Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( τα μέτρα στα τελωνεία :: 11/1/2006 19:57:07) 

Η εισαγωγή πουλερικών από τρίτες χώρες δεν επιτρέπεται, ενώ οι έλεγχοι στους ταξιδιώτες είναι εξονυχιστικοί

Τι αποφάσισαν οι αρχές για τους συνοριακούς σταθμούς Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας

Τα μέτρα στα τελωνεία

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΗΤΤΑ

Εκτακτα μέτρα έλαβαν οι τελωνειακές αρχές στα τελωνεία Νίκης και Κρυσταλλοπηγής της Δυτικής Μακεδονίας ενόψει του κινδύνου της γρίπης των πουλερικών.

Στους δύο συνοριακούς σταθμούς, που συνδέουν τη χώρα μας με τη FYROM και την Αλβανία αντίστοιχα, πρέπει να σημειωθεί ότι δεν επιτρέπεται η εισαγωγή πουλερικών από τρίτες χώρες, ωστόσο λαμβάνονται τις τελευταίες ημέρες πρόσθετα μέτρα, με εντατικούς ελέγχους που γίνονται στους ταξιδιώτες.

Ήδη σχετικές οδηγίες έχουν λάβει οι τελωνειακές αρχές, τόσο από τα αρμόδια υπουργεία όσο και από την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Επειδή πολλοί κάτοικοι της περιοχής -κυρίως του νομού Φλώρινας- μεταβαίνουν στο γειτονικό Μοναστήρι και κάνουν τα ψώνια τους, στην επιστροφή υποβάλλονται σε εξονυχιστικούς ελέγχους.

Το πρώτο που ελέγχεται είναι αν μεταξύ των προϊόντων υπάρχουν κρέατα, τα οποία και κατάσχονται. "Απαγορεύεται αυστηρά η εισαγωγή οποιουδήποτε κρέατος από το τελωνείο. Οι οδηγίες που έχουμε λάβει είναι να διενεργούμε αυστηρούς ελέγχους και αυτό πράττουμε", δηλώνει μιλώντας στη "Μ" ο προϊστάμενος του τελωνείου Νίκης Γιώργος Ιωάννου.

Στην Κρυσταλλοπηγή

Στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής που συνορεύει με την Αλβανία οι οικονομικοί μετανάστες, που επιστρέφουν από την πατρίδα τους, έχουν τη συνήθεια να φέρουν από τα σπίτια τους διάφορα εφόδια, μεταξύ αυτών και κρέας. Όπως αναφέρει μιλώντας στη "Μ" ο προϊστάμενος του τελωνείου Χρήστος Πιστίκος, "δεν επιτρέπουμε την εισαγωγή από την Αλβανία ούτε ενός κιλού κρέατος", προσθέτοντας πως "οι έλεγχοι των αλλοδαπών που εισέρχονται στη χώρα μας είναι πλέον πολύ πιο αυστηροί και απαιτείται διπλάσιος και τριπλάσιος χρόνος στον έλεγχο των αποσκευών κάθε οικονομικού μετανάστη". Οι προϊστάμενοι των δύο τελωνείων υπογράμμισαν ωστόσο ότι δεν γίνονται απολυμάνσεις των οχημάτων που μπαίνουν στη χώρα μας, καθώς δεν υπάρχει τέτοια οδηγία, επειδή, όπως είπαν, "η Δυτική Μακεδονία δεν είναι περιοχή υψηλής επικινδυνότητας".

Στους Ευζώνους

Στο μεταξύ ούτε από το τελωνείο Ευζώνων επιτρέπεται τους τελευταίους τρεις μήνες η εισαγωγή των πτηνών, ακόμα και στις περιπτώσεις που ορισμένοι προσπαθήσουν να περάσουν οικόσιτα πουλιά. Προς το παρόν οι αρχές δεν έχουν λάβει εντολές για να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους (π.χ. απολυμάνσεις αυτοκινήτων), ωστόσο, όπως αναφέρουν, είναι καθ' όλα έτοιμες και ενημερωμένες για οποιαδήποτε περίσταση κληθούν να αντιμετωπίσουν.

Συναγερμός στους υγροβιότοπους

Την ίδια ώρα, συναγερμός έχει σημάνει και στους υγροβιότοπους της ακριτικής περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, δηλαδή στη λίμνη Καστοριάς, στην Πρέσπα, στη Χειμαδίτιδα και στη Ζάζαρη. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της Ορνιθολογικής Εταιρείας για τη Δυτική Μακεδονία Νίκο Παναγιωτόπουλο, "αυτήν την περίοδο έχουν έρθει στους υγροβιότοπους της περιοχής τα αποδημητικά πουλιά, οπότε ο κίνδυνος να έχουν φτάσει κάποια πουλιά άρρωστα είναι υπαρκτός". Γι' αυτό τα συνεργεία της Ορνιθολογικής Εταιρείας και των κτηνιατρικών υπηρεσιών των νομαρχιών διενεργούν εκτενείς ελέγχους στους προαναφερόμενους υδροβιότοπους. Οι οδηγίες που έχουν δοθεί στους κυνηγετικούς συλλόγους είναι αν δουν οι κυνηγοί κάποιο πουλί άρρωστο να το θανατώνουν και να το παραδίδουν στην Ορνιθολογική Εταιρεία ή στις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες, προκειμένου να σταλούν δείγματα για εξέταση. Στους πολίτες δόθηκαν οδηγίες να ειδοποιούν τις αρμόδιες αρχές, στην περίπτωση που θα εντοπίσουν κάποιο πουλί με συμπτώματα αστάθειας ή με οποιαδήποτε άλλη αρρώστια. Στην περιοχή Πρεσπών επειδή υπάρχουν πολλά οικόσιτα πουλερικά, η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών έχει αρχίσει εκστρατεία ενημέρωσης, συστήνοντας στους κατοίκους να περιορίσουν τα πουλερικά τους.