗ, σύμφωνα με το νόμο, θα είναι 420.000.000 ευρώ.

Το συνδικάτο εξετάζει το ενδεχόμενο προσφυγής στα δικαστήρια κατά της απόφασης. Η ΓΕΝΟΠ αναφέρει ότι, σύμφωνα με τη νομολογία, στην οικειοθελή αποχώρηση θα ενταχθούν τελικά όλοι οι εργαζόμενοι που συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις (και όχι μόνο τα 200 στελέχη), που υπολογίζονται σε 2.200.

Υπέρ της οικειοθελούς αποχώρησης τάχθηκε ο γραμματέας της ΓΕΝΟΠ, εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ, Β. Μπουζούλας.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ εκτίμησε πως η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας θα οδηγήσει σε τριπλασιασμό της τιμής της κιλοβατώρας, με αφορμή τις αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Επίσης ανήγγειλε ότι η ομοσπονδία θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά του αποκλεισμού της ΔΕΗ από το διαγωνισμό για την προαγορά πιστοποιητικών διαθεσιμότητας ισχύος 900 μεγαβάτ από ιδιωτικές μονάδες παραγωγής ρεύματος, ο οποίος θα προκηρυχθεί στις αρχές Φεβρουαρίου.

Ο αναπληρωτής γραμματέας της ΓΕΝΟΠ Ρ. Ρίζος ζήτησε την παρέμβαση του εισαγγελέα για τη μονάδα παραγωγής ρεύματος των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη και για την καθυστέρηση κατασκευής της μονάδας της ΔΕΗ στο Αλιβέρι.