Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Περίπου 150 τόνοι λυματολάσπης μεταφέρονται καθημερινά στον ΧΥΤΑ Ταγαράδων, χωρίς να ακολουθείται κάποια μέθοδος αποθήκευσης.

Της ΣΤΕΛΙΝΑΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΙΔΟΥ

Σε κλίμα έντασης από την πλευρά των τοπικών φορέων λήγει σήμερα η σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης και ΕΥΑΘ για τη μεταφορά της λυματολάσπης στις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ Ταγαράδων.

Η εικόνα στην περιοχή του ΧΥΤΑ, όπου απλώς ξεφορτώνονται οι τόνοι λυμάτων χωρίς να λαμβάνεται καμία μέριμνα ούτε για στοιχειώδη αποθήκευση, θεωρείται απαράδεκτη και για του λόγου το αληθές στην ημερίδα που γίνεται σήμερα για το θέμα στην Πολυτεχνική σχολή του ΑΠΘ θα παρουσιαστούν και φωτογραφίες-ντοκουμέντα.

Η ποσότητα της λυματολάσπης που μεταφέρεται στους Ταγαράδες δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη, αφού αγγίζει τους 150 τόνους την ημέρα. Μάλιστα, η ποσότητα που τελικά φθάνει στο ΧΥΤΑ Ταγαράδων είναι μεγαλύτερη, αφού στο χώρο έχει αποθηκευθεί και επιπλέον ποσότητα που βρισκόταν στο Γαλλικό ποταμό.

Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η ποσότητα αυτή θα έπρεπε να αποξηραίνεται με ειδικό τρόπο, όπως προβλέπεται από τη σχετική περιβαλλοντική νομοθεσία. Ωστόσο, τίποτε από όλα αυτά δεν τηρείται ούτε στη Θεσσαλονίκη ούτε στην Αθήνα, με αποτέλεσμα η χώρα μας να είναι υπόλογη για την παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της Ε.Ε.

Η 1η Φεβρουαρίου βρίσκει το θέμα μεταφοράς της λυματολάσπης κυριολεκτικά στον αέρα, αφού θα έπρεπε η Εκτελεστική Επιτροπή του συνδέσμου ΟΤΑ να δώσει μια κάποια λύση, αλλά δεν έχει μέχρι τώρα αποφασιστεί τίποτε σχετικά με τη διαχείριση της λυματολάσπης.

Το άσχημο κλίμα που έχει διαμορφωθεί και τις έντονες αντιδράσεις των τοπικών φορέων των γύρω περιοχών έχει πυροδοτήσει και η γνωστοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού για τους ΧΥΤΑ, στον οποίο δεν προβλέπεται τίποτε για τη διαχείριση της λυματολάσπης.

Οξειδωτικές μέθοδοι αντιρρύπανσης

Η ενημέρωση του ευρύτερου κοινού και η κατάθεση όλων των (συχνά αντικρουόμενων) απόψεων γύρω από το θέμα της διαχείρισης της ιλύος (λυματολάσπης) αποτελούν το αντικείμενο της σημερινής ημερίδας που θα γίνει στην Πολυτεχνική σχολή του ΑΠΘ.

Οργανωτής της ημερίδας είναι το νεοσύστατο θεματικό Δίκτυο Ενεργειακής Αξιοποίησης και Θερμικής Επεξεργασίας Στερεών και Υγρών Αποβλήτων που αποτελείται πτυχιούχους των τμημάτων Μηχανολόγων, Μηχανικών, Χημικών Μηχανικών, Πολιτικών Μηχανικών, Χημείας, Δασολογίας και Οδοντιατρικής.

"Οι προχωρημένες οξειδωτικές μέθοδοι αντιρρύπανσης αποτελούν ελπιδοφόρες λύσεις αντιμετώπισης του προβλήματος 'ρύπανση'. Η ραγδαία ανάπτυξή τους την τελευταία δεκαετία οφείλεται αφενός στην ικανότητά τους να αδρανοποιούν τους πλέον βλαβερούς-τοξικούς και μη βιοαποικοδομήσιμους οργανικούς ρύπους, καθώς και τους παθογόνους μικροοργανισμούς που συναντώνται στην υγρή και αέρια φάση, αφετέρου δε στους ολοένα και πιο αυστηρούς περιβαλλοντικούς νόμους που θέτει σε εφαρμογή η πολιτεία", τονίζει ο Ιωάννης Πούλιος, υπεύθυνος του Δικτύου που ασχολείται με τις αντιρρυπαντικές μεθόδους.

Τα αποτελέσματα του εκπαιδευτικού προγράμματος, που εκπονήθηκε από το Δίκτυο, θα παρουσιαστούν σε ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην αίθουσα συνεδριάσεων του τμήματος Χημείας του ΑΠΘ.