Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Την όξυνση των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου ενόψει της εφαρμογής της αναθεωρημένης ΚΑΠ προβλέπουν οι αγρότες της ΠΑΣΥ και διοργανώνουν συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Του ΦΩΤΗ ΚΟΥΤΣΑΜΠΑΡΗ

Παναγροτική κινητοποίηση διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) τη δεύτερη ημέρα λειτουργίας της "Agrotica", με κύριο αίτημα τη βελτίωση του εισοδήματος των αγροτών. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 5 το απόγευμα της ερχόμενης Πέμπτης, δηλαδή την επομένη των εγκαινίων της έκθεσης, στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Όπως επισημαίνει η ΠΑΣΥ σε ανακοίνωσή της "και η φετινή Agrotica βρίσκει τους μικρομεσαίους αγρότες με τεράστια προβλήματα, που θα οξυνθούν με την εφαρμογή της αναθεωρημένης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ)".

"Σε όλα τα προϊόντα η κατάσταση είναι δύσκολη μέχρι δραματική. Τα τεύτλα έχουν ήδη καταδικαστεί από την Ε.Ε. και την κυβέρνηση, το ίδιο και ο καπνός. Οι τιμές στο στάρι, στο ρύζι, στα οπωροκηπευτικά και κτηνοτροφικά είναι εξευτελιστικές. Στο βαμβάκι δεκάδες χιλιάδες τόνοι μένουν εκτός επιδότησης, ενώ οξύνονται τα προβλήματα διάθεσης και οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές κατακλύζουν την αγορά", περιγράφει η ΠΑΣΥ.

Οι αγρότες της ΠΑΣΥ ζητούν:

1. Την απορρόφηση της φετινής παραγωγής για όλα τα προϊόντα με τιμές και επιδοτήσεις που θα καλύπτουν το κόστος και θα αφήνουν ένα αναγκαίο εισόδημα για αξιοπρεπή διαβίωση.

2. Την κατάργηση των ποσοστώσεων και προστίμων συνυπευθυνότητας.

3. Την προστασία από τις αθρόες εισαγωγές και αύξηση των εξαγωγών.

4. Την κρατική στήριξη της γεωργίας.

5. Τη δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα Λιπασματοβιομηχανίας για φτηνά και καλής ποιότητας λιπάσματα, που είναι αναγκαία για τους αγρότες, με ταυτόχρονη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζόμενων.

6. Κατώτατη σύνταξη αγροτών τουλάχιστον 400 ευρώ.

Επίσης η ΠΑΣΥ ζητά να σταματήσει η εκκαθάριση της Ομοσπονδίας Γ.Σ. Θεσσαλονίκης και η αγροτική οικονομία να στηριχθεί στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς των μικρομεσαίων αγροτών.

Συμπαράσταση στους εργαζόμενους της ΒΦΛ

Το εργοστάσιο της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ) στη Θεσσαλονίκη επισκέφθηκε χθες αντιπροσωπεία της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ) με επικεφαλής τον Βαγγέλη Μπούτα.

Στη συνάντηση με τους εργαζόμενους τα μέλη της αντιπροσωπείας ενημερώθηκαν για τα προβλήματα που προκύπτουν από την απόφαση της ΒΦΛ να διακόψει τη λειτουργία του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης, λόγω οικονομικών προβλημάτων.

Ο κ. Μπούτας εξέφρασε τη συμπαράσταση της ΠΑΣΥ στους αγώνες του σωματείου των εργαζομένων, με αίτημα την άμεση ανάκληση της απόφασης της εταιρείας και σημείωσε ότι η συρρίκνωση της αγροτιάς, ως αποτέλεσμα και της εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, έχει επιπτώσεις και στον τομέα της λιπασματοβιομηχανίας. Πρότεινε τη δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα λιπασματοβιομηχανίας, ο οποίος θα εξασφαλίζει φθηνό και ποιοτικό λίπασμα για τους αγρότες και πρώτα απ΄ όλα στους συνεταιρισμούς.

Σημειώνεται ότι αύριο θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Απασχόλησης, στη διάρκεια της οποίας ο υφυπουργός Γεράσιμος Γιακουμάτος θα παρουσιάσει την πρόταση της κυβέρνησης για το μέλλον της Βιομηχανίας Φωσφορικών λιπασμάτων.