Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( σε εγρήγορση οι υπηρεσίες της β. ελλάδας :: 11/1/2006 20:08:00) 

Σε εγρήγορση οι υπηρεσίες της Β. Ελλάδας

Από τον Οκτώβριο όλα τα νοσοκομεία προσαρμόστηκαν στο σχέδιο εκτάκτων αναγκών "Περσέας"

Σε επιφυλακή όμως βρίσκονται και οι υπηρεσίες υγείας στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. Όπως διαβεβαιώνει στη "Μ" ο πρόεδρος του ΣΟΤΥ Βορείου Ελλάδος, καθηγητής Παιδιατρικής Χρήστος Παντελιάδης, όλα τα νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής έχουν προσαρμόσει από τον Οκτώβριο τις ανάγκες τους στο σχέδιο εκτάκτων αναγκών "Περσέας", το οποίο προβλέπει τον τρόπο δράσης σε περίπτωση μαζικών καταστροφών και επιδημιών.

"Μέσα στο Νοέμβριο είχε γίνει μία σχετική άσκηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην οποία συμμετείχε και η Θεσσαλονίκη. Αυτή τη στιγμή όλα τα νοσοκομεία, μικρά και μεγάλα, διαθέτουν ειδικούς θαλάμους απομόνωσης, σε περίπτωση που χρειαστεί να νοσηλευτούν άτομα με μολυσματική ασθένεια, ενώ υπάρχει και ο απαραίτητος εξοπλισμός, όπως γάντια και μάσκες. Επιπλέον γίνεται συνεχής ενημέρωση των εργαζομένων, ενώ σε κάθε νοσοκομείο έχει συσταθεί ειδική ομάδα εργαζομένων, η οποία έχει εκπαιδευτεί, για να αναλάβει δράση σε περίπτωση ανάγκης", εξηγεί ο κ. Παντελιάδης.

Το φάρμακο Tamiflu

Παράλληλα αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή το φάρμακο Tamiflu φυλάσσεται από τον ΕΟΦ, διότι απαιτούνται και ειδικές συνθήκες συντήρησής του, και εφόσον παραστεί ανάγκη, θα διανεμηθεί μέσα σε διάστημα λίγων ωρών σε όλη τη χώρα.

Σε ετοιμότητα είναι και το ιατρείο του αεροδρομίου "Μακεδονία". Όπως τονίζει ο υπεύθυνος Γιάννης Παπαδόπουλος, υπάρχουν ιατρείο λοιμωδών νοσημάτων σε χώρο εκτός του κεντρικού κτιρίου του αεροδρομίου, καθώς και αίθουσα φιλοξενίας τουλάχιστον 150 επιβατών (καραντίνα) με δικούς της χώρους υγιεινής. Επιπλέον το ιατρείο είναι πλήρως εξοπλισμένο, ενώ υπάρχει και διαρκής ενημέρωση και συνεργασία με το ΚΕΕΛ, το ΣΟΤΥ και τη διεύθυνση Υγιεινής της νομαρχίας Θεσσαλονίκης.

ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΜΠΟΥΚΑ