Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( η ανηφόρα των βάσεων :: 17/2/2006 20:50:51) 

Σημαντικά μικρότερος αναμένεται να είναι ο αριθμός των υποψηφίων που θα καταφέρουν να εισαχθούν σε κάποιο ΑΕΙ και ΤΕΙ, μιας και οι θέσεις έχουν ψαλιδιστεί αρκετά.

ΨΑΛΙΔΙ ΣΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ

Η ανηφόρα των βάσεων

Στα ύψη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις θα υπάρξει άνοδος, εκτός εάν τα θέματα εξετάσεων είναι πέραν του συνηθισμένου δύσκολα αλλάξουν οι προτιμήσεις των υποψηφίων.

Τα ύψη αναμένεται να αγγίξουν οι φετινές βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία, η ανοδική πορεία των βάσεων μοιάζει μονόδρομος, εκτός εάν τα θέματα εξετάσεων είναι πέραν του συνηθισμένου δύσκολα και οι προτιμήσεις των υποψηφίων διαφοροποιηθούν αισθητά.

Σημαντικός αναμένεται να είναι ο αριθμός των υποψηφίων που δεν θα καταφέρουν να εισαχθούν σε κάποιο ΑΕΙ και ΤΕΙ, μιας και οι θέσεις έχουν ψαλιδιστεί αρκετά, ενώ από την άλλη αρκετοί εισαχθέντες θα αναγκαστούν να μετακομίσουν σε άλλη πόλη για να σπουδάσουν μετά την ανακατανομή θέσεων από τα κεντρικά στα περιφερειακά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με τους συμβούλους σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού του Κέντρου Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕΣΥΠ) Νεάπολης Χρήστο Αντωνίου και Μιχάλη Τραχαλιό, οι λόγοι που συνηγορούν στην παραπάνω εκτίμηση, δηλαδή στην άνοδο των βάσεων, είναι οι εξής:

1. Η καθιέρωση της βάσης του "10" για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ: Το γεγονός αυτό της βαθμολογικής βάσης δημιουργεί πρόσθετο άγχος και πίεση στους υποψήφιους να διαβάσουν περισσότερο, προκειμένου να γράψουν καλύτερα στις εξετάσεις.

2. Η ανακατανομή των θέσεων των εισακτέων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ: Την ζητούν οι εμπλεκόμενοι φορείς (ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και δήμοι) και την υποσχέθηκε το υπουργείο Παιδείας, με σκοπό να μην κλείσουν κάποια περιφερειακά τμήματα ελλείψει φοιτητών.

3. Η ύπαρξη έξι πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων: Για πρώτη φορά οι υποψήφιοι θα εξεταστούν σε ομοειδή μαθήματα -δηλαδή οι της θεωρητικής σε θεωρητικά κτλ.- ενώ μέχρι πέρυσι ήταν υποχρεωμένοι να ασχοληθούν και με γενικής παιδείας, τα οποία όμως δεν άπτονταν των ενδιαφερόντων τους. Αυτό αυτόματα διευκολύνει όλους τους υποψηφίους να γράψουν καλύτερα.

4. Μειώνονται οι θέσεις εισακτέων μετά και την αφαίρεση από το μηχανογραφικό δελτίο των 23 τμημάτων του Πανεπιστημίου Κύπρου. Επιπλέον, δεν δημιουργήθηκαν νέα τμήματα στην Ελλάδα. Επομένως, οι φοιτητές που επρόκειτο να εισαχθούν στο Πανεπιστήμιο Κύπρου τώρα θα εισαχθούν σε κάποιο ελληνικό πανεπιστήμιο.

Επιθυμούν επανεξέταση

Αυξήθηκαν φέτος τουλάχιστον κατά 10% οι δηλώσεις των αποφοίτων που επιθυμούν να επανεξεταστούν. "Μετά την επιβολή της βαθμολογικής βάσης, δεν μπορούν να κρατήσουν την περσινή βαθμολογία τους και να διεκδικήσουν μια θέση με το σύστημα του 10% των θέσεων", σχολιάζουν οι σύμβουλοι.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις αιτήσεις των αποφοίτων στη Θεσσαλονίκη, η πλειοψηφία τους επιλέγει ως έκτο μάθημα τα Μαθηματικά, το οποίο τους ανοίγει το δρόμο για το 2ο, 4ο και 5ο επιστημονικό πεδίο (οικονομικές και αστυνομικές-στρατιωτικές σχολές).