Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( "λίφτινγκ" στο φοίνικα :: 24/1/2006 18:22:42) 

"Λίφτινγκ" στο Φοίνικα

Σχεδιασμός για την ανάπλαση των κοινόχρηστων χώρων στην περιοχή των εργατικών κατοικιών

Τη δημιουργία 175 νέων θέσεων στάθμευσης, τη διαμόρφωση παιδότοπων και πάρκων αλλά και την ενίσχυση του φωτισμού προβλέπει μεταξύ άλλων ο σχεδιασμός για την ανάπλαση των κοινόχρηστων χώρων στην περιοχή των εργατικών κατοικιών του Φοίνικα.

Το έργο, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το Μάρτιο του 2007, εντάχθηκε στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Κεντρικής Μακεδονίας με το ποσό των 800.599,49 ευρώ. Η συγκεκριμένη παρέμβαση εντάσσεται στο "Επιχειρησιακό σχέδιο ολοκληρωμένου προγράμματος αστικής ανάπτυξης σε τοπικές ζώνες μικρής κλίμακας", μέσω του οποίου ο δήμος Καλαμαριάς χρηματοδοτείται με το συνολικό ποσό των 4.850.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργο Τσιότρα, "η ανάπλαση των υπαίθριων κοινόχρηστων χώρων των εργατικών κατοικιών του Φοίνικα αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής και στη διαμόρφωση ενός ανοικτού κοινόχρηστου χώρου, ο οποίος θα εξυπηρετεί τις διαφορετικές ανάγκες των κατοίκων".

Ανάπλαση

Το έργο της ανάπλασης αφορά την περιοχή των εργατικών κατοικιών που βρίσκεται ανατολικά του οδικού άξονα της Εθνικής Αντίστασης και συγκεκριμένα δύο οικοδομικά τετράγωνα, τα οποία περικλείονται από τις οδούς: α. Εθνικής Αντίστασης-Κνωσσού-Κλεισούρας-Δήμητρας και β. Εθνικής Αντίστασης-Κλεισούρας-Δήμητρας-Μυστρά.

Όπως προβλέπει η σχετική μελέτη, στην περιοχή θα δημιουργηθούν νέες χαράξεις δρόμων μικρής κυκλοφορίας. Στο πρώτο οικοδομικό τετράγωνο υπάρχει μία είσοδος αυτοκινήτων από την οδό Κνωσού και δύο έξοδοι προς την οδό Κλεισούρας. Στο συγκεκριμένο τμήμα δημιουργούνται συνολικά 90 θέσεις στάθμευσης, οι 39 εσωτερικά και οι 51 εξωτερικά. Στο δεύτερο οικοδομικό τετράγωνο υπάρχουν δύο είσοδοι αυτοκινήτων από την οδό Κλεισούρας και δύο έξοδοι στην οδό Μυστρά, ενώ οι θέσεις στάθμευσης που εξασφαλίζονται είναι 56 στο εσωτερικό και 29 περιμετρικά στις κεντρικές οδούς.

Σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο χωροθετούνται δύο παιδότοποι σε θέσεις μακριά από τους κεντρικούς άξονες, οι οποίοι συνοδεύονται από χώρους καθιστικών και ενίσχυση πρασίνου. Εκεί όπου σήμερα η βλάστηση είναι πυκνή και ανεπτυγμένη δημιουργούνται χώροι πρασίνου μεγάλης επιφάνειας με ενδιάμεσες διαδρομές αναψυχής. Επίσης προβλέπονται η ενίσχυση του ηλεκτροφωτισμού αλλά και παρεμβάσεις που διασφαλίζουν την άνετη κίνηση των ατόμων μειωμένης κινητικότητας.

Στο ίδιο έργο έχουν περιληφθεί η δημιουργία χώρων πρασίνου στο 8ο δημοτικό σχολείο και η ανάπτυξη δράσεων για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των μαθητών.

Β.Ζ.